Postup mě těší. Ale ne způsob, jakým jsme ho dosáhli | SK Slavia Praha
Více

Postup mě těší. Ale ne způsob, jakým jsme ho dosáhli

Trenér Jindřich Trpišovský mluvil po odvetě s Luhanskem a postupu do základní skupiny Evropské ligy o špatném výkonu v první půli, laciných gólech, promluvě k týmu v poločase i vysněných soupeřích v základní skupině.

„Jsme rádi, že jsme postoupili. Na druhou stranu mě trápí průběh zápasu a to, jak jsme se k postupu dostali. Mrzí mě, jak jsme se prezentovali v první půli, do jaké situace jsme se vůbec dostali. Z naší strany to bylo hodně pomalé, nepřesné, byli jsme jako opaření. Přicházeli jsme o hrozně moc míčů v horní polovině hřiště, z toho pak rezultovaly nějaké situace. Samozřejmě ale musím ocenit i soupeře, který hrál velice dobře a dostal nás do těžkých situací, hlavně Guerrero s Anťuchem a Aliferenkem pro nás v některých fázích byli hodně nebezpeční. Naštěstí jsme se ve druhé půli zvedli, hlavně díky střídajícím hráčům, kteří nám hodně pomohli. Vytvořili jsme si souvislý tlak, ze kterého rezultovaly nějaké možnosti, včetně té trojšance, kterou jsme neproměnili. Pak ale po krásném centru Lukáše dal Matěj pro nás strašně důležitý gól, který nás z toho trápení dostal,“ říká po těsné prohře a postupu do základní skupiny Evropské ligy trenér Jindřich Trpišovský.

Co proběhlo o poločasové přestávce v kabině?
„Bylo toho více. Někdy musíte vycítit, co hráčům v dané situaci pomůže. Co bylo, bylo, potřebujete se ale soustředit na to, jak se tým cítí. Tady v té situaci nemělo smysl někomu nadávat a něco vyčítat, všichni jsme věděli, v jaké jsme situaci, takže jsem se je spíše snažil motivovat k tomu, o co a s kým chceme hrát a že si to musíme zasloužit. Bylo to v tu chvíli 0:0, řekli jsme si, že si to s nimi jdeme rozdat a jdeme si o to říct. I když jsme nehráli vůbec dobře, tak ten průběh pro nás byl hodně smolný, dostali jsme dva laciné góly. Tým je nějaký, kdyby byl psychicky jako před třemi lety, možná zvednu hlas více. Kluci potřebovali trochu pomoct, byl tam s námi i Honza Bořil, který má velký vliv na tým. Všichni jsme cítili, že jsme to pokazili, a jestli nechceme přijít o to, co jsme celou dobu budovali, musíme teď zapnout a se soupeřem si to rozdat. Bylo nám jasné, že se bude rozhodovat v těch prvních deseti minutách, jestli v nich soupeři ukážeme, že jsme silní a oklepali jsme se z toho, nebo ho pustíme do hry. Kdybych měl hledat pozitiva, tak to, jak jsme odehráli tu druhou půli. Soupeř byl silný, nahoře měl kvalitu, hráči byli obětaví. Zafi také předvedl skvělý výkon, hodně hráčům se nedařilo, zásadním způsobem nám ale pomohli střídající hráči, kteří přišli v průběhu.“

Obě branky byly hodně laciné, asi chytatelné. Jak hodnotíte výkon Ondřeje Koláře? Vykoupil se dvěma důležitými zákroky ve druhé půli?
„Samozřejmě všichni víme, že takové góly nemůžeme dostávat a už vůbec ne na takovéto úrovni. Ondra to moc dobře ví sám. Nenazýval bych to tak, že se ve druhé půli vykoupil, protože takovéto góly prostě nemůžeme dostat. Zaplať pánbůh, že ty dva góly chytil, za stavu 2:0 a pak 2:1. Jsem za něj rád, neprožíval lehké chvíle, také jsem jako mladý chytal a vím, jak těžké to po takové chybě gólman má. Jako hráč v poli s tím můžete něco udělat, vyhrát souboj, někam naběhnout, něco pro tým udělat. Brankář tohle má strašně složité, ví, že udělal chybu, a jen čeká na to, jestli přijde nějaká další situace. Umím si představit, jak se trápil a jak to pro něj muselo být těžké. Nebudeme ale nic zastírat, takové góly prostě nemůžeme dostat, zaplať pánbůh, že nás pak dvakrát podržel.“

Máte vyhlídnuté týmy, které byste chtěl v základní skupině Evropské ligy?
„Je to troufalé, chtěl bych se ale zase podívat do Anglie. Hráli jsme tam v covidu proti Leicesteru a Arsenalu, kdy tam nebyli lidé, těžko jsem to prožíval, že když už tam jsme, tak je to bez lidí. Strašně rád bych se podíval na West Ham za klukama, bylo by to super pro nás, pro ně i pro lidi. Jasně, že respektuju sílu těch soupeřů, nemůžu ale nezmínit Liverpool, když už tam je. Skvělých týmů je ale v osudí určitě více, v posledním koši je Toulouse, tam jsem nikdy nebyl a jako malý jsem jim fandil.“

Ještě zpátky k zápasu s Luhanskem, zaskočili vás svým výkonem, nebo spíš šlo o to, jak jste k utkání přistoupili vy?
„Upřímně si myslím, že to bylo tím prvním gólem. Kdybychom ho dali my, asi by se to vyvíjelo jinak. Po tom dvojzápase můžu říct, že jsem toho hodně nakoukal, a musím říct, že jsem měl větší respekt vůči Luhansku. Nahoře mají individuality, navíc na nás vytáhli gólmana, který chytil to, co chytil. Nezaskočili nás ani změnou rozestavení, věděli jsme, že jejich nový trenér má rád 4-5-1. Do zápasu šli s čistou hlavou, byli v pozici, kdy neměli co ztratit. Nás navíc potopil ten gól z dálky, kdyby nepadl, bylo by to úplně jiné. Soupeř nás nezaskočil, my jsme se zaskočili sami výkonem na útočné polovině, kde jsme udělali asi rekord ve ztrátách. Na druhou stranu máme mladý tým, je dobře, že jsme udělali tuhle zkušenost, určitě nás to posune do další části sezony.“

Aktuálně

DOUBLE! Slávistky ovládly i finále poháru

8. 5. 2024
Fotbalistky Slavie po titulových oslavách zvítězily 2:0 ve finále poháru proti Slovácku a získaly třetí double v řadě. Utkání ve Velkém Meziříčí sledovalo 1375 diváků.

MATCHDAY Baník. To jsme je hnali

7. 5. 2024
Pětigólová výhra, čisté konto, 18 028 diváků v ochozech, tři choreografie Tribuny Sever. Kamery MATCHDAY pro vás sobotní vydařené úvodní kolo nadstavby proti Baníku Ostrava (5:0) tradičně sledovaly.

Online: Od 12:45 finále poháru proti Slovácku

7. 5. 2024
Fotbalistky Slavie bojují o double ve finále domácího poháru proti Slovácku. Utkání se odehraje od 12:45 ve Velkém Meziříčí před kamerami ČT sport.

Další články