Mírové hřiště a sešívaná pomoc Ukrajině | SK Slavia Praha
Více

Mírové hřiště a sešívaná pomoc Ukrajině

Každý zápas platí, že na hřišti jsme soupeři. Bojujeme do poslední minuty. Za jeho hranicemi jsme však lidmi, kteří chtějí žít ve svobodném světě bez nutnosti každodenního strachu o své blízké. Přirozená věc, kterou Ukrajina nemá. Stojíme za ní. Od začátku a budeme v tom pokračovat i nadále.

Domácí zápas 3. předkola Evropské Ligy UEFA proti ukrajinskému Dnipro-1 bude mít pro Slavii i našeho soupeře symbolický přesah. Během oběda delegací dojde k inauguraci Edenu na první „mírové hřiště“ v České republice a večerní předzápasový ceremoniál věnují oba týmy podpoře válkou zmítané zemi.

První mírové hřiště v ČR

Projekt Mezinárodní dětské fotbalové asociace (ICFA) „The Peace Fields“ neboli „Mírová hřiště“ je inspirovaný událostmi roku 1914, kdy se na západní frontě první světové války Němci a Britové dohodli na tzv. vánočním příměří. Kromě zpěvu koled proti sobě oba tábory sehrály i několik fotbalových zápasů. Přestože se poté opět vrátili do boje, je tento akt lidskosti v těžké chvíli symbolem a inspirací nejen do dnešních dní. Fotbal má moc měnit životy a stejně tak ovlivňovat dění ve společnosti.

„Jsme hrdí na to, že je Eden prvním mírovým hřištěm v České republice a Slavia se připojila k našemu projektu. Těšíme se, až budeme společně podporovat mladé napříč komunitami a pomocí fotbalu v nich budovat vztah k fair play,“ řekl Ernie Brennan, ředitel Mezinárodní dětské fotbalové asociace.

Inaugurace Edenu na „mírové hřiště“ proto symbolicky proběhne před zápasem proti ukrajinskému Dnipro-1. Právě tým ze země, která je již druhý rok obětí ruské agrese, potřebuje naši podporu.

„Ode dneška si můžeme každý den symbolicky připomínat hodnoty míru, lidských práv a férového jednání v rámci mezilidských vztahů. Nejen ve fotbale. Zároveň vítáme novou spolupráci s platformou Fotbal pro rozvoj a těšíme se na společné projekty zaměřené zejména na rozvojové a volnočasové aktivity pro děti a mládež,“ uvedla Michaela Schejbalová, CSR manažerka SK Slavia Praha.

Status Edenu jako „mírového hřiště“ Slavii k ničemu nezavazuje, pouze se zařadí po bok ostatním 67 místům, které nejen každý den symbolizují ony události Vánoc 1914, ale odkaz míru propisují i do aktuálního dění ve světě kolem nás. Zároveň získá klub oficiální partnerství s ICFA a možnost budovat další komunitní projekty v rámci její působnosti. Nejen v České republice, ale také ve zbytku světa.

Garantem projektu u nás je platforma Fotbal pro rozvoj, která od roku 2006 propojuje ohrožené děti a mladistvé, organizace z celého světa využívající sport pro vzdělávání a rozvoj, akademickou sféru a fotbalové komunity napříč společností. Společně s touto organizací budeme podporovat aktivity, které budoucí generace povedou k tomu, že mír a svoboda jsou základní lidskou hodnotou.

„Ceníme si spolupráce se Slavií v aktivitách s pozitivním dopadem na naši společnost. Líbí se nám, že jednání nezůstávají pouze u stolu, ale že se opravdu dostáváme ke konkrétním činům a přímé podpoře potřebným skupinám. Inaugurací mírového hřiště symbolicky startujeme naši spolupráci a budeme i nadále hledat možnosti, jak prostřednictvím fotbalu pomáhat a rozvíjet mladé lidi,“ okomentovala Veronika Dobrovská, manažerka komunikace Fotbalu pro rozvoj.

Aktivity na podporu Ukrajiny

Ihned po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu začala Slavia pomáhat ve všech oblastech. Zapojili se zaměstnanci, hráči, fanoušci i naši klubový partneři. Vybrali jsme pro vás hlavní body naší podpory.

Ubytování uprchlíků. Hotel Slavia se od března 2022 stal jednou z největších nouzových ubytoven pro uprchlíky z Ukrajiny. Hlavně ženy a děti. Více než stovce uprchlíků jsme pomohli získat víza, pojištění nebo lékařskou pomoc. Navíc, nejmladší začali zde díky spolupráci s městskou částí chodit do školy.

Maksym Kravčuk. Čtrnáctiletý sirotek přišel kvůli válce o rodiče a do Čech se dostal díky práci dobrovolníků z Team 4 Ukraine a jeho sestře. Na základě tweetu o mladém brankáři od Adama Nenadála ho kontaktoval předseda představenstva SK Slavia Praha Jaroslav Tvrdík a stal se jeho opatrovníkem.

Nákup generátorů. Slavia se společně s dalšími evropskými kluby připojila k projektu European Football Powers Up Ukraine iniciovaným EFDN a Šachtarem Doněck, v rámci kterého darovala pět generátorů pro napájení humanitárního centra ve Lvově a jiných veřejně přístupných stanovišť po celé zemi.

Dobročinné aukce. Z dražby kolekce, ve které slávisté nastoupili před utkáním Evropské konferenční ligy UEFA proti Fenerbahçe Istanbul, vzešlo více než 300 tisíc korun. Dobročinnou aukci uspořádal také ukrajinský obránce Maksym Talovjerov. Vybíralo se na srdeční pumpu, která pomáhá lékařům zasahujícím přímo v centru bojů. Celkově se vybraly vyšší stovky tisíc korun pro opravdu dobrou věc.

Před zápasem s Dnipro-1 předá Slavia finanční podporu organizaci Pomagayem, která ji využije na pomoc těžce nemocným či válkou postiženým ukrajinským dětem přímo v oblasti Dněpru.

„Dějiny lidstva jsou o symbolech. Malých i velkých. My věříme, že každý má smysl. Chceme, aby celý svět viděl, že stojíme za Ukrajinou. Podporujeme ji od začátku ruské agrese a budeme v tom pokračovat i nadále. Kromě podpory charitativních aktivit přímo na Ukrajině proběhne po zápase také další aukce sady trikotů „We stand with Ukraine“,“ dodal Jakub Splavec, ředitel strategické komunikace SK Slavia Praha.

Aktuálně

DOUBLE! Slávistky ovládly i finále poháru

8. 5. 2024
Fotbalistky Slavie po titulových oslavách zvítězily 2:0 ve finále poháru proti Slovácku a získaly třetí double v řadě. Utkání ve Velkém Meziříčí sledovalo 1375 diváků.

MATCHDAY Baník. To jsme je hnali

7. 5. 2024
Pětigólová výhra, čisté konto, 18 028 diváků v ochozech, tři choreografie Tribuny Sever. Kamery MATCHDAY pro vás sobotní vydařené úvodní kolo nadstavby proti Baníku Ostrava (5:0) tradičně sledovaly.

Online: Od 12:45 finále poháru proti Slovácku

7. 5. 2024
Fotbalistky Slavie bojují o double ve finále domácího poháru proti Slovácku. Utkání se odehraje od 12:45 ve Velkém Meziříčí před kamerami ČT sport.

Další články