Historický kalendář | SK Slavia Praha

Historický kalendář

neděle 15. 7. 1951

Dušan Herda slaví narozeniny

15. července 1951 se narodil útočník Dušan Herda. Do Slavie přišel jako sedmnáctiletý ze slovenských Topoľčan. V časech svého působení ve Slavii exekutor pokutových kopů. V A-týmu působil v letech 1968 až 1980, v červenobílém dresu odehrál 564 zápasů, z toho 241 ligových. V dresu Slavie nastřílel 68 ligových branek, celkem dal v sešívaném dresu 242 branek. Dušan Herda byl v dresu ČSSR mistrem Evropy do 23 let v roce 1972, byl také členem širšího kádru mistrů Evropy v roce 1976. Se Slavií vyhrál Český pohár v roce 1974.

Reprezentace: Československo mistr Evropy 1976 (člen kádru), Československo mistr Evropy juniorů 1972 (střelec jednoho finálového gólu), dále starty v reprezentaci olympijské (kvalifikace pro OH 1980), reprezentace B i reprezentace dorostenecká 1968 až 1970, v reprezentaci Dukly vítězství v mezinárodním juniorském turnaji Viareggio 1972.

Klubová úroveň: Celkem 305 prvoligových startů a 77 gólů (Slavia, Dukla, Bohemians), vítěz Českého a finalista Československého poháru 1974 ve Slavii, finalista Českého poháru 1972 (dres Dukly, vojna) a 1982 v dresu Bohemians, v oficiálních evropských pohárech (PVP a UEFA) v dresu Slavie 7 zápasů a 3 góly, v Bohemians 2 zápasy. 

Dnes populární postava červenobílých barev byla získána  už v dorosteneckém věku (17 let) z Topolčan (1.1.1969). V dorostenecké reprezentaci vytvořil výbornou dvojici se slávistickým kapitánem dorostu Zdeňkem Lochmanem na levé straně útoku. Mužská Slavia hrála v lize o záchranu, a přesto ho trenér Jiří Nedvídek nasadil už ve druhém kole doma proti Lokomotivě Košice (střídal Emila Hamara, výsledek 3:0). Významné zápasy zkraje ještě nehrál, přesto ale v posledním kole (nutná výhra nad Duklou z Bánské Bystrice) byl v základní sestavě hned vedle Veselého, Nepomuckého, Smolíka, Knesla a Tesaře. Výhra 3:0. V ligové kabině zůstal.

Jeho nezapomenutelné zápasy v sešívaném dresu: 

1973. Navrátilec z vojny v Dukle dosáhl už druhého ligového hattricku na Interu Bratislava (3:1). 

1974. Neuvěřitelná forma útočného tria Veselý – Segmüller – Herda, dala 70 procent všech gólů při výhře v Českém poháru, v lize (3. místo) i v Poháru vítězů evropských pohárů (ten Dušanův vítězný s Carl Zeiss Jena padl až v poslední minutě). 

1976. Spolehlivý borec se udržel v kádru mistrů Evropy, byl ale na podzim zraněn a na jeho místo klub z Mostu získal Hotového. 

1977. V jarním derby na Spartě nastoupil na levém kraji obrany. Bezpečně uhlídal útočníka Václava Kotala. Po gólech Segmüllera vyhrála Slavia 2:1. 

1979. V úvodním kole ligy 1979/80 vedl útok proti Baníku Ostrava. Skvěle. Reprezentační stopery Vojáčka s Radimcem přehrával technikou a vtipem. Jeden gól dával, na další dva přihrával. V následujícím procesu omlazování (odešli i Veselý s Ciprem) byl uvolněn pro Bohemians.

Co o něm řekli: 

Jiří Nedvídek, trenér, který ho uvedl na ligovou scénu

Měl to v sobě, na první pohled. Byl technický a chytrý, jeho sportovní forma i sebevědomí rostly rychle. Celou jeho kariéru pak přijímal moje rady i postřehy. Rostl. K radosti mé i příznivců. Jsem rád, že jsem našel odvahu mu šanci dát, byť jsme hráli o holou záchranu.

Robert Segmüller, spoluhráč v útoku 1974 až 1977

Měl skvělou levačku, uměl dát perfektní přihrávku na gól, i když sám byl dost spolehlivým střelcem. Hrálo se s ním dobře a jednou jsem ho skutečně obdivoval. To když před derby na Spartě oznámil trenér Jareš, že musí zápas odehrát na levém beku! Ani na tréninku to nezkoušel, nevěděl to předem a odehrál to parádně. Snad bez jediné chybičky.

František Zlámal, spoluhráč v brance 1969 až 1979

Co mám o něm říkat? Deset let jsme spolu byli v jedné šatně, deset let jsme spolu bydleli na zájezdech... Vidím úplně jasně jeho první hattrick. Na VSS Košice, než odcházel na vojnu. Skončilo to 3:3 a byl nejlepší na trávníku, fakt. Dušan byl borec a bezva kamarád. Mám jen ty nejlepší vzpomínky. Myslím, že měl nejmazanější nahrávky v mančaftu. Ta jeho levačka, ta neměla chybu...

Václav Petrák, bývalý kustod a současný průvodce ve Slavia Museum

Tak mi dva už si skoro půl století tykáme. Zaregistroval jsem ho na stránkách GÓLu na fotce mužstva Slavie, hned jak k nám přišel a pak, za pár sezon, to třeba bývalo často na takovém stálém místě pražských fotbalistů v Karlíně v Grillu. Pořád klubem žije, vídáme se na zápasech, vídáme se v muzeu, vídáme se rádi. Je to klubista. Moc fajn.

Co o něm napsali

Josef Masopust ve své životopisné knize

Když jsem na začátku kariéry trenéra vedl juniorku Dukly na slavném juniorském turnaji v italském Viareggiu k vítězství, celou kostru hry jsem postavil na dvou lidech, co měli ligové parametry. Byl to především Dušan Herda ze Slavie a Tibor Chobot ze Žiliny. Odvedli nevšední výkony a tuším, že Dušana to posunulo do reprezentačních výběrů. Tím víc, že po návratu z vojny se ve Slavii nezhoršil.

Miloslav Šimák v týdeníku GÓL

Letitým slávistům musejí naskakovat při pohledu na jeho skvělou levačku vzpomínky na „staré mistry“ Puče nebo Kopeckého. Jeho elegantní hra není daleko od tolik vzpomínané „slávistické klasiky“.

Více