Klíč od Prahy je zpátky v Edenu | SK Slavia Praha
Více

Klíč od Prahy je zpátky v Edenu

V úterý v odpoledních hodinách slávisté na Staroměstské radnici převzali Klíč primátora hlavního města Prahy za výhru v posledním ligovém derby.

Trofej, která se od jara 2013 uděluje vítězi ligového derby, převzala sešívaná výprava z rukou primátora Zdeňka Hřiba. „Je mi potěšením, že vám mohu předat symbolický klíč od našeho hlavního města, který jste od roku 2016 měli několik let nepřetržitě v držení. Na podzim jsme ho předávali na Letnou, teď se vrací do Edenu. Dovolte mi, abych vám k tomu pogratuloval. Přeji vám hodně úspěchů, vítězství i zdraví v osobním životě," komentoval předání pražský primátor. 

„Tenhle klíč je symbol největšího zápasu českého fotbalu a velkolepé tradice, která trvá již 126 let. Pro derby vždycky dvojnásob platil citát mého oblíbeného trenéra Liverpoolu Billa Shanklyho: Fotbal není záležitostí života a smrti. Je mnohem důležitější! Proto jsem rád, že se nám podařilo přání všech slávistů naplnit a získat klíč zpět,“ říká člen představenstva Mgr. Tomáš Bůzek, který se ceremoniálu stejně jako generální sekretář Martin Říha zúčastnil.

„Tuhle příležitost bych chtěl věnovat našemu prezidentovi Jaroslavu Tvrdíkovi, který v těchto dnech bojuje svůj veledůležitý zápas. Jardo, nejsi na to sám a myslíme na tebe! A klíč se vrací domů! Bude tam na tebe čekat,“ vyjadřuje Tomáš Bůzek podporu předsedovi představenstva.

Akce na Staroměstské radnici se zúčastnili asistent hlavního trenéra Jaroslav Köstl, obránce David Hovorka a brankář Ondřej Kolář.

„Mám z toho velkou radost! Věřím a doufám, že ho udržíme v Edenu co nejdéle," přeje si David Hovorka. „Skvělý pocit, vážně skvělý. Myslím si, že za výkon v posledním derby je to naprosto zasloužené, je to velká radost pro všechny. Pro nás, pro fanoušky, kterým ho věnujeme, a také pro pana Tvrdíka, který teď hraje svůj vlastní zápas a my jsme v tom všichni s ním. S klíčem čekáme na něj... Máme z toho opravdu velkou radost," dodává Jaroslav Köstl.

Nárok na Klíč od Prahy získali slávisté 6. března, když v Edenu v rámci 24. kola FORTUNA:LIGY před takřka 20 tisíci fanoušky přehráli letenského rivala 2:0. Vítězství zařídily trefy Ondřeje Lingra a Ivana Schranze. Ondřej Kolář v zápase vychytal čisté konto a natáhl svou neporazitelnost v derby na jedenáct utkání (šest výher, pět remíz), David Hovorka zase nastoupil k soutěžnímu střetnutí po třinácti měsících a dlouhé rekonvalescenci operovaného kolene.

„Už když ten zápas skončil, tak se mi hrozně ulevilo. Předchozí dvě derby nám nevyšla, nepřipouštěl jsem si vůbec, že by se mohla nepříznivá série prodloužit," prozradil Ondřej Kolář a zmínil i majestátní prostory Staroměstské radnice. „Takové prostory mám hrozně rád. Vždycky jsem o tomto sálu četl a slyšel, ale nikdy jsem tu osobně nebyl. Užil jsem si to i po této stránce."

Klíč od Prahy se do Edenu vrátil po půlroční pauze, ve Slavia Museum byl k vidění od jara 2016 do října 2021. V tomto období sešívaní se svým pražským soupeřem neprohráli čtrnáct soutěžních zápasů v řadě. Dvanáct derby proběhlo v lize, dvě v domácím poháru.

Aktuálně

B-tým v dohrávce porazil Povltavskou

2. 5. 2024
Slávistický B-tým v dohrávce 19. kola porazil ve středu 1. května Povltavskou FA. Sešívaní svého soupeře porazili hladce 5:0. Prosadil se Daniel Toula, Vicotr Boluwatife Ogungbayi, Jan Trédl, Elmedin Rama a Dominik Pech.

Denis Halinský prodlužuje smlouvu se Slavií

2. 5. 2024
Denis Halinský prodloužil svou smlouvu se Slavií. Nový kontrakt platí do 30. června 2027.

Molly McLaughlin zůstává ve Slavii

2. 5. 2024
Molly McLaughlin pokračuje v Edenu. Třiadvacetiletá americká záložnice podepsala novou smlouvu a těší se na další úspěchy v červenobílém dresu.

Další články