Pouť Evropou začneme ve 3. předkole LM | SK Slavia Praha
Více

Pouť Evropou začneme ve 3. předkole LM

Novou sezonu evropských pohárů zahájíme ve třetím předkole nemistrovské části kvalifikace Ligy mistrů s jistotou účasti ve skupině Evropské ligy. Soutěže UEFA prošly výraznou změnou, pojďme se podívat, co nás od ročníku 2024/25 čeká.

Díky ligovému umístění Atalanty, která ve středu zvítězila ve finále Evropské ligy, a vysokému klubovému koeficientu Slavie, zahájíme naši evropskou cestu ve třetím předkole nemistrovské části kvalifikace Ligy mistrů. V případě vyřazení si zahrajeme skupinu Evropské ligy, pro postup do milionářské soutěže budeme muset zvládnout dva dvojzápasy.

Možné soupeře Slavie pro třetí předkolo se přesně dozvíme v nejbližších týdnech, aktuálně to vypadá na vicemistry Belgie (Royal Union SG), Twente a postupující z druhého předkola, kam aktuálně spadají vicemistři Turecka (Fenerbahçe), Dynamo Kyjev, FC Lugano a Partizan Bělehrad. Los proběhne 22. července.

Třetí předkolo zahájíme 6. nebo 7. srpna, odveta se odehraje 13. srpna. Případné play off začne 20. nebo 21. srpna s odvetou o týden později.


Nový systém soutěží UEFA

Evropské poháry, jak je známe, končí. V novém formátu už se nebudou hrát klasické skupiny po čtyřech se zápasy doma a venku každý s každým. Derniéra tradičního formátu proběhla v aktuální sezoně, rozloučili jsme se vůbec první výhrou skupiny před AS Řím. Nový formát skupin přinese víc zápasů s více soupeři a slibuje více atraktivních duelů a drama o postup až do konce.

Systém předkol zůstává stejný, kdy se vyřazené týmy postupně propadají do předkol nižších evropských soutěží. Výjimkou je právě třetí předkolo nemistrovské kvalifikace Ligy mistrů, které zajišťuje účast ve skupině Evropské ligy.

Liga mistrů i Evropská liga se od nové sezony rozšíří z 32 účastníků na 36, všechny týmy budou soupeřit v jedné velké tabulce v takzvaném švýcarském systému, nově nás místo skupin čeká ligová fáze. Dvě místa navíc v ligové fázi Ligy mistrů dostaly národní ligy, jejichž týmům se nejlépe dařilo v evropských pohárech v předcházející sezoně, letos to jsou Německo a Itálie. Jisté místo mají i vítězové Ligy mistrů a vítězové Evropské ligy z předcházející sezony, a protože se Atalanta kvalifikovala z domácí ligy přímo do ligové fáze Ligy mistrů, došlo k posunům, které vynesly Slavii do třetího předkola, jinak by startovala ve druhém předkole nemistrovské části.

Na začátku sezony proběhne tradiční los skupin, tentokrát už ale bez míčků, losovat bude počítač. Týmy se rozdělí do čtyř košů podle klubového koeficientu v aktuální pětiletce. Poté bude vylosováno hned osm soupeřů pro každý tým – dva zápasy s týmy z každého koše, jednou doma a jednou venku.

Hrát se bude od září do ledna, z 36 týmů postoupí prvních osm přímo do osmifinále, týmy na 9. až 24. místě se musí o osmifinále utkat v play off dvojzápase hraném doma a venku. Poslední dvanáctka nepostupuje a v soutěži končí. Od osmifinále už se hraje klasický vyřazovací pavouk s dvojzápasy, jak jsme zvyklí z minulých let. Od nové sezony se tak soutěže nebudou prolínat jako v letošní sezoně, kdy jsme v osmifinále Evropské ligy narazili na AC Milán, které skončilo třetí ve skupině Ligy mistrů a prošlo přes play off s druhým týmem ze skupiny UEL.

Aktuálně

Zažít jednou plný Eden? Největší motivace

26. 7. 2024
Antonín Kinský po prodloužení smlouvy hovořil v rozhovoru o důvěře od trenérů, chemii v brankářském kolektivu i atmosféře plné Fortuna Areny. Vidině, která jej poháněla v těžkých časech.

Slávistky proti německému Wolfsburgu

26. 7. 2024
Fotbalistky po dvou vítězných zápasech v přípravě čeká velká výzva a to německé vícemistryně z uplynulé sezony, Wolfsburg. Utkání se hraje v sobotu 27. července od 14:00 ve sportovním areálu Calberlah.

Desítka z Edenu s Davidem Šrámkem

26. 7. 2024
Po Jaroslavu Tvrdíkovi, který byl prvním hostem nového formátu Desítka z Edenu, usedl před kamery Slavia TV provozní ředitel David Šrámek.

Další články