#SlaviaFest! Jaký byl, je a bude jeho příběh? | SK Slavia Praha
Více

#SlaviaFest! Jaký byl, je a bude jeho příběh?

Fotbal není jen devadesát minut hry. Je to kulturní zážitek. Místo společného setkávání. Sdílené radosti, smutku i poznávání červenobílé všehochuti, která se stala neodmyslitelnou součástí domácích zápasů Slavie.

Vstup číslo dva, brána vedoucí diváky na rozhraní Tribuny Sever a Tribuny Františka Veselého a také místo, které fanouškům zpříjemňuje fotbalové vyžití i nad rámec časových zvyklostí. Vraťme se proto o několik měsíců zpět a připomeňme si, jak se psal příběh tehdy ještě slávistické fanzony.

Přání otce myšlenky se rodilo už několik let, až ve Slavii ho ale mohl David Šrámek – provozní ředitel klubu, naplno zrealizovat. Před Edenem se čas od času tyčila Fortuna Střelnice, a ukázala tak možnosti, které prostranství za východní tribunou skýtá.

Vždy je na co se těšit

Hlavním cílem bylo ukázat fanouškům, že svůj program se Slavií mohou sladit i tři hodiny před výkopem, a to skrze kvalitní občerstvení. Zkrátka tak, aby si každý přišel na své. Začínali jsme s Burgery z dílny FatFuck, které se ihned těšily velké oblibě, a nabídka se tak rozrůstala o další chutě. Nikomu jistě neunikl energií a jamajskými specialitami nabitý stánek Jerk Station, food truck The Wild Wan či oblíbené langoše.

Ohlasy byly skvělé, pozitivní atmosféra z fanzony zahltila sociální sítě, kterými proudil nespočet fotografií a videí fanoušků vychutnávajících si každé sousto. Bylo jasné, že z této cesty už nelze uhnout. Jediným oříškem však zůstávalo pivo. V tu chvíli nám pomohlo jednání s Tribunou Sever, která přišla s elegantním řešením. Věděli jsme, že pokud by mohl vůbec někdo mít šanci prodávat pivo, které bude mimo standardního dodavatele, tak jsou to právě fanoušci. Výsledkem bylo zapojení Pivovaru Bašta už před pohárovým utkáním s Bohemians a kampaň #pivonachoreo, díky níž dostal projekt oboustranný smysl.

Na tribuny i s občerstvením

Vše šlapalo tak, jak jsme si přáli. Od jednoho sudu jsme se dostali přes metu tisíce vydaných piv a začaly nás dokonce oslovovat samy podniky s přáním spojit svůj stánek s předzápasovým děním. Spolu s DONUTER.CZ a Bůůů&Chrocht se fanzona v dubnu dočkala také hudebního podkresu, a vznikl tak název #SlaviaFest.

Tah vedení, které povolilo vnášení jídla do útrob stadionu, se pro další vývoj ukázal jako zásadní. V tu chvíli opadla nejistota fanoušků, kteří nechtěli přijít pozdě na utkání, ale zároveň si chtěli vychutnat zážitkové občerstvení. Se slunným počasím jsme rozšířili místa k sezení, představili další stánky a s radostí pozorovali, jak se #SlaviaFest stává centrem společného těšení nejen na blížící se zápas, ale také na atmosféru nadcházejících víkendů.

Nezastavujeme

Do nadstavbové části jsme přidali ještě food trucky STEEL & WOOD BBQ a Bistro u Kačenky doplněné o hranolky od Black Fries. V této sestavě jsme tedy dohráli pilotní část sezony, během níž mohli fanoušci ochutnat občerstvení celkem ze třinácti stánků, které nabízely nespočet známých i netradičních chutí.

#SlaviaFest rovněž hostil řadu významných událostí. Vystaven zde byl pohár pro vítěze MOL Cupu, fanoušci si mohli přijít pro podpisy mistrů ze sezony 2007/2008, ligových šampionek nebo současných hráčů A-týmu. Kromě toho zde při ženském derby vznikla také herní zóna pro děti, kde na ně čekala spousta fotbalových mini her.

„Osobně z toho mám úžasné pocity. Snažil jsem se o tyhle kroky už v minulosti, ale s menší fanouškovskou základnou je těžké se posouvat. Ve Slavii máme obrovský potenciál tento projekt stále posouvat. Obecně si myslím, že momenty strávené před utkáním, kdy máte jako fanoušek takový ten příjemný čas navíc, jsou chvíle, kdy si užíváte to „těšit se“ na utkání. Víte, že to nejlepší je pořád před vámi, a uvolnění lidí, kteří si ve fanzoně vychutnávají předzápasový program, tomu dodává neuvěřitelnou atmosféru. V současnosti pracujeme na zpřístupnění těchto zón i v průběhu utkání, a to nejen kvůli občerstvení. Prioritou je pro nás plně nekuřácký stadion, menší fronty u stánků a pohodlnější pohyb v koridoru. Upřímně se těším na další vývoj a jsem sám zvědav, kam až dokážeme naše kroky nasměrovat. Jedním z nich ale určitě musí být currywurst,“ uzavírá první etapu projektu #SlaviaFest David Šrámek.

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Další články