Už to nejde. David Hovorka končí kariéru | SK Slavia Praha
Více

Už to nejde. David Hovorka končí kariéru

Malý, velký muž se loučí. David Hovorka, dvojnásobný ligový mistr se Slavií a vítěz domácího poháru, se po vleklých zdravotních problémech rozhodl ve 29 letech ukončit kariéru. Gadži, děkujeme ti za všechno!

„Jsem se svým rozhodnutím smířený, našel jsem vnitřní klid. Ale nezastírám, že je to strašně těžké. Není to úplně sranda po pětadvaceti letech, kdy jsem fotbalu obětoval všechno. Ještě když to mám rád, miluju to, fyzicky se teď cítím dobře. Na vrcholu sil jsem věděl, že uhlídám kohokoliv. Pak jsem ale musel na operaci s kolenem potřetí, počtvrté… Je to dost složité, ale vím, že je to pro mě správné,“ popisuje okolnosti náročné volby 179 centimetrů vysoký stoper.

Krom tří trofejí, které v červenobílém dresu zvedl nad hlavu, si Hovorka získal fanoušky Slavie i širokou fotbalovou veřejnost svými výkony v Lize mistrů na podzim roku 2019. Na jeho vyhrané souboje s Romelem Lukakem či Lionelem Messim se vzpomíná dodnes.

„Liga mistrů, San Siro, souboj proti Interu. To je špička mého sportovního kariérního úspěchu. Při znělce před zápasem jsem se otřásl a řekl si, že to je ono, ten moment, po kterém jsem vždycky prahnul. Znělku jsem si pouštěl už jako malý, je to taková pocta. Bylo to pro mě to nejvíc,“ vrací se s úsměvem k remízovému duelu 1:1 ze 17. září 2019

Pro klubový web promluvil majitel dvou reprezentačních startů také o svém vztahu s fanoušky Slavie.

„Museli jsme si najít vztah, začátek nebyl úplně jednoduchý, nebudu lhát (smích). Ale mluvilo za mě hřiště a pak vazby, co jsme si udělali v kabině, z toho náš vztah vyplynul. Fanoušci byli mým hlavním motorem, energií. Psali mi, podporovali mě nejen na hřišti. Určitě bych jim chtěl poděkovat za podporu. Kabina a fanoušci mi budou nejvíc chybět.“

Na obsáhlé povídání s Davidem Hovorkou se můžete těšit v sobotním Poločasu na domácím ligovém utkání proti Olomouci.

Z Kročehlav do Ligy mistrů

David Hovorka s fotbalem začínal v kladenském SK Kročehlavy, odkud zamířil do akademie pražské Sparty. Do prvního týmu ale neprorazil, po několika hostováních přestoupil v létě 2015 do Liberce, kde se pod vedením trenéra Jindřicha Trpišovského stal důležitým článkem základní sestavy. To vedlo k jeho návratu na Letnou o rok a půl později, přestože si v listopadu 2016 poprvé přivodil zranění křížových vazů v koleni.

Po nepovedené sezoně přestoupil 179 centimetrů vysoký stoper do Jablonce, kde navázal na výkony z Liberce a po sezoně se stěhoval do Edenu, kde na něj čekal těžký úkol – nahradit odcházející stopery Simona Deliho a Michaela Ngadea.

To se mu povedlo skvěle, Hovorka pomohl Slavii postoupit do Ligy mistrů, kde předváděl famózní výkony. Znovu ho ale zbrzdilo zranění, v říjnu 2019 si přetrhl přední zkřížený vaz v koleni a chyběl až do konce sezony.

Na podzim 2020 se znovu vrátil a odehrál 13 zápasů, stihl se trefit i v MOL Cupu proti Dukle, ale při lednovém zápase ve Zlíně se znovu objevily problémy s vazy v koleni. Hovorku opět čekala operace a dlouhá rekonvalescence. Návrat přišel po třinácti měsících ve 302. derby, kdy si „Gadži“ znovu užil ovace z tribuny, k výhře 2:0 nad odvěkým rivalem pomohl spolehlivým výkonem a do konce sezony odehrál celkem osm ligových zápasů.

Na letním soustředění v Aigenu ale přišlo další zranění kolene, už poslední. David Hovorka se počtvrté vracet nebude, v devětadvaceti letech končí fotbalovou kariéru. Přejeme hodně štěstí v nové kapitole a hlavně pevné zdraví.


Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články