Výhra nad Zlínem, vyrovnání 75 let starého rekordu | SK Slavia Praha
Více

Výhra nad Zlínem, vyrovnání 75 let starého rekordu

2:1
(1:1)
28. kolo, 21. 4. 2021, Sinobo Stadium
28. kolo, 21. 4. 2021, Sinobo Stadium
SK Slavia Praha - FC Zlín
Sešívaní ve 28. kole FORTUNA:LIGY porazili v Edenu Zlín 2:1 a 40. ligovým zápasem v řadě bez porážky vyrovnali 75 let starý československý rekord.

Slávisté v utkání prohrávali, díky gólům Nicolae Stancia a Jana Kuchty skóre otočili. Stejně dlouhou sérii neporazitelnosti předvedla naposledy mezi lety 1943 – 1946 Sparta.

Jindřich Trpišovský do základní sestavy nasadil tři stopery, v útoku hrála dvojice Stanislav Tecl – Jan Kuchta. Druhý jmenovaný v úvodním vzájemném zápase nastřílel 27. ledna ve Zlíně během prvního poločasu svůj první ligový hattrick a výrazně přispěl k vítězství 6:2.

První šanci středečního večera si připravili domácí. Střelu Lukáše Masopusta, který se výborně zorientoval na hranici velkého vápna, ze 4. minuty Dostál reflexivně vyrazil a poradil si i s pokusem Stanislava Tecla. O pár vteřin později se na druhé straně hřiště blýskl Ondřej Kolář proti Poznarovi, při pokusu o dorážku ale nejlepšího střelce Zlína fauloval Jan Bořil a hlavní rozhodčí Ginzel pískl pokutový kop. Jeho rozhodnutí potvrdil i VAR.

Balon si postavil Potočný a zamířil přesně k levé tyči - 0:1. Slávisté v domácí soutěži inkasovali branku po 494 minutách.

Po čtvrthodině hry slávisté zakombinovali na jeden dotek, na konci akce si Nicolae Stanciu srovnal míč na levačku, střela mu ale nesedla a mířila mimo. Rumunský záložník z podobného místa ve 27. minutě zvolil přihrávku, žádný z jeho spoluhráčů na ni ale nedosáhl. Dostál ukryl míč do rukavic.

13. tým tabulky odolával tlaku sešívaných do 29. minuty. Stanislav Tecl průnikovou přihrávkou vybídl nabíhajícího Nicolae Stancia, který v ostrém úhlu střelou na bližší tyč prostřelil Dostála – 1:1. Pro rumunského reprezentanta šlo o 11. trefu v probíhajícím ročníku FORTUNA:LIGY.

Ve 33. minutě zkusil štěstí z dálky Cedidla, Ondřej Kolář plachtil vzduchem, zasahovat ale nemusel. Balon mířil nad. O chvíli později Nicolae Stanciu z přímého volného kopu trefil zeď. Následně se neujala ani hlavička Jana Kuchty.

Ve 39. minutě míč po ose Traoré – Kuchta doputoval ke Stanislavu Teclovi, kterého za ruku zatáhl Cedidla a znemožnil mu zakončení. Rozhodčí Ginzel nařídil pokutový kop a obránci Fastavu udělil červenou kartu. Přezkoumání situace u videa ale odhalilo ofsajdové postavení Ibrahima Traorého a sudí penaltu i vyloučení anuloval.

VAR byl v permanenci i ve 44. minutě po ruce Vraštila v pokutovém území, pokutový kop pro sešívané byl podruhé odvolán. Čtyřminutové nastavení další příležitosti nenabídlo, první poločas, který domácí ovládli na držení míče 70 % ku 30 %, skončil remízou 1:1.

Do druhé půle Stanislava Tecla nahradil Petr Ševčík a v 50. minutě se mohl se svými spoluhráči radovat z vedoucího gólu. Ibrahim Traoré krásnou přihrávkou našel Jana Kuchtu, který trefil tyč. Dorážející Nicolae Stanciu neprostřelil jednoho z obránců, balon se ale billiardovým způsobem i s přispěním Dostála odrazil zpět k útočníkovi Slavie, který se napodruhé nemýlil – 2:1.

Jan Kuchta si svým třináctým gólem v sezoně upevnil vedení v tabulce střelců.

V 63. minutě Vraštil nešetrně ve výskoku srazil Ondřeje Koláře a obdržel první žlutou kartu utkání. O chvíli později měla opora Slavie štěstí, Poznarova hlavička skončila na tyči a stejný hráč z dorážky netrefil ze stoprocentní pozice prázdnou branku.

Zlín zahrozil i dvěma rohovými kopy v 78. minutě, slávisté se ale dokázali ubránit. O dvě minuty později se k hostující brance probíjel Lukáš Provod, soupeř ho zastavil jen za cenu faulu. Následný volný přímý kop vyřešil Dostál včasným vyběhnutím a vyboxováním balonu.

Čtyři minuty před koncem mohli svěřenci Jindřicha Trpišovského vedení navýšit, Oscarovu střílenou přihrávku ale tísněný Mick van Buren do branky neusměrnil. Oscarův lob po dlouhém sprintu Dostál přečetl a ukryl do rukavic.

Slávisté porazili Zlín po obratu 2:1 a vyhlíží nedělní vršovické derby. V případě vítězství nad Bohemians a zisku tří bodů s předstihem získají třetí mistrovský titul v řadě a 21. celkově.

2:1

Sestavy

SK Slavia Praha

Kolář – Kúdela, Kačaraba (74. Van Buren), Zima – Traoré (64. Holeš) – Masopust, Stanciu (74. Hromada), Provod, Bořil (C) – Tecl (46. Ševčík), Kuchta (81. Dorley)

FC Zlín

Dostál – Cedidla, Simerský, Procházka – Fantiš, Hlinka, Vraštil (79. Matejov), Čanturišvili – Y. Dramé (70. Jawo), Poznar (C), Potočný (79. Janetzký).

Detaily utkání

Branky
29. Stanciu, 50. Kuchta - 7. Potočný (pen.)
Žluté karty
Kačaraba - Vraštil
Rozhodčí
Ginzel – Dresler, Antoníček

Aktuálně

ONLINE: Od 15:00 derby žen ve Fortuna Areně

27. 4. 2024
Slávisté přivítají ve 2. kole 1. ligy žen na stadionu ve Fortuna Areně rivala ze Sparty. Do základní sestavy se vrací Kateřina Svitková. Utkání můžete sledovat na 02 TV Sport.

B-tým v neděli proti Motorletu

26. 4. 2024
Slávistický B-tým v neděli vyzve ve 24. kole ČFL na Xaverově Motorlet. Utkání je na programu od 10:15.

Prodej lístků na FORTUNA:LIGA FINÁLE od 29. dubna

26. 4. 2024
Prodej vstupenek na tři domácí zápasy v rámci FORTUNA:LIGA FINÁLE začne v první polovině týdne po odehrání posledního zápasu základní části. Lístky se budou prodávat zvlášť na každý zápas a budou ve volném prodeji.

Další články