Jaroslav Jareš slaví 80. narozeniny | SK Slavia Praha
Více

Jaroslav Jareš slaví 80. narozeniny

SYNOT TIP ARENA/EDEN - Bývalý dlouholetý trenér SK Slavia Praha Jaroslav Jareš slaví významné životní kulaté jubileum. 21. března mu je 80 let. „Blahopřání od Slavie mě moc potěšilo, v Edenu jsem strávil velkou část svého života, na kterou moc rád vzpomínám...
SYNOT TIP ARENA/EDEN - Bývalý dlouholetý trenér SK Slavia Praha Jaroslav Jareš slaví významné životní kulaté jubileum. 21. března mu je 80 let. „Blahopřání od Slavie mě moc potěšilo, v Edenu jsem strávil velkou část svého života, na kterou moc rád vzpomínám,“ uvedl bývalý slávistický kouč.

Jaroslav Jareš působil ve Slavii i jako hráč, v roce 1956 se zúčastnil památného zájezdu po jižní Africe. Slavii trénoval od dubna 1973 až do června 1979 a potom od července 1984 až do října 1986. V mezidobí let 1979 až 1984 působil jako šéftrenér mládeže.

V roce 1974 dovedl jako trenér Slavii k vítězství v Českém poháru. Finále Slavie se Spartou se hrálo dvoukolově, první zápas skončil remízou 1:1, druhé utkání výhrou Slavie 3:1.

V zápasech se vystřídali hráči František Zlámal, Pavol Biroš, Jan Mareš, Ján Luža, Bohumil Smolík, Jiří Grospič, František Cipro, Josef Jebavý, Josef Bouška, Zdeněk Klimeš, František Veselý, Robert Segmüller a Dušan Herda.

Jaroslav Jareš vedl i mládežnické republikové výběry (v letech 1969 až 1971). Odborníky byl označován za perspektivního kouče, který dokáže získat důvěru hráčů a pozvednout výkonnost mužstva. Ve Slavii dovedl tým čtyřikrát ke třetímu místu v lize a k účasti v evropských pohárech v letech 1974, 1976, 1977 a 1985.

Pohled do historie: Památný zájezd do jižní Afriky se konal na podzim roku 1956. Dynamo Slavia tam hrálo šest zápasů a jen jeden prohrálo. V největším jihoafrickém přístavu Durbanu porazilo vybrané mužstvo provincie Natal 3:1, v Johannesburgu zvítězilo nad mužstvem Transvaalu 4:1, poté následoval zápas s vybranou jedenáctkou anglických profesionálů a vítězství 7:0. V Mosambiku v Lourenco Marques za obrovského vedra vyhrálo 6:1. V Kapském Městě mužstvo Slavie porazilo jedenáctku Kapské provincie 3:0. Poslední zápas se hrál opět v Johannesburgu, toto utkání slávisté prohráli 0:2. Na hráčích se už bohužel podepsala únava po dlouhém cestování a z nezvykle horkého počasí. Ohlas vystoupení slávistů byl ale příznivý. Tamní tisk tehdy psal o nejlepších Evropanech, kteří tam hráli.

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články