Slavia poskytla analýzu Komisi rozhodčích | SK Slavia Praha
Více

Slavia poskytla analýzu Komisi rozhodčích

PRAHA – Slavia poskytla Komisi rozhodčích detailní analýzu faulů a ostatních provinění, ke kterým došlo v průběhu prvních tří utkání Slavie v rámci jarní části aktuálního ročníku Gambrinus ligy, kterou doložila příslušným videozáznamem. „

PRAHA – Slavia poskytla Komisi rozhodčích detailní analýzu faulů a ostatních provinění, ke kterým došlo v průběhu prvních tří utkání Slavie v rámci jarní části aktuálního ročníku Gambrinus ligy, kterou doložila příslušným videozáznamem.

„Naším cílem rozhodně není vyvíjet na rozhodčí nějaký nevhodný nátlak, jak se objevilo v některých médiích v reakci na náš podnět k disciplinární komisi. Nechceme se smířit s nárůstem zraněných hráčů, jejichž počet je podle nás následkem přehlížení hrubých faulů a nebezpečných zákroků, které nejsou dostatečně trestány. Naopak to, že faulujícím procházejí, povede k jejich opakování,“ uvedl k tomu mluvčí Slavie Ondřej Zlámal.

V analýze uvádí Slavia objektivní data: soupeři SK Slavia Praha se během prvních tří utkání proti našemu klubu dopustili celkem 64 provinění (v drtivé většině – 62 případů – faulů) a byli za ně potrestáni 15 žlutými kartami, zatímco hráči SK Slavia Praha se provinili téměř dvakrát méně (34 faulů) a za tyto prohřešky obdrželi žluté karty pouze 3.

V utkáních SK Slavia Praha proti FK Bohemians Praha (27/2/2010), SK České Budějovice (8/3/2010) a FK Teplice (13/3/2010) došlo dle našeho názoru k celkem 14 zákeřným či velmi nebezpečným zákrokům, z nichž 2 přišly ze strany slávistů (udeření teplického Ljevakoviče Trappem a podražení Vidličky Šenkeříkem, oba hráči měli být potrestáni udělením žluté karty) a hned 12 (!) se dopustili fotbalisté soupeře SK Slavia Praha (6 hráči FK Bohemians Praha, 5 hráči SK České Budějovice a 1 fotbalista FK Teplice - surová hra hráče Matuly).

Věříme tomu, že se Komise rozhodčích bude naší analýzou zabývat a získáme odborné stanovisko k posouzení námi analyzovaných zákroků.

Pokud se týká vyjádření Slavie k rozhodnutí o podnětu vůči hráči Matulovi, klub nedostal žádné písemné rozhodnutí, ani nebyl předem informován o tom, že se tento podnět bude na čtvrtečním jednání řešit.

Slavia se k rozhodnutí DK ke svému podnětu k zákorku hráče Matuly vyjádří po obdržení příslušného písemného rozhodnutí.

Vzhledem k veřejné diskusi na toto téma, která probíhá v médiích i na diskusních fórech mezi fanoušky, Slavia zveřejňuje obsah průvodního dopisu, který Komisi rozhodčích odeslala.

Komise rozhodčích
K rukám pana Macely
Diskařská 100
160 17 Praha 6 - Strahov

na vědomí:
předseda ČMFS – JUDr. Ivan Hašek
předseda LS – Ing. Miroslav Kříž
DK ČMFS

Praha, 18.března 2010

Vážení pánové,
v příloze tohoto průvodního dopisu Vám zasíláme detailní analýzu faulů a ostatních provinění, jichž se dopustili hráči v průběhu prvních tří utkání SK Slavia Praha v rámci jarní části aktuálního ročníku Gambrinus ligy (2009/2010). Smyslem zpracování tohoto rozboru je nejen poukázat na tendenci neustálého nárůstu agresivní, zákeřné a často velmi nebezpečné hry, k níž se řada mužstev v zápasech proti SK Slavia Praha snižuje, ale i upozornit na dostatečnou absenci ochrany technických hráčů ze strany rozhodčích a na vzrůstající počet zraněných fotbalistů, opouštějících často hrací plochy v bolestech, či na nosítkách.

