Profil hráče Jindřich Trpišovský | SK Slavia Praha
Foto v tiskové kvalitě

Jindřich TRPIŠOVSKÝ

Hlavní trenér
  • Datum narození / 27. 02. 1976 (48 let)
  • Národnost / Česká

Místo narození: Praha

Bývalé působiště: mládež Bohemians Praha 1905, mládež AC Sparta Praha, dorost Xaverov, asistent Xaverov, SK Horní Měcholupy (2011–2013), asistent FC Viktoria Žižkov (2011–2013), FC Viktoria Žižkov (2013–2015), FC Slovan Liberec (2015–2017), SK Slavia Praha (2017–současnost)

Jindřich Trpišovský před Slavií


Jindřich Trpišovský coby aktivní hráč do světa velkého fotbalu i kvůli zdravotním potížím neprorazil. Právě to mu však možná umožnilo brzy začít budovat úspěšnou kariéru trenéra. S koučováním začínal v mládežnických týmech Bohemians a Sparty. Následovalo trénování dorostu v Xaverově, kde zároveň působil jako asistent A-týmu ve druhé lize.

První skutečnou zkušeností s trénováním v dospělém fotbale z pozice hlavního trenéra bylo pro Jindřicha Trpišovského angažmá v Horních Měcholupech, se kterými si zahrál divizi. Klub z východního okraje Prahy sloužil jako farma druholigové Viktorii Žižkov, a právě tam směřovaly další kroky mladého trenéra. Když se klub rozloučil s italským trenérem Favarinim, padla volba přirozeně na Jindřicha Trpišovského, který už na Žižkově v té době působil jako asistent.

Jindřich Trpišovský během svého působení v Žižkově poprvé narazil například na Tomáše Součka, Jana Bořila, nebo Davida Hovorku, se kterými svoji spolupráci obnovil i v budoucnu. Se Žižkovem dosáhl talentovaný trenér i přes existenční problémy klubu nevídaného úspěchu v sezoně 2014/15 v podobě 4. místa v lize, a tak přirozeně přišla nabídka z nejvyšší soutěže.

Vyhlédl si jej sportovní ředitel Liberce Jan Nezmar. K jeho realizačnímu týmu složeného ze Zdeňka Houšteckého a Jaroslava Köstla, kteří s ním spolupracovali už ve Viktorii, se v Liberci připojil i trenér brankářů Štěpán Kolář. Liberec si za jeho působení vytvořil image týmu, který vždy zaručeně potrápí i velké týmy, a to nejen v české lize. V sezoně 2015/16 se s Libercem Jindřich Trpišovský dokonce probojoval do základní skupiny Evropské ligy poté, co vyřadil Hapoel Kirjat Šmona a Hajduk Split. I přes senzační skupinové vítězství 1:0 nad slavným Olympique Marseille mu ale jarní evropské souboje o vlásek unikly.

Raketový kariérní vzestup Jindřicha Trpišovského, jeho unikátní styl fotbalu a bezprostřední osobní charisma zlákalo Jana Nezmara i napodruhé, nyní už coby sportovního ředitele Slavie. Před Vánoci 2017 tak Jindřich Trpišovský nahradil v pozici hlavního trenéra sešívaných Jaroslava Šilhavého.

2017/18 a 2018/19


Hned po své první půlsezoně ve Slavii se mohl radovat ze zisku MOL Cupu. Až sezona 2018/19 byla ale tou, která celé fotbalové veřejnosti jak u nás, tak i v Evropě ukázala, čeho je Jindřich Trpišovský s oddaným týmem schopný. K historickému doublu po triumfu ve FORTUNA:LIZE a obhajobě MOL Cupu přidal také čtvrtfinále Evropské ligy, což jsou úspěchy, díky kterým lze ročník 2018/19 považovat za jeden z těch nejúspěšnějších v celé slavné historii Slavie.

2019/20


Díky ligovému triumfu dostali sešívaní v ročníku následujícím možnost zahrát si o základní skupinu Ligy mistrů. Proti rumunskému mistrovi CFR Kluž svěřenci Jindřicha Trpišovského zvítězili dvakrát 1:0. Vítězství z Kluže, které zařídil Lukáš Masopust, potvrdil v odvetě Jan Bořil.

Los sešívaným a Jindřichu Trpišovskému přiřknul unikátní trojici soupeřů – FC Barcelonu, Inter Milán a Borussii Dortmund. Ačkoliv slávisté ze skupiny vytěžili jen dva body za remízu na hřištích Interu Milán a Barcelony, udělali si v Evropě po šesti srdnatých výkonech skvělé jméno. I sezonu 2019/20 zakončili sešívaní ligovým titulem. Obhajoba titulu znamenala pro Jindřicha Trpišovského celkově čtvrtou trofej ve Slavii.


2020/21


Další ročník znamenal další play off Ligy mistrů, ve kterém byl Jindřichu Trpišovskému soupeřem dánský Midtjylland. Po bezbrankovém domácím utkání přišla prohra v Dánsku a vyřazení. Sešívaní tak putovali do základní skupiny Evropské ligy s německým Leverkusenem, francouzským OGC Nice a izraelskou Be’er Shevou. Slávisté se umístili na druhém místě za Bayerem Leverkusen a dokázali vyřadit Leicester a Rangers. Ve čtvrtfinále uhráli venkovní remízu 1:1 s Arsenalem, doma ale prohráli a do semifinále nepostoupili. Na konci sezony se ale mohli radovat, když oslavili výhru v lize i poháru. Jindřich Trpišovský tak oslavil ve Slavii už svůj druhý double!

2021/22

I v ročníku 2021/22 hráli sešívaním pod vedením hlavního kouče kvalifikaci o Ligu mistrů. Nestačili ale na maďarský Ferencváros. V kvalifikaci o Evropskou ligu se jim zase nezadařilo proti Legii Varšava, postoupili ale do základní skupiny nové Evropské konferenční ligy. Tam se jim podařilo postoupit ze skupiny, kde bojovali s Feyenoordem, Unionem Berlín a Maccabi Haifou, přejít přes Fenerbahce a LASK Linz až do čtvrtfinále, kde nestačili ve vyrovnaném utkání na nizozemský Feyenoord, který nakonec postoupil až do finále. V lize slávisté skončili na druhém místě.

Každoroční úspěchy se Slavií vynesly Jindřichovi Trpišovskému i řadu individuálních oceněni, třikrát v řadě (2019, 2020 a 2021) zvítězil v anketě Trenér roku.