Historický kalendář | SK Slavia Praha

Historický kalendář

pátek 11. 1. 1991

Narozeniny slaví kapitán Jan Bořil

11. ledna 1991 se narodil obránce a kapitán sešívaných Jan Bořil. Do Slavie přišel v prosinci 2015 z Mladé Boleslavi. V sezoně 2016/2017 získal se Slavií titul mistra ligy. V sezoně 2017/2018 obsadil se Slavií v nejvyšší soutěži stříbrnou pozici, zahrál si základní skupinu Evropské ligy UEFA a připsal si triumf v domácím poháru MOL Cup. V sezoně 2018/2019 si zahrál čtvrtfinále Evropské ligy UEFA proti Chelsea, oslavil ligový tiul, prvenství v domácím poháru MOL Cup a vítězství v Superpoháru. Rychlý a tvrdý krajní bek neúnavně podporující útočné akce vstřelil v domácí odvetě play-off Ligy mistrů UEFA s Kluží 28. srpna 2019 vítězný gól (1:0). Slavia si tak na podzim 2019 zahrála základní skupinu Ligy mistrů UEFA, ve které se střetla s Borussií Dortmund, FC Barcelonou a Interem Milán. Na konci této sezony slavil Jan Bořil a jeho spoluhráči další mistrovský titul, v historii Slavie dvacátý. 

„Ukázali jsme pravou sílu, semkli se, zvládli uhrát těžké zápasy a stali se z nás mistři. Po právu, zapsali jsme se do historie Slavie. Navždy. A já doufám, že přidáme další titul, že druhou hvězdou to nekončí,“ vyznal se Jan Bořil po zisku jubilejního 20. titulu.

Svůj nejslavnější gól vstřelil 28. srpna 2019, když v domácí odvetě proti rumunské Kluži stvrdil postup do základní skupiny Ligy mistrů, kde se Slavia představila po dvanácti letech. „Bořil zbořil Kluž“, hlásaly na druhý den novinové titulky.

„Víte co, já jsem sváteční střelec. Všichni se mi smějou, že gólů moc nedávám a že když už vystřelím, letí to do padesátý řady. Ale všichni mi říkali, že rozhodnu velkej zápas," vyprávěl velký tvrďák a oblíbenec fanoušků pár minut po senzačním postupu. Ve skupinové fázi pak skóroval i v domácím střetnutí proti Barceloně. 

Více