Historický kalendář | SK Slavia Praha

Historický kalendář

pátek 23. 11. 1990

Narozeniny slaví Michael Ngadeu-Ngadjui

23. listopadu 1990 se narodil Michael Ngadeu-Ngadjui. Kamerunský obránce nebo defenzivní záložník přestoupil do Slavie před zahájením letní přípravy na ligový ročník 2016/17 z rumunského Botosani. Už tam patřil k pilířům týmu, na ruce nosil kapitánskou pásku a v závěru předchozí sezony dovedl tým k bezpečné záchraně. Ačkoliv v rumunské lize nastupoval téměř výhradně jako střední obránce, ve Slavii na něj v mistrovské sezoně 2016/17 čekala trochu jiná úloha. Většinu zápasů odehrál jako defenzivní záložník, kdy nekompromisně ukončoval útoky soupeřů a s unikátní precizností naopak zakládal ofenzivní akce červenobílých. V listopadovém domácím utkání proti Mladé Boleslavi navíc vstřelil i svou první branku v sešívaném dresu. Zatímco pro většinu spoluhráčů znamenal úvod kalendářního roku 2017 krátkou dovolenou a začátek přípravy na druhou polovinu sezony, Michaela čekaly reprezentační povinnosti s Kamerunem na Africkém poháru národů. V průběhu turnaje dokázal vstřelit dva góly, které kamerunským lvům napomohly k zisku afrického titulu po dlouhých 15 letech. Díky svým výkonům nemohl slávistický klenot chybět ani v nejlepší jedenáctce turnaje. Po úspěšné ale dlouhé reprezentační epizodě by jiní potřebovali několik týdnů odpočinku, nikoliv však u slávistických fanoušků čím dál populárnější „Míša“. Do ligového ročníku se vrátil ve velkém stylu, a to hattrickem v Příbrami za pouhých 24 minut. Byly to však především jeho excelentní výkony v defenzívě, které sešívaným pomohly v posledním kole ročníku 2016/17 získat ligový titul. Vysokou výhru v utkání na Strahově proti Brnu tehdy Ngadeu sám zpečetil čtvrtým gólem. V novém ročníku začal Michael čím dál častěji nastupovat na pozici stopera a krátce po zimním příchodu Jindřicha Trpišovského se do obrany – na svůj původní post – vrátil natrvalo. I v této pozici ale zvedl na konci sezony nad hlavu cennou trofej, když Slavii pomohl k zisku MOL Cupu. Třetí sezona v sešívaném byla ovšem tou zdaleka nejúspěšnější. Slávisté nejenže po 77 letech získali historický double, ale zvládli překročit i pomyslný podzimní práh evropských soutěží, když v Evropské lize skončili až ve čtvrtfinále. Sám Míša kromě jednozápasového karetního trestu nechyběl ani v jediném evropském utkání. Kromě toho se objevil dvakrát v nejlepší jedenáctce kola Evropské ligy, a to konkrétně po utkání v Kodani a po domácí odvetě proti Seville. I toto ocenění dokazuje, že byl jedním z hlavních stavebních kamenů slávistických úspěchů v sezoně 2018/19. Celkově nastoupil Michael ve slávistickém dresu ke 112 soutěžním utkáním, ve kterých vsítil 9 branek a na dalších 6 nahrál.

Více
pátek 23. 11. 1962

Narozeniny slaví Milan Šimůnek

23. listopadu 1962 se narodil bývalý dlouholetý obránce Slavie Milan Šimůnek. Do Edenu přišel z Pardubic. Ligu hrál výhradně v sešívaném dresu a to osm a půl roku. V letech 1983 až 1991 odehrál ve Slavii celkem 362 utkání (143 ligových) a vstřelil 41 branek. Nyní působí v Edenu jako hlavní skaut mládeže.

V Edenu se objevil až poslední přestupový den v červenci 1983. Trenér Milan Máčala právě vyhlásil zásadní „přestavbu“ ligového kádru. Na přestup odešli Peter Herda, Miroslav Pauřík, Karel Nachtman, Jaromír Štícha a František Zlámal, na hostování Ivo Lubas, Josef Pešice a Miroslav Kováč.

A nová přicházející jména? Hostování v přestup bylo změněno u Radka Zálešáka a Radka Šindeláře, dále to byli Luboš Přibyl, Roman Sokol, Michal Botlík, Petr Kašpar, Pavel Medynský a právě z vojny se vracející Milan Šimůnek.

Zaujal „své“ místo na pravém kraji obrany, výkony měl vyrovnané a spolehlivé, ale žádnou sezonu bohužel nedohrál celou. Třikrát při nominaci do reprezentace ho klub omlouval pro zranění. Jestli něco tehdejším fanouškům zůstalo v paměti, tak jsou to jeho parádní góly v důležitých zápasech. S Bohemians a se Spartou ty góly „otevíraly účet“ už z prvního útoku zápasu. Byly to parádní střely z hranice trestného území, v plném běhu a na zadní tyč. Takovým gólem dokázal rozhodnout například i nelítostný duel s bratislavským Interem. Ostatně všech jeho sedm ligových gólů bylo pěkných. Eden pokaždé jásal.

Ve Slaviii odehrál celkem osm a půl poctivých let (bilance v lize 143 zápasů a 7 gólů). Byl také poslední kapitán ve Středoevropském poháru 1990. V letech 1991 až 1997 působil ve švýcarských klubech (nejvíce v FC Winterthur). Pro mezinárodní vrcholový fotbal vychoval i svého syna Jana. Momentálně pracuje Milan Šmimůnek v klubovém skautingu se specializací na mládežnické kategorie a „občas“ si jde zahrát za jedenáctku internacionálů Slavie.

Více