Z podrobné analýzy vyplývají následující klíčová objektivní data: soupeři SK Slavia Praha se během prvních tří utkání proti našemu klubu dopustili celkem 64 provinění (v drtivé většině – 62 případů – faulů) a byli za ně potrestáni 15 žlutými kartami, zatímco hráči SK Slavia Praha se provinili téměř dvakrát méně (34 faulů) a za tyto prohřešky obdrželi žluté karty pouze 3.

Ještě důležitější součástí celého rozboru jsou ovšem a především údaje vypovídající o typu jednotlivých provinění, které zcela evidentně prokazují, že soupeři proti SK Slavia Praha používají ve vysoké míře buď zákroky hrubé a nevybíravé (surová hra, nebezpečná hra, šlapáky, udeření soupeře), nebo se ve snaze dosáhnout co nejpřijatelnějšího výsledku snižují k nesportovnímu chování (simulování, zdržování, protesty), zatímco hráči Slavie si připisují zákroky mnohem méně nebezpečné a záludné (držení, strčení, apod.).

V utkáních SK Slavia Praha proti FK Bohemians Praha (27/2/2010), SK České Budějovice (8/3/2010) a FK Teplice (13/3/2010) došlo dle našeho názoru k celkem 14 zákeřným či velmi nebezpečným zákrokům, z nichž 2 přišly ze strany slávistů (udeření teplického Ljevakoviče Trappem a podražení Vidličky Šenkeříkem, oba hráči měli být potrestáni udělením žluté karty) a hned 12 (!) se dopustili fotbalisté soupeře SK Slavia Praha (6 hráči FK Bohemians Praha, 5 hráči SK České Budějovice a 1 fotbalista FK Teplice - surová hra hráče Matuly).

Na základě naší analýzy se domníváme a razantně poukazujeme rovněž na to, že hráči FK Bohemians Praha Jeslínek (surový skluz zepředu proti Černému) a Fenyk (druhá žlutá karta za kopnutí do brankáře Seneckého), hráči SK České Budějovice Stráský (druhá žlutá karta za podražení Trubily, či poté Kopice, po udělení první žluté kartě fauloval celkem šestkrát!) a Horejš (zmaření zjevné brankové možnosti podražením Jandy zezadu) a hráč FK Teplice Matula (surová hra vůči Jandovi) měli být potrestáni červenými kartami a tedy vyloučeni.

Skutečnost, že rozhodčí Gambrinus ligy v jarní části nepřistupují k přísným trestům při těchto zákeřných a často velmi nebezpečných zákrocích, nás skutečně nemile překvapuje a zaráží, a touto formou bychom rádi apelovali na změnu jejich přístupu. Přehlížení takovýchto druhů zákroků absolutně odmítáme a projevujeme údiv nad tím, že ač všechna výše zmiňovaná utkání byla v přímých přenosech vysílána do celé České republiky a poskytla tak věrný obraz současného stavu nejvyšší české soutěže, ani Komise rozhodčích ČMFS, ani Disciplinární komise ČMFS na vysoký počet nebezpečných faulů žádným způsobem nezareagovala a zřejmě ani reagovat nehodlá. K tomu, aby tak učinily, je tímto průvodním dopisem vyzýváme a přikládáme i DVD obsahující sestřih všech hrubých zákroků, o nichž se v tomto listu zmiňujeme.

Z rozboru dále vyplývá i to, že soupeři SK Slavia Praha se v duelech proti našemu mužstvu 2x provinili surovou hrou (automaticky měli být v souladu s pravidly fotbalu vyloučeni) 4x hrou nebezpečnou - ve 2 případech se jednalo o nebezpečné atakování brankáře Seneckého, jenž byl jednou i beztrestně kopnut (Fenykem v utkání s FK Bohemians Praha).

Bude-li i nadále pokračovat nastolený trend tichého přihlížení záludné a agresivní hře, bude se muset jak SK Slavia Praha, tak i ostatní mužstva vyznávající technické pojetí fotbalu smířit se stálým počtem nárůstu zraněných hráčů. Taková cesta rozhodně nepovede ke zlepšení úrovně a kvality českého fotbalu jako celku

S pozdravem,

Ing. Tomáš Rosen                                                                    Mgr. Petr Doležal

předseda představenstva                                                         člen představenstva

 

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Po reprezentační pauze na béčko! V neděli na Xaverově proti Robstavu

28. 3. 2024
Slávistický B-tým čeká 20. kolo ČFL. V neděli 31. března vyzve na Xaverově od 10:15 FK Robstav. Vstupenky na utkání budou k dispozici na místě.

Další články