Ondřej Lingr posílí Feyenoord Rotterdam | SK Slavia Praha
Více

Ondřej Lingr posílí Feyenoord Rotterdam

Reprezentační záložník Ondřej Lingr opouští po třech letech Slavii, jeho novým působištěm bude Feyenoord Rotterdam, úřadující nizozemský mistr. Lingy, děkujeme za všechno. Ať se ti daří!

Ve Feyenoordu, se kterým slávisté svedli čtyři souboje předloni v rámci UECL, bude Lingr hostovat s opcí na přestup, se Slavií zároveň o rok prodloužil smlouvu.

V červenobílém dresu Lingr získal v sezoně 2020/21 prestižní double, v uplynulém ročníku se ze zisku domácího poháru radoval opět. Tři roky, tři trofeje, dvě evropská čtvrtfinále. A nesčetně vzpomínek. Stálo to za to!

„Slavia změnila život mně i mé rodině, nikdy na to nezapomenu. Trofeje jsou jen bonus, miluju to tady, zkrátka si to sedlo. S kluky, s fanoušky, s trenéry i s lidmi v klubu. Neopouští se to tu lehce, ale jak všichni ví, chtěl jsem si zkusit zahraničí. Měl jsem ty ambice. Po skvěle odvedené práci si zkusit posun někam výš. Jsem moc rád, že to takhle vyšlo, že jsou všechny strany spokojené. A nesmírně si cením toho, že jsem mohl být součástí Slavie,“ loučí se Ondřej Lingr.

„Ondrovi to velmi přeju, měli jsme spolu skvělý vztah, moc si ho vážím. Hodně jsme prožili, byl jsem u jeho příchodu z Karviné. Nebylo jednoduché ho nasměrovat do Slavie, blízko byl tehdy i Baník. Mám ho jako hráče a člověka moc rád. Obdivoval jsem vždycky jeho týmový projev, pomáhal nám i když jsme byli v těžkých chvílích. Neztrácíme jen hráče, ale taky silného člena kolektivu, jednu z vůdčích osobností. Jeho předchozí nabídky jsme společně řešili v zimě i v létě, mně se tehdy nezdály, říkal jsem mu, že Slavie je víc, než některé kluby, které se mnou diskutoval. Feyenoord je ale fenomenální jméno, snáším mnohem lépe, že je to tam, a nikoliv do jiné destinace,“ říká Jindřich Trpišovský.

Během tří let zvládl 24letý záložník nastoupit za Slavii do 138 soutěžních zápasů, nastřílet rovných 40 gólů. Hned 16 pak bylo vítězných. Z kluka z Karviné se stala opora sešívaných, český reprezentant.

„Vzpomínám na gól v Nice, derby, na branku proti Plzni. To jsou nezapomenutelné okamžiky, které si budu pamatovat do konce života. Vždy jsem se snažil být profesionál, i když jsem třeba nenastupoval v základu. Vždy jsem šel na hřiště se zdviženou hlavou, chtěl jsem uspět pro Slavii. Myslím, že to se mi dařilo, i proto jsem možná byl tak cenný, nejen pro trenéry, ale i pro ostatní v klubu. Jsem jim za to strašně moc vděčný, rád bych jim touto cestou poděkoval. Nejen jim, ale i trenérům, spoluhráčům, fanouškům. Prostě všem. Slavie mi otevřela cestu ven, děkuju za to,“ říká nová posila Feyenoordu Rotterdam.

Vzorný syn i střelec důležitých branek

Rodák z Havířova začínal s profesionálním fotbalem v Karviné, odkud po jedenácti letech, během kterých se z mládežníka vypracoval v klíčovou postavu týmu, odešel do Edenu. „Za týmem na soustředění jedu s cílem vybojovat si své místo. Samozřejmě do toho jdu s určitou pokorou, že to nemusí vyjít. Potom by hostování možná přicházelo v úvahu, ale o tom se nyní nechci bavit. Motivace je jasná. Chci se dostat do kádru,“ vyprávěl v úvodním rozhovoru po podpisu smlouvy.

A své místo si vybojoval. Na první minuty v sešívaném dresu dlouho nečekal, 17 dní po podpisu smlouvy si jako střídající hráč odbyl premiéru v prvním ligovém kole na hřišti Českých Budějovic. O měsíc později měl za sebou premiéru v základní sestavě.

A dočkal se i prvního gólu, před zápasem Evropské ligy v Nice ho přes telefon maminka vybízela, aby více střílel. A vzorný syn poslechl. V 15. minutě napřáhl z obrovské dálky a jeho rána nechytatelně doplachtila do pravého horního rohu. Jeho premiérová trefa se stala gólem roku 2020 a nastartovala sešívané k důležitému vítězství, které pomohlo k postupu do vyřazovací fáze Evropské ligy, v níž později došli až do čtvrtfinále.

V první sezoně Lingr nakonec přispěl osmi góly k zisku double, sešívaní prošli sezonou na domácí scéně bez jediné porážky. Ve druhém ročníku se už stal oporou, střílel důležité branky, často rozhodoval těžké zápasy. Vítězný gól si připsal ve vypjatém souboji proti Plzni i v jarním derby.

Stříbrnou sezonu 2021/22 zakončil se čtrnácti ligovými góly, kdy mu na jednu trefu stačilo pouhých 130 minut pobytu na hřišti. Byl také čtvrtým nejlepším střelcem soutěže a nejlepším kanonýrem Slavie. Jeho skvělá forma mu přinesla i premiérovou pozvánku do reprezentace, debutoval v prodloužení baráže o mistrovství světa proti Švédsku.

Ve své poslední kompletní sezoně Lingr navázal tam, kde skončil. Znovu rozhodoval zápasy a v ročníku 2022/23 nakonec nastřílel 11 ligových branek. Na cestě za vítězstvím v MOL Cupu přidal tři trefy, jednu proti Karviné, kam se po letech fotbalově vrátil a tým vedl vůbec poprvé jako kapitán.

Na Lingra v Rotterdamu čeká základní skupina Ligy mistrů i dobře známé prostředí. Za Slavii nastoupil ve všech čtyřech utkáních proti Feyenoordu v sezoně 2021/22 v rámci Konferenční ligy. A byť změní klub, barva dresů zůstane stejná. Jednou červenobílý, navždy červenobílý.

Aktuálně

Rekord v návštěvnosti, 6216 fanoušků na derby žen ve Fortuna Areně

29. 4. 2024
Během minulého víkendu se fotbalistky Slavie mohly radovat nejen z vítězství 4:1 v derby proti Spartě, ale také z historického okamžiku na tribunách Fortuna Areny, kde byl stanoven nový rekord v návštěvnosti nejvyšší ženské fotbalové soutěže.

Nový HALFTIME. Zafeiris, Odbor přátel i šéfova dcera

29. 4. 2024
Druhé letošní vydání slávistického magazínu HALFTIME vychází 7. května. Z titulní strany shlíží Christos Zafeiris, exkluzivní zpověď poskytla i Jana Kolářová, dcera Jaroslava Tvrdíka.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily do týmu Walking football

29. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

Další články