Zemřel legendární obránce Miroslav Pauřík (†73) | SK Slavia Praha
Více

Zemřel legendární obránce Miroslav Pauřík (†73)

Slávistickou rodinu zasáhla smutná zpráva. Ve věku 73 let zemřel v neděli večer bývalý dlouholetý pravý obránce Slavie Miroslav Pauřík. Klub vyjadřuje rodině a všem pozůstalým upřímnou a hlubokou soustrast.

Miroslav Pauřík se narodil 8. srpna 1950. V letech 1976 až 1983 sehrál v červenobílém dresu 421 utkání, z toho 179 ligových. Za každého stavu vždy bojoval naplno, nevypustil žádný zápas.

Československo reprezentoval čtyřikrát. Byl červenec 1976 a tribuny v Edenu jásaly. Slavia zahajovala novou sezonu přátelským zápasem s druholigovým Bohumínem. Klub odměňoval a oslavoval čerstvé mistry Evropy z Bělehradu Františka Veselého, Dušana Herdu a Pavla Biroše, potlesk slyšela i nová posila Rudolf Svoboda, zářivá hvězda z Jablonce.

Zápas Slavia vyhrála jasně 6:1, ale komentáře z něj měly překvapivé motto: mužem zápasu byl pravý obránce Miroslav Pauřík získaný z Třince. Pauřík byl opravdovou kometou a hned v prvním ligovém ročníku zaujal i trenéry reprezentace, což bylo v porovnání s dosavadními mistry Evropy Pivarníkem a Dobiášem vskutku nečekané. A hodnotné.

Od dob Jany Lály na tomto kraji obrany neměla Slavia takovou jistotu. Tento muž odehrál 4 oficiální zápasy za ČSSR, stejně tolik startů má ve slávistickém dresu v Poháru UEFA a může jen litovat, že převážnou část jeho kariéry nehrály červenobílé barvy na domácím výsluní. Končil, spolu s nerozlučným „parťákem“ z obrany Karlem Nachtmanem, na konci ročníku 1982/1983.

Ještě ve 20. kole hrála Slavia se sousední Bohemkou 2:2 a sahala po titulu. Finiš se nepovedl. Bohemka získala titul a Slavii patřila až šestá příčka. Miroslav Pauřík, jak v klidu přišel, tak i odešel. Do divizních Uhelných skladů.

Tam ještě řadu let poskytoval své spolehlivé služby. Jako hráč, hrající trenér a nakonec trenér. Když hrával v Edenu, měl pověst „spolehlivého rychlíku“. Stovku zaběhl za rovných jedenáct.

Čest jeho památce! Informaci o posledním rozloučení s Miroslavem Pauříkem přineseme v nejbližších dnech.

Vzpomínky učitelky ze základní školy v obci Kněžpole u Uherského Hradiště, kterou Miroslav Pauřík navštěvoval, pro deník Československý sport:
„V každé chvíli s sebou nosil nějaký gumový míč a pořád s ním kopal. I na pochodovém cvičení. Několikrát jsem mu ho chtěla zabavit, ale uměl ho dobře skrývat. Tušila jsem, že skončí ve velkém fotbale. Ohromně mě dojal, když ho poprvé nominovali do národního mužstva. Byl už hráčem Slavie a poslal mi ze Skotska pohlednici. Byl to velmi slušný kluk a kariéru mu člověk musí přát. Sama jsem začala Slavii fandit. Jen kvůli němu.“

Aktuálně

O rekordu, změnách i sázce na zkušenost

28. 4. 2024
Jindřich Trpišovský hovořil s novináři po skalpu Hradce o svém rekordu, 192. ligová výhra jej posunula na pozici nejúspěšnější trenéra novodobé historie, sázce na zkušenost a vyzdvihl výkon jednotlivců i celého týmu.

Největší změna? V hlavě. Musíme být nepříjemní

28. 4. 2024
Rozebrat s novináři vítězství 2:1 na půdě Hradce Králové dorazil Lukáš Provod. Na pozápasové tiskové konferenci hovořil o své brance, vyhlídkách týmu před nadstavbou a gratuloval také hlavnímu trenéru Jindřichu Trpišovskému k rekordní 192. ligové výhře v jeho kariéře.

Úleva, radost. Od rána jsem cítil, že to bude dobré

28. 4. 2024
Ondřej Zmrzlý po výhře v Hradci (2:1) exkluzivně pro #SlaviaTV rozebral svůj premiérový zásah v sešívaném, poděkoval fanouškům, popsal, proč je Malšovická Aréna jeho oblíbenou, a vytyčil plány pro nadstavbu, která začne příští sobotu.

Další články