Historický kalendář | SK Slavia Praha

Historický kalendář

pátek 3. 11. 1961

Jaroslav Šilhavý slaví narozeniny

3. listopadu 1961 se narodil bývalý obránce, kapitán a trenér Jaroslav Šilhavý. V letech 1990 až 1994 odehrál ve Slavii jako hráč 185 utkání a vstřelil 17 branek. Československo reprezentoval čtyřikrát. Bývalý kapitán červenobílých Jaroslav Šilhavý převzal mužstvo po porážce v Plzni (28. srpna 2016) a pod jeho taktovkou Slavia v lize v sezoně 2016/2017 už neokusila hořkost porážky. Vše bylo navíc korunováno ziskem mistrovského titulu. Na podzim 2017 dovedl červenobílou družinu do základní skupiny Evropské ligy UEFA. Jaroslav Šilhavý je nyní trenérem české fotbalové reprezentace. 

Jaroslav Šilhavý byl v éře „Korbelovy Slavie“ kapitánem a reprezentantem, jako trenér Slavii dovedl k titulu mistra ligy 2016/2017, řadu let také obléká dres internacionálů a v mládeži Slavie hrál také jeho syn. 

Jak to všechno začalo? Jeho starší bratr Karel mu zřejmě doma v Chotěšově „zařídil“ jeho první sportovní „registračku“ už v šesti letech. Pro mladšího a nadaného bratra byl „předvojem“ i v klubech ČSAD Plzeň, Škody (dnes Viktorie) Plzeň a RH Cheb. Tady začínal s dalšími vojíny, co psali úspěšnou historii československého fotbalu už velmi brzy (Chovanec, Mikloško, Pokluda). Velmi úspěšné roky zažil ve Slavii, kde byl kapitánem a dokonce reprezentantem. Ligu dohrával ještě v Drnovicích a Viktorii Žižkov. Vždycky hrál v obraně.

Hráčská bilance: za dvě desítky let (1978 až 1999) je ligovým rekordmanem se 465 odehranými zápasy (26 gólů). Má 24 zápisů v odborném týdeníku GÓL za umístění v sestavě kola a 2 zápisy jako Muž kola. Jedenkrát získal kopačku Československé televize za Gól měsíce.

V žižkovské Viktorce (1999) jen změnil šatnu. Svlékl dres a stal se asistentem trenéra Ščasného. Od roku 2002 si ho jako asistenta platila Sparta. Prožil tu bouřlivé období trenérů Kotrby, Straky, Hřebíka a Grigy. V létě 2007 přijal „sebevražednou misi“ udržet v lize Kladno. Povedlo se. I za přispění dvou slávistických dorostenců Dočkala a Váchy. Vrátil se do rodného kraje. V Plzni připravil základ pro trenéra Vrbu a byl přijat na dalších štacích. Úspěchy sklidil s Libercem. V roce 2012 získal titul mistra a postup mezi 16 nejlepších v Poháru UEFA. Odešel k sousedům do Jablonce a pak se vrátil do Prahy. Přijal místo v kdysi slavné Dukle, ale 5. září 2016 „zaklepala na dveře“ Slavia...  Angažmá přijal. Slavia byla v tuto chvíli desátá. Červenobílí pod jeho taktovkou remizovali v Teplicích, přehráli Liberec a pak porazili na Letné Spartu. Výhra 2:0 po gólech Mešanoviče a Zmrhala přinesla „vítěznou vlnu“. S průměrem 2,17 gólu na zápas a bez porážky si červenobílé barvy došly slavně pro titul ligového mistra 2017. Od září 2018 patří Jaroslav Šilhavý do galerie někdejších slávistických mužů (Vytlačil, Ženíšek, Čambal, Luka, Havránek, Jarolím), kteří se svou prací propracovali k poctě nejvyšší, vést reprezentaci své země.

Trenérská bilance: titul mistra ligy s Libercem 2012 a se Slavií 2017, trenér roku 2012, asistent reprezentace 2003 až 2009 (trenéři Brückner a Rada) a trenér reprezentace od roku 2018 až doposud.

Jaroslav Šilhavý obléká dres internacionálů Slavie už hezkou řádku let, absolvoval bezpočet besed s příznivci na půdách poboček Odboru přátel a stejně jako synové Lály, Landy, Vokáčka, Františka Veselého, Mareše, Zlámala či Petera Herdy i jeho syn Tomáš Šilhavý prošel mládežnickými kategoriemi ve Slavii.

Více