Historický kalendář | SK Slavia Praha

Historický kalendář

pondělí 24. 7. 1893

Narodil se útočník Jaroslav Bohata

24. července 1893 se narodil útočník Jaroslav Bohata. Výrazná postava období těsně před první světovou válkou a během ní. Zasloužil se o první mistrovský titul v roce 1913, ve finálovém utkání proti Moravské Slavii Brno vstřelil jednu ze dvou branek pražské Slavie. V letech 1913 až 1917 odehrál 58 zápasů, ve kterých vstřelil 49 branek. Ve Slavii působil i jeho bratr Otta Bohata.

Více
neděle 24. 7. 1938

První semifinále Středoevropského poháru s Genovou

24. července 1938 Slavia hrála v Janově první semifinále Středoevropského poháru. Domácí AC Genova ho vyhrála 4:2. Sestava: Bokšay – Černý, Daučík – Průcha, Nožíř, Kopecký – Horák, Šimůnek, Bican, Bradáč a Vytlačil. Utkání se hrálo za hrozného vedra. Genova se chtěla pomstít za Ambrosianu. Soupeř vedl 2:0, když se prohodili Bican s Bradáčem. Pak Bican prodloužil na Horáka a bylo to 2:1. Ve druhé půli vyrovnal Vytlačil, ale Italové vrhli všechny síly do útoku a v 70. a 80. minutě dali dva góly. Trenérem Slavie byl Jan Reichardt.

Více
pondělí 24. 7. 1978

Výhra v Interpoháru nad Kaiserslauternem

24. července 1978 vyhrála Slavia doma 4:2 nad I. FC Kaiserslautern. Dvě branky vstřelil Zvoda, po jedné přidali Lauda s Oborilem. V tomto ročníku červenobílí startovali v letní fotbalové soutěži už pošesté. A po čtvrté dokázali zvítězit, tentokrát dokonce bez ztráty jediného bodu. Brankář František Zlámal dostal během zápasu na půdě tohoto soupeře (výhra Slavie 3:1) dvě nabídky působit v německém profesionálním fotbalu v nejvyšší soutěži.

Více
středa 24. 7. 1985

5. kolo Interpoháru pro Slavii

24. července 1985 vyhrála Slavia doma v Edenu utkání 5. kola Interpoháru nad Eintrachtem Braunschweig 4:0. Dvě branky vstřelil Kubík, po jedné přidali Knoflíček s Kouřilem. Zbývající hráči byli Šimurka – Janů, Jeslínek, Zamazal, Doležal, Frýda, Víger a Takáč. Střídal Karel Jarolím. Trenérem byl Jaroslav Jareš. Tým Slavie nastoupil se třemi nováčky Vígerem, Takáčem a Kouřilem. Publikum dlouho na gól nečekalo. Už ve 4. minutě Kubík snadno prošel celou obranou soupeře a domácí mužstvo se ujalo vedení. Potom byla ale hra pomalá, oba celky nepřesně střílely. Po přestávce nastoupil za Slavii Jarolím, což přineslo zlepšení. Mužstvo mělo větší rychlost, důraz a výraznou převahu, kterou v rozmezí patnácti minut vyjádřilo třemi brankami. V závěru se hra zbytečně přiostřila a výsledkem byla série žlutých karet na obou stranách.

Více