Slavia a Odbor přátel založily Nadační fond Slavie | SK Slavia Praha
Více

Slavia a Odbor přátel založily Nadační fond Slavie

SK Slavia Praha a Odbor přátel SK Slavia Praha založily Nadační fond Slavie. Ten se zaměří na podporu projektů a aktivit nejen charitativní podstaty. Zároveň se jeho zřízením oba subjekty aktivně hlásí k podpoře společenské odpovědnosti.

Založení Nadačního fondu Slavie je jedním z konkrétních kroků implementace nové dlouhodobé strategie společenské odpovědnosti klubu „Za hranice hřiště“.

Založením Nadačního fondu Slavie zároveň oba zakladatelé navazují na činnost Jubilejního fondu literárního a řečnického spolku Slavie, který byl zřízen v roce 1892 a pomáhal chudým a nemajetným studentům.

Odkaz na historii klubu, na jeho historické hodnoty a morální principy je vtělen i do vymezeného účelu nadačního fondu, kterým je především poskytování podpory:

  • zdravotnickým zařízením a vážně nemocným pacientům, zejména v oblasti onkologické léčby dětí a mládeže
  • v oblasti vzdělávání a sportování mládeže
  • v oblasti ochrany životního prostředí
  • při mimořádných událostech nebo živelních pohromách

Zakladatelé Slavie, převážně studenti lékařství, se aktivně angažovali v boji proti nemocem. Čím je dnes rakovina, tím byla dříve tuberkulóza. Slavia se účastnila turnajů, které měly za úkol získat prostředky pro boj proti této nemoci a jejím obětem.

Podpora vzdělávání a sportování mládeže vychází z přesvědčení, že prostředky věnované vzdělávání mladých jsou tou nejlepší investicí a že sportování a vzdělávání může jít ruku v ruce.

Podpora ochrany životního prostředí a pomoc při mimořádných nebo živelních pohromách reaguje na výzvy současného doby a na pomoc, kterou již oba zakladatelé fondu aktivně poskytovali postiženým válkou na Ukrajině nebo obětem povodní na Moravě.

„Odbor přátel jsme si jako partnera vybrali proto, abychom byli schopni dobročinných a charitativních účelů na všech místech, kde máme naše fanoušky, tedy po celé České republice. Odbor přátel je největší fanouškovská organizace v ČR, má 156 odboček s více než 5 000 červenobílými dobrovolníky,“ říká Jaroslav Tvrdík, předseda představenstva Slavie, a dodává: „Zapojit do našeho projektu chceme postupně i zájemce z řad fotbalových oddílů pod hrdým názvem Slavia, které jsou také logickým a přirozeným partnerem.

Nadační fond Slavie vzniká spojením dvou silných partnerů v oblasti dobročinných aktivit, v nichž jsme velmi silní a máme za sebou řadu zkušeností. Oba zakladatelé fondu budou mít i nadále svoje vlastní aktivity, ale Nadační fond Slavie by měl být naší vlajkovou lodí. Chceme posunout laťku výš a pomáhat cíleně, systematicky a strukturovaně, napříč Českou republikou,“ říká David Ocetník, předseda správní rady Nadačního fondu Slavie a předseda Odboru přátel klubu.

Správní rada nadačního fondu má sedm členů s mandátem na pět let. Na svých zasedáních může rozhodnout o poskytnutí nadačního příspěvku na základě písemné žádosti, ve které je uvedeno označení a bližší charakteristika projektu, o jehož podporu se žadatel uchází, předpokládaná výše nákladů a jejich charakteristika, požadovaná forma podpory a její výše. Nadační příspěvek lze také poskytnout na základě návrhu člena správní rady.

Počáteční vklad sto tisíc korun vložil do nadačního fondu Jaroslav Tvrdík. Dalších sto padesát tisíc korun přispěli společně hráči a trenéři A týmu SKS. SK Slavia Praha do Nadačního fondu vloží 500 000 korun, 10 000 vstupenek na svoje utkání, věcné dary a bude fondu poskytovat podporu při pořádání jeho charitativních aktivit.

K těm bude patřit například vytvoření fotbalového týmu osobností z řad bývalých a současných hráčů klubu nebo jeho slavných fanoušků, jehož účelem budou charitativní zápasy v regionech pod vedením Stanislava Tecla.

Přispět budou moci také všichni fanoušci při zakoupení permanentek nebo vstupenek na zápasy či otevřené tréninky nebo donátoři z řad partnerů nebo sponzorů klubu.

Bližší informace budou zveřejněny na webových stránkách Nadačního fondu Slavie.

Správní rada

Předseda správní rady: David Ocetník - dlouhodobě se angažuje v projektech okolo Slavie, zastává funkci předsedy výboru Fotbalového oddílu SK Slavia Praha – Odbor přátel, z.s. a je členem představenstva Sportovního klubu Slavia Praha, spolek

Místopředseda správní rady: Martin Říha - člen představenstva SK Slavia Praha, člen správní rady Nadace fotbalových internacionálů
Členové správní rady
Jana Tomčišinová - dlouhodobě se angažuje v akcích Fotbalového oddílu SK Slavia Praha – Odbor přátel, z.s., výkonný producent v produkční společnosti a podnikatelka
Stanislav Tecl - profesionální fotbalista Slavie Praha, šestinásobný mistr ligy
Kryštof Mucha - filmový producent například snímků Zátopek nebo Ve stínu, výkonný ředitel Mezinárodního festivalu Karlovy Vary
Petr Sedláček - vedoucí lékař transplantační jednotky FN Motol, předseda neziskového sdružení DONOR, které se specializuje na pomoc dětem po transplantaci kmenových buněk
Jana Kolářová - vítězka nejprestižnější modelingové soutěže na světě Elite Model Look, spolupracovala s módními domy Chanel, Valentino, Fendi

Dozorčí rada

Předseda dozorčí rady: Tomáš Balada - vedoucí reportingu a kontrolingu SK Slavia Praha - fotbal, a.s.
Místopředseda dozorčí rady: Marek Beitl - člen dozorčí rady a strategický ředitel SK Slavia Praha – fotbal, a.s.
Člen dozorčí rady: Libor Nerad - advokát, řídící partner v Advokátní kanceláři Moreno Vlk & Asociados

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články