Nový směr přípravek SK Slavia Praha | SK Slavia Praha
Více

Nový směr přípravek SK Slavia Praha

Přípravkové kategorie mládežnické akademie SK Slavia Praha projdou velkými změnami. Na základě zkušeností, analýz a inspirace v zahraničí Slavia přichází jako první v České republice se zúžením přípravkových kategorií a radikální změnou ve výchově talentů.

Mládežnická akademie SK Slavia Praha se od nové sezony vydává novým směrem ve výchově a výběru dětí v přípravkových týmech. Na základě dlouhodobé analýzy, statistik a zkušeností mládežnických trenérů přistupuje k reorganizaci přípravkových kategorií. Jako první klub v České republice, po vzoru věhlasných evropských akademií jako je Ajax Amsterdam, Feyenoord Rotterdam, AC Milan, Inter Milan, Borussia Dortmund, PSV Eindhoven, RedBull Salzburg nebo Bayern Mnichov, zintenzivňuje propojení výchovy mládeže s partnerskými kluby.

Cílem tohoto projektu je rozvoj co největšího množství dětí napříč českým fotbalem, intenzivnější vzdělávání trenérů v menších klubech a navázání bližší spolupráce, snížení fluktuace hráčů v nejútlejším věku v akademii SK Slavia Praha a v neposlední řadě zajistit co nejpřirozenější vývoj hráče.

Od sezony 2023/2024 přistupuje mládežnická akademie ke zrušení přípravkových kategorií U6 a U7. Nejmladším týmem pro tuto sezonu bude kategorie U8. Od sezony 2024/2025 dojde také ke zrušení kategorie U8 a nejmladším týmem pro následující sezony zůstane kategorie U9. Dětem, které se aktuálně nachází v nejmladších kategoriích mládežnické akademie, budou nabídnuty partnerské kluby ve struktuře akademie SK Slavia Praha na základě jejich bydliště.

Na základě analýzy posledního desetiletí bylo zjištěno, že pro identifikaci nejtalentovanějších hráčů je ideální věk mezi osmým a desátým rokem. Jedním z cílů projektu je právě přivádět už předvybrané hráče, kteří mají větší šanci vydržet v akademii napříč všemi kategoriemi, a lépe se tak sžívat s klubovou identitou a tréninkovou koncepcí.

„O tomto projektu jsme už dlouho přemýšleli. Nyní jsme si jisti, že díky nastavenému systému výchovy hráčů, kvalitním trenérům, a hlavně díky nastavené spolupráci s našimi partnerskými kluby, o kterých jsme přesvědčeni, můžeme tento projekt naplno spustit. V návaznosti a s inspirací ze západních akademií, věříme, že tento projekt bude ku prospěchu výchovy hráčů,“ říká manažer akademie Petr Hurych.

Vedení mládeže SK Slavia Praha je přesvědčeno o jednoznačně kladných přínosech pro rodiče a jejich děti. Pozitivem bude, že slávističtí trenéři budou jezdit za dětmi do partnerských klubů v místě jejich bydliště a malí fotbalisti nebudou muset dojíždět do areálů Slavie, které mají někdy i více jak hodinu cesty.

„Věřím, že rodiče tuto naši cestu uvítají a budou nám důvěřovat, že tento nastavený systém bude ku prospěchu jejich dětem, pro které to primárně děláme,“ dodává manažer akademie.

V minulosti se stávalo, že do akademie přicházeli hráči kolem čtvrtého roku života, byli vytrženi ze svého kolektivu, od kamarádů, a vysoké procento z nich bylo mezi devátým a jedenáctým rokem z akademie vyřazeno. Uvědomujeme si, že dětská psychika je velmi křehká, a proto chceme tyto případy co nejvíce eliminovat.

Mládežnická akademie chce být tímto krokem blíže všem dětem, které mají chuť hrát fotbal a zlepšovat se v něm. Trenéři mládežnické akademie budou každý týden zapojeni do tréninkového procesu přípravkových týmů partnerských klubů. Takže děti nebudou muset trávit zbytečně hodně času na cestách do areálu SK Slavia Praha, ale slávističtí trenéři přijedou za nimi. Díky odpadnutí cestování budou mít také děti více časů na svůj všeobecný rozvoj. Trenéři SK Slavia Praha se budou podílet společně s trenéry partnerských klubů na výchově dětí od nejmladšího věku.

„Tímto krokem chceme být blíž dětem. Chceme zlepšit a zpřesnit výběr dětí do naší akademie. Chceme snížit fluktuaci hráčů u nás. Druhým důvodem, proč k tomuto projektu přistupujeme je také zlepšování a rozvoj širšího pole dětí a tím tak rozvoj celkového fotbalového prostředí u nás,“ říká šéftrenér přípravek Kryštof Herold.

Trenéři partnerských klubů získají možnost se pravidelně účastnit interního vzdělávání, nahlédnout do metodiky akademie SK Slavia Praha a v neposlední řadě diskutovat a vzájemně se inspirovat s profesionálními mládežnickými trenéry akademie. Do tohoto projektu jsou zapojeny kluby FC Háje Jižní Město, ABC Braník, SK Zbraslav, Spartak Kbely, ČAFC Praha a TJ Březiněves.

„Do projektu vstupujeme s šesti partnerskými kluby, ale jsme pro budoucnost samozřejmě otevřeni případnému rozšíření. Všechny tyto kluby plně respektujeme a víme, že každý z nich má svou historii, tradici a identitu, kterou klubům samozřejmě nechceme v žádném případě brát. Chceme jen být partnery ve výchově hráčů a navzájem se inspirovat,“ dodává šéftrenér přípravek.

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Hráči na hostování: Mezi střelci Icha s Filou

25. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily to týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

Další články