Historický kalendář | SK Slavia Praha

Historický kalendář

neděle 11. 4. 1937

Slavia vyhrála velikonoční derby 2:0

11. dubna 1937 se na letenském stadionu hrálo ligové derby. Slavia na hřišti Sparty nastoupila před 30 000 diváky v sestavě: kapitán Plánička – Sklenička, Daučík – Vodička, Průcha, Truhlář – Toman, Svoboda, Sobotka, Kopecký a Puč. Po brankách Svobody a Tomana se slavila výhra červenobílých 2:0. Trenérem vítězů byl Jan Reichardt. Na jaře už bylo jasným faktem, že František Plánička na konci kalendářního roku ukončí svou slavnou kariéru. Teď chtěl ještě „na rozloučenou a naposledy“ vyhrát ligu. Klíčem k tomu bylo derby na Spartě a výhra Slavie. František Plánička burcoval kabinu vice než kdy jindy a sliboval, že „on sám se vynasnaží ze všech sil“. Nebylo to jednoduché. V obraně už po zlomenině nohy nebylo možné počítat se Ženíškem a Jezbera zaskakující často v obraně i záloze ulehl s horečkou. Vedle Daučíka musel nastoupit pravidelný obránce rezervy Sklenička, v záloze dal trenér Reichardt přednost dalšímu borci oscilujícímu mezi kabinou první a druhé garnitury – Truhlářovi. Jasnou čtyřku v útoku Svoboda – Sobotka – Kopecký – Puč doplnila nová akvizice z Náchoda Toman. Sparta byla lepší, měla převahu...ale Plánička splnil slovo. Na sto procent. Slavia vyhrála 2:0, když góly nedávali kanonýři, ale „technici“ Sobotka a nový muž v sestavě Toman. Červenobílí už nezakolísali. Liga 1936/37 skončila a Slavia titul vyhrála o sedm bodů před Spartou. A k fenomenálnímu Františku Pláničkovi získala novou posilu do branky. Ze sestupujícího Užhorodu přišel slibný Alexa Bokšay.

Více
čtvrtek 11. 4. 1946

Narozeniny slaví Zdeněk Klimeš

11. dubna 1946 se narodil útočník a záložník Zdeněk Klimeš. Do Slavie přišel v roce 1971 a její barvy hájil dalších pět let. V našem dresu odehrál 229 zápasů (z toho 119 ligových) a vstřelil 76 branek (z toho 28 ligových). Se Slavií vyhrál Český pohár v sezoně 1973/74. Ve druhém finálovém zápase na Spartě vstřelil jeden ze tří gólů Slavie.

Více
čtvrtek 11. 4. 2019

Slavia v prvním čtvrtfinále Evropské ligy těsně podlehla Chelsea

11. dubna 2019 předvedli slávisté fantastický výkon a dlouho drželi proti Chelsea bezbrankovou remízu. O konečném výsledku rozhodl Alonsův gól v samotném závěru. Trenér Jindřich Trpišovský se nemohl pro čtvrtfinálový zápas UEFA Europa League proti Chelsea spolehnout na služby Tomáše Součka, který si odpykával trest za žluté karty. Dvojici defenzivních štítů tak vytvořil Ibrahim Traoré společně s Alexem Králem. Na hrotu pak místo Milana Škody nastoupil Peter Olayinka. Při absenci kapitána pásku vůbec poprvé v soutěžním zápase za Slavii navlékl Simon Deli. I přes několik prázdných sektorů na Tribuně Sever vyběhli hráči do výborné atmosféry. Chelsea sice patří mezi kluby světové extratřídy, ale divák méně znalý fotbalových reálií by to podle první dvacetiminutovky nepoznal. Slavia hrála agresivně, vyhrávala osobní souboje a dělala v rozehrávce soupeři spoustu nepříjemností. Zřejmě největší příležitost sešívaných přišla v 80. minutě, kdy centr Josefa Hušbauera gólman hostí pouze srazil k nohám Jana Bořila, který neváhal a akrobaticky se do skákajícího míče opřel. Gólman Kepa se musel opět vytáhnout se skvělým zákrokem, aby zabránil změně skóre. To, čeho se však všichni slávisté obávali, přišlo v samotném závěru. V 86. minutě. Willian technickým centrem našel přesně hlavu Alonsa, který se pověsil do vzduchu a poslal míč za záda Ondřeje Koláře – 0:1. Slávisté se po sympatickém výkonu museli smířit s nejtěsnější možnou prohrou. Do odvety v Londýně tak Slavia jela s jednogólovým mankem. Sestava: Kolář – Coufal, Ngadeu, Deli, Bořil – Traoré, Král – Masopust (74. Hušbauer), Ševčík, Stoch (64. Zmrhal) – Olayinka (82. van Buren). Trenér: Jindřich Trpišovský.

Více