Slavia nenechá špinit své jméno | SK Slavia Praha
Více

Slavia nenechá špinit své jméno

Schůzka mezi předsedou FAČR, předsedou Komise rozhodčích FAČR a předsedou představenstva SK Slavia Praha byla v souladu s fotbalovými řády, předpisy, a to včetně etických. Byla oficiální. Byla na veřejném místě. Předseda Komise rozhodčích FAČR po ní nerezignoval (konala se 2. června 2023, rezignoval 2. července 2023). Kluby o ní byly informovány. Články v médiích CNC se nezakládají na pravdě. Považujeme za hrubé porušení novinářské etiky, že jsme nedostali prostor se vyjádřit před jejich vydáním.

Schůzka předsedy představenstva SK Slavia Praha Jaroslava Tvrdíka, předsedy Komise rozhodčích FAČR (KR FAČR) Radka Příhody a předsedy FAČR Petra Fouska dne 2. června 2023 se uskutečnila v souladu se všemi fotbalovými řády, předpisy i etickými standardy.

Jaroslav Tvrdík je, jako předseda představenstva SK Slavia Praha, oprávněnou osobou určenou za klub pro komunikaci s předsedou KR FAČR, a to dle stejného mechanismu, podle kterého si osobu oprávněnou pro komunikaci s předsedou KR FAČR určilo všech 32 profesionálních klubů.

Vzhledem k tomu, že náš klub byl kritikem fungování KR FAČR pod vedením Radka Příhody ve finální části FORTUNA:LIGY ročníku 2022/2023, požádal Jaroslav Tvrdík, jako pověřená osoba pro komunikaci s předsedou KR FAČR, předsedu FAČR Petra Fouska jako nezávislou stranu o zorganizování a účast na oficiálním pracovním setkání, kde klub sdělil námitky přímo předsedovi KR FAČR. Stejné právo mají dle předpisů i všechny ostatní profesionální fotbalové kluby.

Jednaní se uskutečnilo až 2. června 2023, tedy po ukončení soutěžního ročníku FORTUNA:LIGY 2022/2023. Nemohlo tedy jakýmkoliv způsobem narušit regulérní průběh ligové soutěže.

Setkání nebylo utajené. Bylo svoláno oficiální cestou předsedy FAČR. Konalo se na veřejném místě restaurace za přítomnosti dalších hostů. Klub o této schůzce a jejím obsahu následně informoval na společném jednání představitele AC Sparta Praha, FC Viktoria Plzeň a FC Baník Ostrava. Jmenovitě Františka Čupra, Adolfa Šádka a Václava Brabce.

Je prokazatelnou lží, že by předseda KR FAČR Radek Příhoda rezignoval po této schůzce. Schůzka se konala 2. června 2023, Radek Příhoda rezignoval na post předsedy KR FAČR až 2. července 2023.

Klub prostřednictvím Jaroslava Tvrdíka vyslovil to, co následně sdělil také na jednání čtyř největších fotbalových klubů, ligovém výboru, ligovém grémiu a veřejnosti skrze média. A to, že práce KR FAČR musí dle klubu doznat systémových i personálních změn.

Kluby zastoupené v ligovém výboru i ligové grémium následně většinově přijaly nespokojenost s prací KR FAČR pod vedením Radka Příhody a ligový výbor k tomuto stanovisku vydal i veřejné usnesení.

Po ligovém grémiu proběhlo další jednání předsedy FAČR se čtyřmi největšími českými fotbalovými kluby (SKS, ACS, FCVP, FCB) o fungování KR FAČR pod vedením Radka Příhody. Mezitím se konal také výkonný výbor FAČR.

Rezignace Radka Příhody na předsedu KR FAČR proběhla až po všech těchto jednáních, na jeho osobní přání a o více než měsíc později.

Klub je znepokojen počínáním mediálního domu CNC, konkrétně deníku Blesk a Deníku Sport, kdy z jejich strany dochází k opakovanému, závažnému poškozování nejen našeho jména, ale také celého českého fotbalu. V článcích dehonestující jméno SK Slavia Praha neuvádějí viditelný střet zájmů, kdy jejich vlastník je přímým sportovním i podnikatelským konkurentem našeho klubu.

Zaměstnanci mediálního domu s velkým dosahem a vlivem na veřejné mínění tím zásadně porušují základy nezávislé žurnalistky. Po nedávném zneužití médií proti ministrovi průmyslu a obchodu České republiky Josefu Síkelovi se domníváme, že se nejedná o nedostatek novinářské etiky, nýbrž o další a zcela totožný případ.

Aktuálně

O výkonu, stříbru, kvalitě ligy i výhledu do budoucna

18. 5. 2024
Jindřich Trpišovský hovořil na tiskové konferenci po výhře nad Slováckem (2:1) o zklamání ze ztráty šancí na titul, popsal zvyšující se kvalitu ligy, vysekl poklonu Martinu Svědíkovi a poodkryl karty před závěrečným kolem sezony.

S výhrou i gólem spokojenost. Jinak velké zklamání

18. 5. 2024
Promluvit o vítězství 2:1 nad Slováckem, ke kterému přispěl krásným gólem, a rozebrat příčiny stříbrné sezony, už třetí v řadě, dorazil mezi novináře kapitán týmu Tomáš Holeš.

Výhra na Slovácku a konečné druhé místo v tabulce

18. 5. 2024
Slávisti ve 4. kole FORTUNA:LIGA Finále zvítězili v Uherském Hradišti nad domácím Slováckem 2:1 brankami Holeše s Chytilem, před posledním zápasem sezony ale mají na čelo tabulky nedostižné manko čtyř bodů. V ligovém ročníku 2023/24 obsadí sešívaní druhou příčku.

Další články