O derby, Chytilovi se Schranzem a mentalitě týmu | SK Slavia Praha
Více

O derby, Chytilovi se Schranzem a mentalitě týmu

Jindřich Trpišovský odpovídal na dotazy novinářů po domácí výhře 5:0 nad Baníkem Ostrava. Vyzdvihl výkony jednotlivců, mentalitu týmu i skvělou diváckou kulisu.

„Utkání splňovalo parametry velkých zápasů. S Baníkem jsou to špičkové duely, soupeř byl velmi dobře připravený a potvrdil, že se v sezoně zlepšili. Jsou na čtvrtém místě, mají zajímavé hráče a je to nepříjemný tým. Ukázali to v prvním poločase. Náročný zápas i díky jejich kvalitě a přístupu. Bylo to nahoru dolů ve velké intenzitě. Výsledek vypadá jednoznačně, ale je za ním hodně práce, hodně úsilí a hrálo se ve skvělé kulise. Fanoušci byli skvělí stejně jako choreografie, nám se podařilo do toho být produktivní, vstřelit branky a být dostatečně agresivní. Jsme rádi za výsledek, atmosféru a celkově celý zápas. Musím vyzdvihnout fantastický trávník, který byl připravený a můžeme ho přirovnat k trávníkům v evropských utkáních, a to přispělo ke kvalitě hry," komentoval utkání Jindřich Trpišovský.

Byl klíčovým dílkem do skládačky výkon Ivana Schranze, který odehrál celé utkání?
„Ano, souhlasím. Každý hráč je důležitý. Ivan má určitou typologii, kterou v týmu nemáme. Je to zkušený hráč, má spoustu zápasů za sebou a je emočně stabilní. Dnes zvládl 90 minut, a to je super. Potřebujeme takové hráče, při té brance jak šel do té situace, tak nám v některých duelech chyběla taková agresivita. On u gólové situace ukázal, že musíme strhnout ten tým, takže opravdu důležitá situace a ukázal svou silnou stránku."

Bál jste se o Tomáše Holeše po zákroku Tanka?
„Určitě ano, v hlavě jsem měl tři žluté karty, které Tomáš má a uvažovali jsme, že ho budeme střídat. Z takových střetů jsou zranění nejhorší a nejdříve nebyla ani žlutá, tak jsem to diskutoval s rozhodčími. Někdy neúmyslné fauly bolí nejvíce a bál jsem se hodně. Tomáš je podobně jako Ivan důležitý v této fázi, pojede teď na vyšetření a snad bude vše v pořádku. Takoví hráči to mají opravdu složité, je na nich hodně rozhodování. Občas to jsou situace, které třeba nejsou úplně vidět. Chci ho tedy vyzdvihnout, že odehrál dominantně takto těžký zápas."

Dá se říct, že to byla ta ideální sestava?
„Předchozí duely jsme hráli v jiném rozestavení. V Hradci jsem to říkal, že jsme to zvládli v tak nepříjemném prostředí, takže nebyl důvod něco měnit. Uzdravil se Jan Bořil, takže to byla ta změna, ale pokud to takhle jde, tak není důvod to měnit. Až na Lukáše Provoda, který bude doufám v pořádku. Jsou hráči u kterých se forma projeví časem a my potřebujeme hlavně stabilitu. Těmi zkušenostmi to zvládají jenom někteří hráči.“

Ivan Schranz a Mojmír Chytil hráli patičkami, trénujete je na tréninku?
„Už jsem to říkal dole v televizi, aby Mojmíra nenominovali na mistrovství světa v hokeji, občas mu na tréninku ze srandy říkáme Voženílek a je možné, že bude dávat branky i v hokejovém dresu (smích). Odrazy jsou nevyzpytatelné a někdy zakončení patou může být ideální. Když se daří, tak si hráči takové kousky dovolí a musím se ještě kluků zeptat, jestli to bylo chtěné.“

Připomíná to trochu loňský rok, když jste vstoupili do nadstavby dobře. Jaká je pozice týmu teď a jak to ovlivní nedělní zápas Sparty?
„Něco jednoduššího tam nemáte (smích)? Já budu odpovídat stejně, jsou to specifické utkání. Je to jako když si pustíte díly na Netflixu a nutí vás to pustit ten další. U nás jsou to také díly, v Hradci to byl jeden a dnes další. Teď přijde další díl a tím se musíme prokousat, abychom si mohli pustit další díl. Takže pro mě to nic neznamená. Jsem rád, že se nám podařilo eliminovat určité věci z Hradce. My se musíme nachystat na další utkání. Doufám, že budou všichni zdraví a půjdeme do toho v plných silách. Žádné souvislosti v tom nehledám a musíme najít ideální výkonnost po všech stránkách.“

Co bude klíčem k úspěchu v derby? Vezmete si příklad z hokejového Třince?
„Ano, bavili jsme se o tom jednou s trenérem Varaďou. Čtyři derby jsme nevyhráli, ale když vezmeme základní hrací dobu, tak jsme prohráli jedno z šesti. Můžeme vidět, že týmy jsou hodně vyrovnané, ale je tam také za ta léta personální obměna. Nesmíme dělat fauly, zavinit penalty a emočně zvládnout klíčové momenty, v minulých derby se proti nám kopalo hodně pokutových kopů a musíme to otočit na naši stranu.“

Jak budete prožívat zápas Slovácka, který není váš, ale týká se vás?
„Vy mi dáváte teda (smích). Vyvleču se z toho tím, že se jedu zítra podívat na Slovan Liberec, takže navleču dres hráčů na hostování. Na výsledek se podívám až doma. Měli bychom se dívat na své výkony, kde jsme ztratili. Věřím, že pokud budeme na hřišti Sparty kompaktní a hladoví, tak nás to odmění. Chci se dívat sám na sebe a na nás, abychom hráli stabilně a zvládli to po emoční stránce. Vždy se budu dívat nejdříve do svého obýváku a do své kuchyně. V neděli se budu dívat na Prebsla a věřím, že v sobotu budu také spokojený s výkonem jako jsem teď.“

Aktuálně

Totální podcast se Stanislavem Vlčkem

18. 5. 2024
Bývalý kanonýr a hrdina legendárního večera na Strahově. Dnes vedoucí A-týmu. Stanislav Vlček se v novém díle Totálního podcastu rozpovídal o Slavii, Belgii nebo o tom, jaké je to starat se o kabinu, ale přitom být stále její součástí.

ONLINE: Od 14:00 venku proti Spartě

17. 5. 2024
Slávistky čeká poslední venkovní zápas sezony. Od 14:00 vyzvou na Proseku Spartu v přímém přenosu na TVCOM. Jakou sestavu vybral pro toto utkání trenérský štáb?

B-tým s Kolářem v zádech porazil rezervu Táborska

17. 5. 2024
Slávistický B-tým v pátek 17. května ve 27. kole ČFL skupiny A vyzval rezervu Táborska. Sešívaní zvítězili 2:0, prosadil se Daniel Toula a Jan Trédl. Po sedmi měsících se mezi tři tyče vrátil Ondřej Kolář.

Další články