Statistické ohlédnutí za podzimem: Křest poháry | SK Slavia Praha
Více

Statistické ohlédnutí za podzimem: Křest poháry

PRAHA - Slavia má za sebou podzimní část sezony, která začala 2. června a s níž se sešívaní rozloučili na akci Otevíráme Eden v sobotu 3. prosince. Jakých bylo uplynulých šest měsíců pro červenobílé? Co všechno tým zažil a jaké jsou jeho největší úspěchy? Pojďme se podívat na první statistické ohlédnutí.
Účast v předkolech Evropské ligy sebou přinesla nejen nečekaně brzký start letní přípravy, ale také řadu posil. Přišel kamerunský obránce Michael Ngadeu, turkmenský záložník Ruslan Mingazov, bosenský záložník Jasmin Ščuk a do Edenu se vrátil také Dušan Švento. Slavia posílila ofenzivu jednak tím, že udržela Milana Škodu a také současně přivedla další dva hráče. Nizozemce Micka van Burena a Gina van Kessela.

Prvním testem byla pro tým série pohárových předkol, v samém závěru července se připojila liga. Tedy spíš se připojit měla, pro sešívané byl úvodní duel v Brně jen výletem na Moravu. Odehrání zápasu zabránil intenzivní déšť, který se vytrvale snášel na hrací plochu, a zápas tak byl odložen na říjen.

V srpnu skončily na kopačkách hráčů Anderlechtu sny o základní skupině Evropské ligy. A po prohře 1:3 na půdě mistrovské Plzně se loučil také trenér Dušan Uhrin. Nutno podotknout, že to na podzim byl jediný ligový duel, z něhož červenobílí vyšli bez bodového zisku.

Po reprezentační přestávce usedl na lavičku trenér Jaroslav Šilhavý, který své angažmá načal remízou 2:2 v Teplicích. A Slavia pod jeho taktovkou ještě neprohrála, ztratila body už jen v Jablonci za bezbrankovou remízu.

V průběhu týdne se podíváme na podzimní část sezony podrobněji a pondělí patří účasti sešívaných v pohárových soutěžích: V kvalifikaci Evropské ligy a v domácím MOL Cupu. 

Evropská liga: Šest cenných zkušeností

Slavia má za sebou dlouhý a náročný podzim, který ale začal vytouženou účastí v předkolech Evropské ligy. Do cesty se jí postavila jako první Levadia Tallinn, na jejíž půdě sice Slavia prohrála 1:3, Mešanovičův gól se ale o týden později ukázal jako klíčový. Sešívaní den před zápasem v Estonsku přivedli nizozemského střelce Gina van Kessela, který následně sehrál důležitou roli v odvetě. V Edenu se gólově prosadil, nahrál na branku Milana Škody a Slavia díky vítězství 2:0 postoupila do třetího předkola.
Zde ji čekalo portugalské Rio Ave a opět rozhodl gól vstřelený na půdě soupeře. Po domácí bezbrankové remíze poslal Slavii do play-off svou střelou na vzdálenější tyč Josef Hušbauer. Na tom nic nezměnila ani vyrovnávací branka Ria. Sny o základní skupině ale zadupal do země zkušený soupeř. Bruselský Anderlecht sešívané dvakrát přejel výsledkem 3:0.

Branky:
1 – Hušbauer, Mešanovič, Škoda, van Kessel
Asistence:
1 –Bořil, Kenia, Mikula, van Kessel

Čistá konta:
2 – Pavlenka (doma s Levadií a Rio Ave)

ŽK:
3 – Hušbauer
2 – Mikula
1 – Bořil, Deli, Mešanovič, Ngadeu, Souček, Škoda, van Kessel

MOL Cup: Povedený vstup do poháru

Že se sešívaní dokáží popasovat se soupeři z nižších soutěží nebylo v minulosti vždy pravidlem. Letos se ale nenechali zaskočit a ohlídali si úvodní zápas. Ve třetím kole nastříleli třetiligové Chrudimi tři branky a postoupili do osmifinále.
To se od letošního roku hraje na jeden zápas a los určuje, na kterém hřišti se zápas bude konat. Slavia tak hostila Litoměřicko doma v Edenu a parádně si zastřílela. Na výsledku 7:0 se hattrickem podílel Muris Mešanovič.

Branky:
3 – Mešanovič
2 – van Buren
1 – Barák, Mihalík (pen.), Mingazov, van Kessel, Železník

Čistá konto:
1 – Berkovec (doma s Litoměřickem)

ŽK:
1 – Bořil

Při zápasech Evropské ligy panovala v Edenu fantastická atmosféra!

Aktuálně

Desátá výhra v řadě pro U17, žáci i přípravky sehráli derby se Spartou

7. 5. 2024
Mladší dorostenci U17 prodloužili vítěznou sérii na 10 utkání. Žáci i přípravky sehráli v týdnu utkání se Spartou. Mládežníky čekala také malá pražská derby proti Dukle Praha. Připomeňte si výsledky mládeže v souhrnném článku.

Zafeiris, Kerbr, dcera Pláničky a nový HALFTIME

7. 5. 2024
Druhé letošní vydání slávistického magazínu HALFTIME vychází 7. května. Z titulní strany shlíží Christos Zafeiris, exkluzivní zpovědi poskytli i nový asistent Jindřicha Trpišovského Milan Kerbr, dcera legendárního brankáře Františka Plánička nebo manželka Ondřeje Koláře.

Finále poháru, ve středu 8. května ve Velkém Meziříčí proti Slovácku

6. 5. 2024
Slávistické fotbalistky si tři kola před koncem ligy zajistily mistrovský titul a teď cílí na double, o který budou bojovat ve finále domácího poháru se Slováckem. Utkání se odehraje ve středu od 12:45 ve Velkém Meziříčí.

Další články