Historický kalendář | SK Slavia Praha

Historický kalendář

sobota 21. 3. 1959

Derby pro Dynamo Praha, vidělo ho 25 tisíc diváků

21. března 1959 vyhrálo Dynamo Praha (Slavia) nad Spartakem Praha Sokolovo (Sparta) 2:1. Ligové derby vyhráli slávisté 2:1 a vidělo ho více než 25 000 diváků. Branky vstřelili Vlasák a Hercik. Zbývající hráči byli: Dolejší – Hildebrandt, Zamazal, Kettner – Trnka – M. Urban, Nedvěd, Hemele a Morávek. Střídal Nedvídek. Zatímco Slavii skvěle zachytal Břetislav Dolejší, Sparta doplatila na slabý výkon svého brankáře Čtvrtníčka. Naposledy hrál v derby legendární Ota Hemele.

pátek 21. 3. 1930

Narodil se trenér vítězů Českého poháru Jaroslav Jareš

21. března 1930 se narodil bývalý hráč a trenér Slavie Jaroslav Jareš. S fotbalem začínal ve Spartě Krč (jistou dobu nesl klub název Montáže). V létě 1951, kdy byly červenobílé barvy oslabeny o řadu distancovaných hráčů (tzv. Novoborský případ), ho Slavia jako slibného mladíka zkoušela. Šel ale na vojnu a byl zařazen do ligových Křídel vlasti. Podle zaměstnání musel po vojně do Sparty (tehdy Spartak Sokolovo) stejně jako brankář André Houška. Rok 1956 odehrál v sešívaném ligovém dresu. Zúčastnil se slavného Jihoafrického zájezdu a dal tam vůbec první gól (na zájezdu dal celkem čtyři). Pracovní „brigáda“ mu ale skončila a čekala ho cesta zpátky do rudého dresu. Taková byla padesátá léta.

Řadu let poté působil jako hrající trenér. V Radotínském SK a ve Slavoji Vyšehrad působil více než pět let a hrál “pod ním“ i někdejší úspěšný trenér mládeže Slavie Jiří Šusta.

Do Slavie přišel na trenérskou lavičku k 1. lednu 1973 a nejprve působil po boku slavného Rudolfa Vytlačila. Významnou pozici zaujal jako první trenér. Za asistenta měl vždy bývalého hráče (Jiří Vlasák, Miloš Urban, Alois Jonák, Bohumil Smolík). S první garniturou vyhrál Český pohár 1974 a startoval s ní v evropských pohárech. Rok 1974 Pohár vítězů národních pohárů, roky 1976, 1977 a 1985 Pohár UEFA (v tom ročníku se stal Ivo Knoflíček v lize „králem střelců“).

Na konci své trenérské dráhy ještě vedl Duklu Praha a získal s ní až dosud její poslední domácí trofeje: 1989 vítěz Českého i Československého poháru. Po kariéře dostával ještě hlas v odborných časopisech při významných fotbalových událostech. Jaroslav Jareš zemřel 5. září 2016.