Historický kalendář | SK Slavia Praha

Historický kalendář

neděle 1. 3. 1925

První zápas Slavie v historii první ligy

1. března 1925 odehrála Slavia se první ligové utkání. Bylo to na hřišti na Korábě s SK Libeň. Slavia vyhrála v zápase historicky prvního kola první ligy vysoko 9:3. Sestava: Štaplík – Protiva, Nytl – Plodr, Pleticha, Hliňák – Šoltys, Štapl, Vaník, Silný a Kratochvíl. V 7. minutě vstřelil vůbec první branku Slavie v historii první ligy Rudolf Štapl, který v zápase přidal ještě další tři branky. Jan Vaník vstřelil další tři branky, po jedné si připsali Kratochvíl a Silný. Utkání navštívilo 5 tisíc diváků. Trenér byl J. W. Madden.

Více
pátek 1. 3. 1946

Narozeniny slaví wimbledonský vítěz Jan Kodeš

1. března 1946 se narodil Jan Kodeš. Vítěz Wimbledonu z roku 1973 je pravidelným hostem na zápasech Slavie v Edenu. Je nejúspěšnějším československým tenistou 60. a 70. let 20. století, kromě Wimbledonu vyhrál i dvakrát French Open, dvakrát se dostal do finále US Open. Celkem ve dvouhře vyhrál osm turnajů a dosáhnul na umístění na 4. místě v žebříčku ATP. Tenisová raketa Jana Kodeše je vystavna ve Slavia Museum.

Více
pátek 1. 3. 1907

Narodil se sedminásobný mistr ligy Antonín Vodička

1. března 1907 se narodil legendární slávistický záložník Antonín Vodička. V letech 1925 až 1937 odehrál v červenobílém dresu neuvěřitelných 509 zápasů.

Titul mistra ligy získal se Slavií sedmkrát, šestkrát se radoval z vítězství ve Středočeském poháru. Tehdejší Československo reprezentoval osmnáctkrát, byl náhradníkem na mistrovství světa v roce 1934 v Itálii, kde naši reprezentanti získali stříbrné medaile.

V knize 50 slavných slávistů ho Vítězslav Houška popisuje takto: „Jeho význačnou zvláštností bylo, že se ničím zvláštním nevyznačoval. Lze ho zařadit do čeledi skromných a nenápadných dělníků, kteří nepociťují touhu budit rozruch, sklízet obdiv a ovace. Svou ctižádost vybíjel v tréninkové píli a ve snaze uhlídat svého muže. Šlo mu o to, aby si objekt jím střežený nezahrál. Diváci, kteří byli fascinováni gloriolou některého útočníka, si mnohdy mysleli, že dotyčný věhlasný plejer není momentálně ve formě, aniž zcela postřehli, že hvězda přichází o míč většinou tehdy, ocitne-li se v okruhu působnosti halva Vodičky. Odnímal balón tiše a taktně, soupeře neremploval a nepodsekával, přihrával měkce a většinou velmi přesně. Tím vším se stal slavným, obdivovaným a na dlouhý čas i nenahraditelným.“

Antonín Vodička měl přezdívku Sapér. Podle jednoho zdroje údajně proto, že když byl na vojně, zaskočil na Letnou z divizní nemocnice ve vypůjčené uniformě ženisty. Ale původ přezdívky byl zřejmě mnohem prozaičtější. S největší pravděpodobností to zkrátka byla shoda jmen s románovou postavou sapéra Vodičky z Haškova Švejka.

Srdce Antonína Vodičky dotlouklo 9. srpna 1975.

Více