Reprezentant David Zima se vrací do Slavie | SK Slavia Praha
Více

Reprezentant David Zima se vrací do Slavie

Majitel dvou mistrovských titulů a vítěz domácího poháru David Zima se po dvou a půl letech v FC Turín vrací do Edenu! Třiadvacetiletý reprezentační obránce se Slavií podepsal smlouvu do června 2028.

„Příchodem Davida Zimy končí přestupní období A-tymu, jehož cílem bylo výrazné posílení kádru na rok 2024. Chceme naplno využít příležitosti ve všech třech soutěžích. Pokusit se o postup z osmifinále Evropské ligy, porvat se o titul a připravit se na boj o Ligu mistrů. Přivedli jsme tři české reprezentanty v ideálním fotbalovém věku – Davida ve 23 letech, Ondřeje Zmrzlého ve 24 letech a Jindru Staňka v ideálním brankářském věku 27 let. Tři zkušené hráče, kteří tým okamžitě posílí, doplnil velký talent Malick Diouf. Po dlouhé době jsme si také mohli dovolit neprodat žádného hráče základní sestavy, což je samo o sobě velkým posílením,“ říká k přestupu Jaroslav Tvrdík, předseda představenstva SK Slavia Praha.

„O Davida jsme stáli od začátku přestupního období. Byl to on sám, kdo to rozhodl v náš prospěch, přestože na něj existovaly nabídky blížící se dvojnásobku naší transferové ceny. Vážím si toho, že dal přednost Slavii v konkurenci dalších pěti evropských klubů a navíc respektoval výši platového stropu klubu. Již jeho první transfer do Turína pokryl náklady obou jeho příchodů. Věřím, že pomůže Slavii k naplnění jejich sportovních ambicí a v budoucnu ho čeká velký přestup do klubu top evropské ligy. Za posledních pět let jsme prodali hráče za více než 100 milionů euro, nyní 4 miliony investujeme, ale jsme přesvědčen, že se nám to sportovně i finančně vrátí,“ dodává šéf Slavie Jaroslav Tvrdík.

„Získáváme hráče, který má velké evropské zkušenosti, hrál proti TOP klubům jako jsou Nice, Leverkusen, Leicester nebo Arsenal. A obstál. Je to hráč, který má ve 23 letech 19 startů za národní tým, zná klub, systém, zná zdejší prostředí, přesně se hodí do herního pojetí, které praktikujeme. Máme hodně ofenzivní mužstvo, David patří k těm, kteří hodně myslí na defenzivu, chodí na hřiště s cílem neinkasovat, zabezpečovat spoluhráče. Navíc má přes 190 centimetrů, je silný v hlavičkových soubojích, je velice rychlý, má skvělou kilometráž. Získáváme prostě ve všech směrech hotového hráče, který má ve svém věku všechno před sebou, a jsme za to moc rádi,“ těší hlavního trenéra Jindřicha Trpišovského.

„Ze Slavie jsem nikdy vlastně úplně neodešel, protože jsem zůstal ve skupině hráčů na WhatsAppu až doteď. Chtěl jsem ve skupině zůstat a dohodli jsme se, že mě tam nechají, abych mohl být s hráči a realizačním týmem v kontaktu, abych věděl, co se v klubu děje. Chci realizačnímu týmu a panu Tvrdíkovi poděkovat za to, co pro mě udělali. Jsem připraven pro Slavii udělat maximum, ať už na hřišti nebo jinde,“ hovořil po přestupu odhodlaně třiadvacetiletý reprezentační obránce David Zima.

Za devět měsíců k zisku tří trofejí

David Zima do Slavie přišel v lednu 2020 ze Sigmy Olomouc, v době podpisu smlouvy měl za sebou dva starty v nejvyšší soutěži. Hned po příchodu se v týmu Jindřicha Trpišovského začal prosazovat do sestavy, první dva zápasy odehrál na pozici defenzivního záložníka, kde sešívaným chyběl Tomáš Souček, který odešel do West Hamu.

Během prvního půl roku ve Slavii odehrál dvanáct zápasů, ve kterých jistými výkony přispěl k osmi čistým kontům. V nadstavbě přidal i první a jedinou branku v červenobílém, trefil se po rohovém kopu střelou zblízka při výhře 3:1 nad Baníkem Ostrava. Snový půlrok završil domácím zápasem s Plzní, po kterém sešívaní oslavili zisk jubilejního 20. titulu. Na oslavy ale nebyl moc prostor, protože druhý den čekala mladého stopera maturita. Se zkouškou dospělosti si poradil stejně zdatně, jako s útočníky soupeře.

V ročníku 2020/21 už se Zima stal vedle Ondřeje Kúdely jednou z opor zadních řad sešívaných. V Evropě chyběl v sestavě jen při nepovedených utkáních na půdě Midtjyllandu a Beerševy a kvůli žlutým kartám i v Glasgow. Odehrál kompletní dvojzápas s Leicesterem, kde se mu podařilo uhlídat útočné hvězdy soupeře a výrazně se podílel na čistých kontech v obou zápasech. V ligové sezoně odehrál za Slavii 21 zápasů, ve kterých pomohl k třinácti čistým kontům, připsal si jednu asistenci a podruhé nad hlavu zvedal mistrovský pohár. Úžasný ročník ještě umocnil triumfem v MOL Cupu.

Do FC Turín Zima zamířil v červenci 2021, za dva a půl roku odehrál ve vínovém dresu 34 ligových střetnutí. Z pozice člena základní sestavy během listopadového srazu pomohl české reprezentaci k postupu na evropský šampionát. Proti Polsku i Moldavsku odehrál kompletní porci minut.

Zimič, vítej doma.


Aktuálně

B-tým v dohrávce porazil Povltavskou

2. 5. 2024
Slávistický B-tým v dohrávce 19. kola porazil ve středu 1. května Povltavskou FA. Sešívaní svého soupeře porazili hladce 5:0. Prosadil se Daniel Toula, Vicotr Boluwatife Ogungbayi, Jan Trédl, Elmedin Rama a Dominik Pech.

Denis Halinský prodlužuje smlouvu se Slavií

2. 5. 2024
Denis Halinský prodloužil svou smlouvu se Slavií. Nový kontrakt platí do 30. června 2027.

Molly McLaughlin zůstává ve Slavii

2. 5. 2024
Molly McLaughlin pokračuje v Edenu. Třiadvacetiletá americká záložnice podepsala novou smlouvu a těší se na další úspěchy v červenobílém dresu.

Další články