Pasta Oner, Genius loci a váleční veteráni | SK Slavia Praha
Více

Pasta Oner, Genius loci a váleční veteráni

11. listopad je dnem vyjádření respektu za odvahu, statečnost, odhodlání – Dnem válečných veteránů. Hrdiny, kteří nasazují své životy za bezpečí druhých, uctí Slavia během nedělního utkání s Plzní. Kromě předzápasového programu třeba i designem kapitánské pásky z dílny Zdeňka Řandy, tvořícího pod pseudonymem Pasta Oner.

Nacházíme se v Pragovce – domovu galerie, projekcí, koncertů a řady dalších společenských eventů. Jedna z budov spletitého komplexu skrývá ateliér hrající barvami, světly i příběhy, které malířskému plátnu vtěluje známý umělec Pasta Oner.

„V Praze je podobných míst velmi málo. Ač mi jeho industriální duch dodává inspiraci, své myšlenky si často nosím i domů. Design kapitánské pásky se mi tedy rodil v hlavě průběžně, každý detail jsem si ale zapisoval a následně dotvořil přímo v ateliéru. Ze začátku jsem hledal univerzální symboliku vystihující dané téma. Pro mou práci je velmi typické zobrazení rukou, které hlavní symbol ovlivňují a následně dotváří jeho kontext. Stmelujícím prvkem je maskáčový vzor, který jsem nabarvil do neutrálních tónů tak, aby neupozaďoval primární myšlenku. Do jisté míry zde vidím podobnost s předchozí páskou, kterou tvořil můj kamarád Jakub Matuška, oba pohlížíme na svět srovnatelnou optikou a na naší práci je to vidět," říká třiačtyřicetiletý umělec.

Proč jste si zvolil téma válečných veteránů?
„Naši společnou historii je nutné si připomínat, i proto stále rezonuje ve veřejném prostoru. Můj postoj vychází z přesvědčení, že podobně heroické činy musíme přiblížit současným generacím a to třeba právě skrze umění. Osobně mám blízko k americké kultuře, kde jsou tyto iniciativy se sportem úzce propojené. Líbí se mi, jak se jednotlivé prvky jednotně propisují na dresy, čepice a podobně. Sport má potenciál oslovit obrovské množství lidí, k nimž by se tato problematika jinak nedostala. Ukázat jim, jak důležití pro nás váleční hrdinové jsou. Jsem velmi rád, že se Slavia vydala touto cestou a já společně s dalšími umělci jí můžu být součástí.“

Sport a umění jsou si vzájemně velmi blízko, jak toto pouto vnímáte ze svého pohledu?
„Do mé tvorby se sport jako takový příliš nepropisuje. Co ale musím ocenit, jsou aktivity fanoušků, které se ke mně dostávají z celého světa. Algoritmus sociálních sítí si všiml, že mě jejich chorea zajímají, a tak je vídám na denní bázi. Také u nás se to v posledních letech neskutečně profesionalizovalo. Choreografie z tuzemské scény mi vyráží dech, Tribuna Sever i ostatní fanouškovské skupiny odvádí skvělou práci. Profesně jde o špičkovou práci často doplněnou o vtip nebo jinou nadstavbu. Absolutně nechápu, jak dokáží operovat s tak velkým měřítkem, nemluvě o domluvě a následné exekuci při zápase. Doufám, že se něčeho podobného na Slavii v neděli dočkám."

Aktuálně

O rekordu, změnách i sázce na zkušenost

28. 4. 2024
Jindřich Trpišovský hovořil s novináři po skalpu Hradce o svém rekordu, 192. ligová výhra jej posunula na pozici nejúspěšnější trenéra novodobé historie, sázce na zkušenost a vyzdvihl výkon jednotlivců i celého týmu.

Největší změna? V hlavě. Musíme být nepříjemní

28. 4. 2024
Rozebrat s novináři vítězství 2:1 na půdě Hradce Králové dorazil Lukáš Provod. Na pozápasové tiskové konferenci hovořil o své brance, vyhlídkách týmu před nadstavbou a gratuloval také hlavnímu trenéru Jindřichu Trpišovskému k rekordní 192. ligové výhře v jeho kariéře.

Úleva, radost. Od rána jsem cítil, že to bude dobré

28. 4. 2024
Ondřej Zmrzlý po výhře v Hradci (2:1) exkluzivně pro #SlaviaTV rozebral svůj premiérový zásah v sešívaném, poděkoval fanouškům, popsal, proč je Malšovická Aréna jeho oblíbenou, a vytyčil plány pro nadstavbu, která začne příští sobotu.

Další články