Jako vlna v moři. 80 let od narození Františka Veselého | SK Slavia Praha
Více

Jako vlna v moři. 80 let od narození Františka Veselého

7. prosinec roku 1943. Tento den přišel na svět legendární útočník František Veselý. Rekordman v počtu odehraných zápasů v dresu Slavie, kapitán vítězů Českého poháru 1974, mistr Evropy 1976. Fotbalový idol, oddaný klubista. Nezapomínáme! V našich vzpomínkách bude žít navěky!

Byl to právě František Veselý, kdo se v květnu 2008 symbolicky dotkl jako první míče na trávníku nově otevřeného stadionu. „Čestný výkop v novém Edenu byl jedním z nejkrásnějších okamžiků. Až mi bude sedmdesát, přál bych si tady odehrát svou benefici,“ vyprávěl. Přání se mu bohužel už nesplnilo, odešel 30. října 2009.

Jeho památku dál všem slávistům připomíná Tribuna Františka Veselého, při příležitosti výročí 130 let klubu na ni byla přejmenována v listopadu 2022 východní tribuna Fortuna Areny.

„Z nebe je asi fakt šťastný, že má takovou poctu na Slavii, na stadionu, který miloval. Miloval klub a dostalo se mu takové pocty, určitě by byl hrdý,“ prohlásil v průběhu slavnostního aktu syn legendárního křídelníka František Veselý mladší.

František Veselý

7. prosince 1943 – 30. října 2009

František Veselý se narodil 7. prosince 1943. Jeho otec oblékal dres Slavie, když mu bylo šest let. Chodil s ním mezi hráče a ještě, než si ho vyhlédl trenér Seifert na „uličním turnaji“ do žáků, už byl František II. slávistického „vyznání“.

Po celý život byl slávista „tělem i duší“. V žákovském áčku se potkal s budoucími ligisty (Hynek, Ženíšek, Vosátka, Tesař – pozdější švagr). Ale došlo k rozkolu o dalším směřování mládežnického fotbalu v klubu mezi trenérem Seifertem a vedením tehdejšího Dynama. Seifert odešel pracovat do mládežnické Dukly a s ním šel i Veselý. S Duklou si zahrál Pohár mistrů, na Borussii Dortmund oslnil při výhře 3:1, a vyhrál ligový titul 1964.

„Domů do Edenu“ se vrátil společně s posilami Kadrabou a Píšou k 1. lednu 1965 a pomohl vybojovat návrat do ligy.

Spolu se Slavií se vydal na nezapomenutelnou cestu kolem světa v roce 1967. Během 44 dní a na cestě dlouhé 65 tisíc kilometrů se hrálo celkem 16 utkání, 12 z nich bylo vítězných! Veselý byl u toho, jako jediný nastoupil ve všech zápasech, vždy prý byl vynikající. Jako by to vyjadřovalo podstatu jeho přínosu pro klub – nezdolnost, neunavitelnost, dlouhodobost a stálost formy.

Deset let se říkalo mezi soupeři o zápasech v Edenu: „Kdo udrží Frantu Veselého, udrží celou Slavii.“ Stal se vítězem Českého poháru 1974 v roli kapitána, byl mistrem Evropy 1976 s československou reprezentací.

Vítězslav Houška v knize Věčná Slavia jeho hru charakterizoval takto: „Neustále mátl svým strážcům hlavu. Neběhával po jedné trati, fluktuoval z křídla na křídlo, centroval levou i pravou, pádil středem, kličkoval, rozehrával, přihrával, unikal, vnikal, pronikal, střílel. Byl nepostižitelný jako vlna v moři, byl nepolapitelný jako srna, byl nepotlačitelný jako myšlenka.“

Jak charakterizoval slavný křídelník sám sebe a svoje kousky?

„Na rozdíl od mnoha bázlivých útočníků jsem se vždycky a za každou cenu snažil dostat do pokutového území, kde jsem byl chráněn proti faulům. Když se mi zdálo, že bych mohl brankáře překonat, vystřelil jsem. Pokud jsem byl ve špatném úhlu, počkal jsem si na reakci obránců a gólmana. Nechci tvrdit, že každá penalta, odpískaná za zákrok proti mně, byla spravedlivá. A není ani možné, aby byly všechny odpískány po skutečném nebo úmyslném faulu. Myslím si ovšem, že vyprovokovat soupeře k faulu v pokutovém území má umět každý útočník. Bylo by chybou, kdybych dostal strach z opětovně faulujícího obránce. Moje zásada byla: čím víc protivník fauluje, tím častěji je třeba chodit do vápna a snažit se penaltu vyprovokovat.“

Končil v létě roku 1980, po pětadvaceti letech strávených v červenobílém dresu šel opačnou cestou co Pepi Bican – do Rapidu Vídeň.

Veselý je rekordmanem v počtu zápasů odehraných v dresu Slavie, připsal si jich 920, zapsal v nich 250 branek. Odehrál i nejvíce ligových utkání ze všech slávistů 414 (Vlasta Kopecký 320, Pepi Bican 240), což jej řadí i k elitě celé české či československé ligové historie. V období let 1965-68 odehrál sto ligových utkání v řadě, což je taktéž rekordní počin.

František Veselý. LEGENDA, co by 7. prosince 2023 oslavila 80. narozeniny.


Aktuálně

B-tým: Dvougólová remíza s Pískem

12. 5. 2024
Slávisté ve 26. kole ČFL skupiny A remizovali s Pískem 2:2. Premiérový gól v sešívaném zaznamenal Lukáš Vorlický. Prosadil se také Dominik Pech.

Lístky na FORTUNA:LIGA FINÁLE jsou vyprodány

12. 5. 2024
Vstupenky na zbývající dva domácí zápasy FORTUNA:LIGA FINÁLE jsou vyprodány, do prodeje už půjdou pouze místa uvolněná majiteli permanentních vstupenek.

Třetí derby remíza? Problém a důvod, proč ztrácíme

11. 5. 2024
Tomáš Holeš přišel zodpovědět dotazy novinářů po bezbrankovém 311. derby na Letné. „Jednoznačně rozhodlo neproměňování šancí,“ mrzelo reprezentačního obránce.

Další články