Samovo odpoledne snů s Davidem Juráskem | SK Slavia Praha
Více

Samovo odpoledne snů s Davidem Juráskem

Na chvilku zapomeňte na každodenního starosti a společně se sedmiletým Samem Slabým se přeneste do míst, kde se plní červenobílá hvězdná přání. Do Edenu, kde Slavia rozdává radost těm, kteří se právě ocitají v těch nejtěžších a zdánlivě bezvýchodných situacích.

Psal se pátek 14. dubna. Eden se plnil natěšenými fanoušky. Prohlídka muzea, stadionu a otevřený trénink se speciálním vrcholem. Podepsáním nové smlouvy s trenérským týmem Jindřicha Trpišovského. Den před dlouho očekávaným derby. I přes nepřízeň počasí bylo v prostorách stadionu velké množství sešívaných. Včetně Sama. Fanouška, pro kterého ten den znamenal více než jen netradiční příležitost jak se přiblížit svému milovanému klubu.

Sam Slabý je obrovský bojovník. Zápasí s epilepsií třetího stupně a v loňském roce mu byl diagnostikován zhoubný nádor v hlavě. Ten začal sedmiletému klučinovi postupně napadat celý nervový systém. Jeho životní motto je příznačné: „Slávista musí zvládnout všechno“. Není to pro něj fráze. Samík žije naplno a jeho červenobílé srdce bije jako zvon. I díky lásce k SKS.

Ještě ani netuší, že v rámci projektu Hvězdná přání ho čeká nezapomenutelné odpoledne. První zastávkou je slávistický fanshop a překvapení od Vlajkonoše. Nevěřili byste, jak bylo těžké vybrat něco, co Sam ještě nemá. „Když byl v nemocnici, lidé z toho měli legraci. Všechno má slávistické,“ glosoval Samův strýc, který byl jeho doprovodem a oporou. Nakonec však uznal, že mu do sbírky artefaktů chybí černé povlečení a s úsměvem na tváři nám povídal o tom, že už se nemůže dočkat toho, až si ho nasadí na postel. Sam se strýcem vstoupili do útrob Edenu.
V muzeu Sam hltal každý exponát. O některých i sám vyprávěl. Bylo vidět, že je to milovník Slavie každým coulem a historie klubu ho hodně zajímá. Když se pak přesunuli do prvního patra k partičce stolního fotbálku, netušili, že už za chvíli ho čeká setkání s jeho hrdinou.

„Můj nejoblíbenější je David Jurásek. Toho mám nejradši,“ napsal Samík před návštěvou. A od čeho jsou přání? Aby se plnila. Mladý fanda čekal v boxu. Pomalu se otevřely dveře a vstoupil David. Upřímná radost jaká se vidí málokdy. Sam se rozeběhl a Davidovi doslova skočil do náruče. Jakmile opadl pozitivní šok, usedli k hovoru. Sam dával k dobru i pár svých oblíbených pokřiků. Nejoblíbenější? „My jsme ten klub, který má zvuk,“ hlasitě prozpěvoval až do konce.
Naměkko by byl asi každý slávista. Kluk, který je v těžké životní situaci nemyslí na nic jiného než na Slavii. Odpoledne ještě neskončilo. Přesunul se totiž dolů do tunelu, kde se setkal s Jaroslavem Tvrdíkem a od Davida dostal svůj vlastní dres. Zároveň ho čekal první rozhovor na kameru a zkouška toho, jak se cítí hráči před vstupem na hřiště. Tam se podíval na chvíli i Sam. S Davidem si dal pět minut na lavičce a poté pravil: „Moc díky. Moc. Teď jdu ale na Sever.“ Rozesmál všechny přítomné, ale sám bral svou misi jít fandit vážně. Rozloučil se, nasadil červenobílou kuklu a přešel na nejslavnější českou tribunu. S úsměvem sobě vlastním.

„Každé splněné přání je skvělé. Chceme dělat radost nejen na hřišti ale i mimo něj. Vnímám to tak já i všichni ostatní kluci. Za sebe musím říct, že setkání se Samem bylo neskutečné i pro mě,“ svěřil se David Jurásek. Právě při těchto zážitcích si každý v klubu uvědomí, co znamená Slavia. Je to víc než fotbal. Mnohem víc než sportovní klub. Máme možnost plnit sny těm, kteří je v té chvíli nejvíce potřebují a všichni věříme, že se Samem budeme potkávat i dál. Na tribuně.
O dva týdny později doprovodil Tomáše Holeše na hřiště a my všichni mu držíme palce, aby pro bojovníka Sama vše dobře dopadlo.

Aktuálně

U17 porazila Spartu a upevnila si vedení v lize

17. 4. 2024
Mladší dorostenci si po skvělém prvním poločase vybudovali dvoubrankový náskok. O oba góly se postaral Lucas Németh. Ve druhém dějství si sešívaní vedení pohlídali, získali důležité vítězství a pokračují v čele dorostenecké ligy.

U19 podlehla v derby Spartě 0:2

17. 4. 2024
Slávisté hráli přes šedesát minut v deseti. Dorostenci i tak srdnatě bojovali a tlačili svého soupeře. Sparta potvrdila vítězství druhým gólem po přestávce. Mládežníci U19 tak podlehli v derby 0:2.

Jana Sirotníka čeká reoperace zápěstí

17. 4. 2024
Brankář Jan Sirotník utrpěl při tréninku zlomeninu v zápěstí. Dvaadvacetiletého gólmana tak čeká operace a vynucená přestávka.

Další články