Na Plzeň pro vlčí mák | SK Slavia Praha
Více

Na Plzeň pro vlčí mák

Nedělní ligový šlágr proti Plzni se ponese ve znamení uctění válečných veteránů. V prostorách stadionu si budete moci zakoupit vlčí mák, více než sto let přítomný symbol úcty a respektu vůči hrdinům, a přispět tak lidem, pro které se pomoc druhým stala jejich celoživotním posláním.

Příběh světoznámého symbolu vychází z první poloviny 20. století, z událostí první světové války. Ta byla známá především svou krutostí a do historie se nesmazatelně zapsaly mnohé krvavé bitvy jako nejznámější na Sommě, u Verdunu či u Ypres.

O ustanovení symboliky vlčího máku se nevědomky zasloužil vojenský lékař, podplukovník John McCrae z kanadského Ontaria, který v první světové válce sloužil v Evropě. Ačkoliv byl vojenským chirurgem, na útrapy a bolest raněných vojáků si nemohl zvyknout. Své utrpení a bolest, kterou pociťoval, se tak pokusil vtělit do slov básně, o jejímž osudu neměl při psaní ani potuchy. Slova básně popisují pohled na hroby vojáků, mezi kterými se v lehkém vánku vlní rudé vlčí máky jakoby zbarvené krví padlých. Těch, kteří v boji za svobodu padli, avšak svůj odkaz předávají svým činem dalším, kteří budou kráčet v jejich stopách.

Text této básně však měl být ztracen, jelikož jej sám autor zahodil. Zvedl jej však kolemjdoucí důstojník a poslal jej do Anglie, kde jej otiskli 8. prosince 1915 v tehdejším časopise Punch. Nejenže měla úspěch mezi čtenáři, ale dokonce dala vzniknout tradici, kterou nyní už více než 100 let udržuje mnoho národností nejen v Evropě, ale po celém světě.

Listopad a jeho symbolika

Od roku 1919 je uctívána památka všech padlých v první světové válce 11. listopadu, v den podpisu příměří tohoto konfliktu. K tradici dvouminutového ticha se v roce 1921 přidal symbol rudého vlčího máku a podnět dala právě založená britská legie, jež pomáhá všem bývalým vojákům, kteří se zúčastnili válečných konfliktů.

Postupně se k této tradici přidávaly další státy, některé s drobnou odchylkou v květině, která má pro jejich historii větší význam. Myšlenka však zůstává stejná. Připomínka těch, kteří nasadili své životy ve válkách a ozbrojených konfliktech ve jménu demokracie a svobody. K vyjádření úcty všem válečným veteránům, kteří hrdě plní úkoly v rámci mezinárodních operací.

V dnešních dnech se máky plní ulice mnoha evropských zemí. Lidé všech vyznání, věkových skupin, napříč nejrůznějšími profesemi společně vzdávají hold připnutím vlčího máku na klopu těm, kteří se rozhodli dát všanc to nejcennější, co mají, výměnou za upevňování míru a svobody ve světě, budování demokratických hodnot a hájení dobrého jména naší republiky na mezinárodní úrovni.

Připojte se i vy do řady hrdých podporovatelů válečných veteránů, kteří si mnohdy v rámci zahraničních nasazení prožívali peklo. Výměnou za dobrovolný příspěvek v libovolné výši můžete získat vlčí mák nabízený v rámci naší sbírkové akce. Ta je součástí každoroční sbírky ke Dni válečných veteránů, která probíhá v rámci společného projektu Ministerstva obrany a Charity ČR. Tím je Vojenský fond solidarity, který slouží od roku 2015 na podporu zraněných vojáků, válečných veteránů a jejich rodin.

Aktuálně

O rekordu, změnách i sázce na zkušenost

28. 4. 2024
Jindřich Trpišovský hovořil s novináři po skalpu Hradce o svém rekordu, 192. ligová výhra jej posunula na pozici nejúspěšnější trenéra novodobé historie, sázce na zkušenost a vyzdvihl výkon jednotlivců i celého týmu.

Největší změna? V hlavě. Musíme být nepříjemní

28. 4. 2024
Rozebrat s novináři vítězství 2:1 na půdě Hradce Králové dorazil Lukáš Provod. Na pozápasové tiskové konferenci hovořil o své brance, vyhlídkách týmu před nadstavbou a gratuloval také hlavnímu trenéru Jindřichu Trpišovskému k rekordní 192. ligové výhře v jeho kariéře.

Úleva, radost. Od rána jsem cítil, že to bude dobré

28. 4. 2024
Ondřej Zmrzlý po výhře v Hradci (2:1) exkluzivně pro #SlaviaTV rozebral svůj premiérový zásah v sešívaném, poděkoval fanouškům, popsal, proč je Malšovická Aréna jeho oblíbenou, a vytyčil plány pro nadstavbu, která začne příští sobotu.

Další články