11 statečných. Startuje projekt Kapitánská páska | SK Slavia Praha
Více

11 statečných. Startuje projekt Kapitánská páska

11 příběhů, 11 splněných přání, přes 1,1 milionu rozděleno pro dobrou věc. V posledním půl roce pomohla Slavia ve spolupráci s Nadačním fondem Slavie změnit život k lepšímu 11 dětem a dospělým v těžké situaci. Právě oni jsou prvními ambasadory nového charitativního projektu Kapitánská páska.

„Projekt nás bude provázet celou sezonu. V rámci něj vznikl celoroční plán, ve kterém je každý měsíc věnován určitému tématu, na které bychom rádi upozornili a dané cílové skupině pomohli. Ať už jsou to děti, senioři, váleční veteráni, členové složek IZS, rodiny, handicapovaní nebo těžce nemocní. Symbolem bude vždy kapitánská páska, jejíž design symbolicky navrhne osobnost, která je úzce spjatá s danou problematikou. Hráči v ní nebo v celé sadě pásek ceremoniálně nastoupí, a poté budou pásky dány do dražby a získané prostředky využijeme na naše charitativní aktivity nebo projekty Nadačního fondu Slavie. Na konci sezony z nich pak vznikne exkluzivní série nesoucí konkrétní příběhy a vyjadřující jasný postoj klubu ke světu kolem nás,“ popsala Michaela Schejbalová, CSR manažerka SK Slavia Praha.

První sadu speciálních kapitánských pásek pro dobrou věc navrhlo 11 statečných, kterým jsme v rámci projektu „Hvězdných přání“ nebo grantů Nadačního fondu Slavie v uplynulém půl roce pomohli.

Na dalších řádcích vám přinášíme jejich příběhy a k nahlédnutí jsou i jimi navržené pásky, ve kterých slávisté nastoupí do domácího zápasu proti FC Zlín.

Karolína a Zdeněk Hejdukovi

Profesionální hasič, táta, manžel, syn a velký slávista. Jeho sešívané srdce dotlouklo při cestě za pomoci druhým. Jako mladší dorostenec dokonce nastoupil pod trenérským vedením Jindřicha Trpišovského. Kromě fotbalu vynikal i v atletice a v obou odvětvích působil také jako sudí. V roce 2021 se mu narodil vytoužený syn Zdeněk. Slavii měl v srdci. Manželka Karolína, syn a celá rodina na něj budou vždy hrdí.

Pavel Záleský

Fotbal je pro Pavla ze Šumavy celoživotní vášní. Stejně tak jeho láska k sešívaným barvám, kterou prožívá s celou svojí rodinou. Vy si ho jistě pamatujete z našich „Hvězdných přání“, kdy se v doprovodu Ondřeje Koláře a dalších slávistických bojovníků zúčastnil pozápasové děkovačky s Tribunou Sever.

Sam Slabý

Sam je bojovník. Zápasí s epilepsií třetího stupně a v loňském roce mu byl diagnostikován zhoubný nádor na mozku. Ten začal sedmiletému klučinovi postupně napadat celý nervový systém. On se však nevzdává. K fotbalu a lásce ke Slavii ho přivedl jeho strýc. Když mu to zdravotní stav dovolí, přijde do Edenu osobně. Červenobílá je jeho život a Samovo životní motto zní: Slávista vždycky všechno zvládne.

Libor Javornický

Stejně jako jeho tatínek, tak i Libor fandil Slavii už od malička. Po smrti rodičů zůstal v mladém věku sám se sestrou, kterou však stihnul stejně brzký konec, jako maminku s tatínkem. Ač vášnivý fotbalista, amputace nohy mu volný pohyb znemožňuje. Nikdy to však nevzdal. I díky lásce k milovanému klubu. Ke Slavii přivedl i své děti a nakonec si splnil jeden z velkých snů. Poobědvat s Lukášem Masopustem.

Ladislav Slapička

Šestnáctiletý Ládík z Mostu to nemá jednoduché. V roce 2020 mu zemřela maminka a o rok později kvůli zánětu míchy od pasu dolů ochrnul. Po náročné léčbě byl převezen do rehabilitačního ústavu v Kladrubech. Učil se znovu oblékat, mýt, ale třeba i cévkovat. Ládík na sobě nikdy nepřestal pracovat. Žene ho touha vítězit. Pořídil si domů motomed, na němž pravidelně trénuje a začal hrát i ligovou soutěž v para florbale. I on si užil oběd se svojí hvězdou. Tentokráte byl jeho hostem snů Stanislav Tecl.

