Slavii posílil dánský reprezentant Alexander Bah | SK Slavia Praha
Více

Slavii posílil dánský reprezentant Alexander Bah

Do Slavie přestupuje 23letý dánský univerzál Alexander Bah, který přichází ze Sønderjyske. V Edenu v úterý podepsal smlouvu do roku 2025.

Alexander Bah dokáže zahrát na pravé straně v obraně i záloze. Trenér Jindřich Trpišovský si ho vyhlédl už před půl rokem jako náhradu za Vladimíra Coufala, který odešel do anglického West Hamu. V úterý v dopoledních hodinách Bah absolvoval zdravotní prohlídku v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích, po které následoval odpoledne podpis smlouvy. Ta má platnost do 30. června 2025. Na dresu bude nová slávistická posila nosit číslo 5.

„Slavia je tým, který musí získávat trofeje. Přišel jsem, abych týmu pomohl vyhrávat tituly a uspět v evropských pohárech. Vím, že se o mě zajímaly i jiné kluby, ale když jsem slyšel o zájmu Slavie a viděl její styl hry, který mi podle mého sedí, měl jsem jasno,“ prozradil Alexander Bah první dojmy po podpisu smlouvy.

„Věříme, že Alexander Bah bude mimořádnou posilou Slavie. Je to hráč, který pečlivě prošel našim vyhledávacím systémem. Skauti ho dlouhodobě sledovali stejně jako trenéři, pro které byl klíčovou posilou po odchodu Vládi Coufala. I proto věříme, že bude skvěle pasovat do našeho herního stylu. Získal velké zkušenosti v západní lize a dokázal se prosadit do národního týmu Dánska. Přejeme mu, aby se mu neméně dařilo i v našem dresu,“ říká na adresu nové posily sportovní ředitel Slavie Jiří Bílek.

Alexander Bah se narodil 9. prosince 1997 v malém městečku Årslev, které má pouze čtyři tisíce obyvatel. Zde také začal svou fotbalovou kariéru v klubu Aarslev Boldklub.

Poté se přesunul do mládežnické akademie FC Fyn. Klub ale v roce 2013 zbankrotoval a Bah se musel znovu stěhovat. Jako ideální místo pro jeho další růst se jevil druholigový Næsby Boldklub, který dlouhodobě dává šanci mladým hráčům. Navíc v něm v té době působil bývalý Bahův trenér Andreas Bech.

Do prvního týmu se probojoval na jaře 2016. Nejprve začínal na lavičce, ale vždy, když naskočil do zápasu, na trenéra zapůsobil. Ve čtvrtém utkání sezony poprvé nastoupil od úvodního hvizdu a svou pozici si udržel.

V létě 2016 si ho vyhlédlo HB Køge, kde podepsal tříletou smlouvu. V listopadu 2017 byl jmenován talentem roku svého týmu v rámci Danske Bank Award. Za Køge odehrál v druhé lize 66 utkání, ve kterých vstřelil devět gólů a přidal stejný počet asistencí. Po dvou sezonách strávených v HB Køge padl v srpnu 2018 do oka prvoligovému Sønderjyske, kde získal pevnou pozici v základní sestavě.

Nastupoval nejčastěji na pravé záloze jako křídelní obránce. Se Sønderjyske v ročníku 2019/20 skončil v tabulce dánské Superligy na 11. místě, ale vyhrál domácí pohár, což se klubu povedlo poprvé v historii a zajistilo mu to účast v předkolech Evropské ligy. 24. září se Bah představil v Česku, ve třetím předkole Evropské ligy ale se spoluhráči nestačil na Viktorii Plzeň (0:3). V listopadu 2020 byl nominován na ligového hráče měsíce.

Během dvou a půl roku v dánské nejvyšší soutěži nastoupil do 73 zápasů, vstřelil osm branek a asistoval u jedenácti gólů. Letošní sezona pro něj byla zatím gólově nejproduktivnější, ve dvanácti ligových utkáních se prosadil čtyřikrát. V roce 2020 si také odbyl svou premiéru v národním týmu, kde se mu podařilo skórovat do sítě Švédska při vítězství 2:0.

Aktuálně

U17 porazila Spartu a upevnila si vedení v lize

17. 4. 2024
Mladší dorostenci si po skvělém prvním poločase vybudovali dvoubrankový náskok. O oba góly se postaral Lucas Németh. Ve druhém dějství si sešívaní vedení pohlídali, získali důležité vítězství a pokračují v čele dorostenecké ligy.

U19 podlehla v derby Spartě 0:2

17. 4. 2024
Slávisté hráli přes šedesát minut v deseti. Dorostenci i tak srdnatě bojovali a tlačili svého soupeře. Sparta potvrdila vítězství druhým gólem po přestávce. Mládežníci U19 tak podlehli v derby 0:2.

Jana Sirotníka čeká reoperace zápěstí

17. 4. 2024
Brankář Jan Sirotník utrpěl při tréninku zlomeninu v zápěstí. Dvaadvacetiletého gólmana tak čeká operace a vynucená přestávka.

Další články