Kylla Sjoman ukončila fotbalovou kariéru | SK Slavia Praha
Více

Kylla Sjoman ukončila fotbalovou kariéru

Slávistická obránkyně a reprezentantka Kanady Kylla Sjoman ukončila ve třicetidvouletech svoji bohatou fotbalovou kariéru.

Jak jste dospěla k rozhodnutí ukončit svou fotbalovou kariéru?

Bylo to opravdu těžké rozhodnutí odejít do fotbalového důchodu. Fotbal mi přinesl tolik život měnících zkušeností. Během své fotbalové kariéry jsem absolvovala mnoho vzestupů a pádů, ale cesta a lidé, se kterými jsem se během této cesty potkala, měly obrovský dopad na to, kým jsem dnes. Po dvou zraněních předního zkříženého vazu a dlouhé rehabilitaci, kterou jsem ukončila bohužel přesně před začátkem pandemie koronaviru, jsem si uvědomila, že je čas začít novou životní kapitolu.

Jak byste zhodnotila Vaši fotbalovou kariéru? 

Zpětně musím říct, že moje kariéra byl jeden velký příběh. V 17 letech jsem opustila svůj domov v Kanadě, abych hrála a studovala na Arizonské státní univerzitě. Během léta jsem hrála poloprofesionálně v Ottawě, Bostonu a Vancouveru. Jakmile jsem vystudovala univerzitu, učinila jsem velký krok a přesunula se za moře, kde jsem se stala první Severoameričankou, která hrála v tehdy nově vznikající profesionalizované Womens Super League v Anglii za Doncaster. Následně jsem hrála v Německu, kde jsme vyhráli druhou Bundesligu, a poprvé jsem se dostal do národního týmu Kanady, v podstatě měsíc po tom, kdy na olympiádě vyhráli bronz. V národních barvách jsem odehrála spoustu velkých zápasů, ať už to je utkání proti Mexiku v mem rodném městě nebo můj první start proti Anglii. Měla jsem možnost byt součástí týmu, který hrál proti mistryním světa z USA. Z Doncasteru jsem se na klubové úrovni posunula do skotského Celtic Glasgow, což je klub z obrovskou historií, která na vás dýchne na každém kroku, následně jsem měla možnost se vrátit opět do Super League a se Sunderlandem, jsem měla možnost nastupovat proti nesmírně talentovaným hráčkám světové kvality. A v neposlední řadě musí říci mojí cestu do Slavie! Moje zkušenost v tomhle klubu byla opravdu nad moje sny a očekávání. O české lize a klubu jsem se před příchodem příliš informací neměla, ale možnost spolupracovat s touhle neuvěřitelnou partou holek, které jsou nejen vášnivými talentovanými hráčkami, ale laskavými a ohleduplnými lidmi je to nejlepší, co mi tohle angažmá přineslo. Tento klub je plný silných žen a vzorů, které se snaží změnit pohled na ženský fotbal v České republice a jsem přesvědčená, že se jim to společným úsilím daří, nicméně věřím, že je to jen začátek! Jsem opravdu poctěna, že moje poslední sezóny a zápase se odehrávali s těmito beruškami ! Budou navždy důležitou součástí mé fotbalové kariéry a života.

Mohla byste jmenovat nejlepší zážitek vaší kariéry?

Řekla bych, že jeden z nejúžasnějších okamžiků mé kariéry se odehrál v Kanadě v mém rodném městě ve Vancouveru proti Mexiku před 22.000 lidmi za účasti mých přátel a rodiny, ale můj nejoblíbenější zápas je bezpochyby tady se Slavií, na Sinobo stadium – čtvrtfinále Ligy mistryň proti Bayernu Mnichov. To byl zdaleka nejpamátnější a nejúžasnější zápas. Jako tým jsme celý zápas bojovali a byli plné odhodlání. Měli jsme rekordní účast na ženském zápase v České republice a jen se potvrdilo, že fanoušci Slavie jsou nejlepší fanoušci! Pokaždé když si na tu atmosféru vzpomenu, tak mám husí kůži. Navíc Kačka Svitková dala úžasný a velice důležitý gól 10 minut před koncem, prostě tohle je můj naprosto nejlepší zápas v kariéře!

Jaké jsou Vaše další plány a jakým směrem se budete ubírat?

Už v průběhu hráčské kariéry jsem se snažila zapojovat do činností spojených s nastavením rovných příležitostí pro ženský sport obecně, takže je pro mě opravdu důležité pokračovat v této cestě a používat sport jako prostředek k dosažení rovnosti a změny, jak na elitní, tak na profesionální úrovni. V uplynulém roce jsem tedy začala s dobrovolnictvím pro celosvětovou neziskovou organizaci Coaches Across Continents (CAC), která využívá sport pro rozvoj a zaměřuje se na cíle OSN v oblasti udržitelného rozvoje. Během zimní přestávky jsem s touto organizací odjela do Zanzibaru, kde jsme se zabývali citlivému tématu ženských práv v těchto zemích, zejména v oblasti reprodukce, a bylo to opravdu inspirativní vidět dopad, který může mít fotbal při vytváření bezpečných prostorů, kde se dá mluvit o citlivých otázkách. V momentě, když jsem se začala zabývat myšlenkou o ukončení kariéry mi CAC, abych se připojil k jejich týmu na plný úvazek. Je to asi to nejlepší, co mě mohlo potkat, že můžu využít zkušenosti ze sportu, který celý život dělám k řešení různých otázek v komunitách po celém světě.

Kyllo, děkujeme a přejeme hodně štěstí v další životní etapě!

Aktuálně

B-tým v dohrávce porazil Povltavskou

2. 5. 2024
Slávistický B-tým v dohrávce 19. kola porazil ve středu 1. května Povltavskou FA. Sešívaní svého soupeře porazili hladce 5:0. Prosadil se Daniel Toula, Vicotr Boluwatife Ogungbayi, Jan Trédl, Elmedin Rama a Dominik Pech.

Denis Halinský prodlužuje smlouvu se Slavií

2. 5. 2024
Denis Halinský prodloužil svou smlouvu se Slavií. Nový kontrakt platí do 30. června 2027.

Molly McLaughlin zůstává ve Slavii

2. 5. 2024
Molly McLaughlin pokračuje v Edenu. Třiadvacetiletá americká záložnice podepsala novou smlouvu a těší se na další úspěchy v červenobílém dresu.

Další články