Matyáš Beneš

Matyáš je hrdým slávistou, který se popral s nepříznivým osudem. Od roku 2012 bojoval s akutní lymfoblastickou léukemií, která se neustále vracela. V roce 2019 musel podstoupit transplantaci kostní dřeně. Čtyři roky od transplantace je bez jakýchkoliv léků a omezení. Jezdí na kole a hraje fotbal. Jsme rádi, že jsme se společně s Donorem mohli podílet na cestě k jeho uzdravení a splnění dalších snů.

Vladimír Mikuláš

Miky je pro spoustu lidí věrný a vnímavý kamarád. Především pak férový chlap, kterému byla diagnostikována nevyléčitelná nemoc ALS. Dráhu profesionálního fotbalisty mu překazilo zranění. Vystudoval zdravotní školu a stal se masérem a fyzioterapeutem futsalové a fotbalové reprezentace. S manželkou Denisou vychovávají dvojčata. V současné době je Miky odkázán na pomoc druhých. Přesto se zapojuje do chodu domácnosti, studuje a stále je tu pro své přátele a rodinu, kterou nadevše miluje.

Tereza Němečková

Terezka neměla příchod na svět jednoduchý. Po mnoha kolech vyšetření ji byla diagnostikována jedna z forem dětské obrny. Z počátku to vypadalo, že Terezka nebude nikdy chodit. S tím se ale rodina nehodlala smířit a začalo dennodenní cvičení tzv. Vojtovy metody. Dnes se Terezka učí chodit s chodítkem, ale k pohybu ji pomáhá i vozík a hopkání po kolenou . Bezbariérové bydlení je pro rodinu nezbytné. Nadační fond Slavie poskytl Terezce a její rodině příspěvek na rekonstrukci koupelny a sociálního zařízení. Do této pomoci se aukcí svých speciálních dresů zapojila i kapela Iron Maiden.

Viktorie Kubschová

Po radosti z narození Viktorky přišel pro rodinu Kubschových šok. Jen několik hodin po porodu ji byla diagnostikováno několik neurologických onemocnění včetně dětské obrny. Rodina se ovšem nevzdala. Bohužel, s přibývajícím věkem a vývojem přibylo epileptických záchvatů a progres se zastavil. Dnes není Viktorka schopna sama sedět, chodit, nemluví, musí mít výživovou sondu a na noc kyslíkovou masku. Nadační fond Slavie přispěl Viky na čtyři čtrnáctidenní rehabilitační pobyty v centru Sarema.

Lara Zrnovská

Lara se narodila s jednou z forem dětské mozkové obrny a oční vadou, kvůli které ji chybí duhovky. Přesto se svou nemocí dokázala vypořádat. Rehabilituje, navštěvuje logopedii, hipoterapii či speciální formu cvičení Therasuit. Bohužel díky mozečkové formě obrny nesmí zůstat bez dozoru kvůli hrozbě nekontrolovaných pádů. Lara se snaží být soběstačná, od září nastupuje na střední školu a hodlá i nadále pokračovat v intenzivní rehabilitaci.Na podzim a na jaře by mohla Lara po nedávné úraze po pádu ze schodů znovu začít cvičit a rehabilitovat. K tomu ji pomůže i příspěvek z Nadačního fondu Slavie.

Nathaniel Hanuš

Desetiletému Nathymu byla diagnostikována svalová dystrofie typu Duchenne, která je jednou z nejzávaznějších a nejprogresivnějších forem. Díky tomu dochází k ochabování svalstva, které začalo u nohou. Nathy je statečný bojovník a díky rehabilitacím a každodenní péči ještě dokáže částečně chodit. Bez vozíčku se ale už neobejde. S maminkou Michaelou dochází pravidelně do centra Astra na neurorehabilitace, které pomáhají nemoc zpomalit. I přes nepřízeň osudu je Nathy usměvavý kluk, který rád kreslí a má spoustu přání. Nadační fond Slavie přispěje na část neurorehabilitačních cvičení.

Aktuálně

MATCHDAY Baník. To jsme je hnali

7. 5. 2024
Pětigólová výhra, čisté konto, 18 028 diváků v ochozech, tři choreografie Tribuny Sever. Kamery MATCHDAY pro vás sobotní vydařené úvodní kolo nadstavby proti Baníku Ostrava (5:0) tradičně sledovaly.

Online: Od 12:45 finále poháru proti Slovácku

7. 5. 2024
Fotbalistky Slavie bojují o double ve finále domácího poháru proti Slovácku. Utkání se odehraje od 12:45 ve Velkém Meziříčí před kamerami ČT sport.

Informace pro fanoušky na Slovácko

7. 5. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 18. května od 17:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Další články