Výhra proti Pardubicím, návrat do čela tabulky | SK Slavia Praha
Více

Výhra proti Pardubicím, návrat do čela tabulky

4:0
(1:0)
28. kolo, 10. 4. 2022, Sinobo Stadium
28. kolo, 10. 4. 2022, Sinobo Stadium
SK Slavia Praha - FK Pardubice
Slávisté díky dvěma brankám Lukáše Provoda a zásahům Ivana Schranze s Ibrahimem Traorém porazili Pardubice 4:0 a vrátili se do čela tabulky. Před druhou Plzní mají náskok jednoho bodu.

Pro utkání 28. kola FORTUNA:LIGY proti Pardubicím udělal Jindřich Trpišovský hned devět změn v základní sestavě oproti prvnímu utkání čtvrtfinále Konferenční ligy s Feyenoordem. Důvěru dostal poprvé od úvodních minut devatenáctiletý útočník Daniel Fila. Na lavici byl připraven osmnáctiletý Daniel Šmiga, který sešívané posílil v únoru z Baníku a už stihl tři góly za béčko v ČFL. Po zranění byl rovněž na lavici k dispozici už i Petr Ševčík.

Sešívaní šli do utkání s jasným cílem – vrátit se zpět na čelo tabulky po sobotní remíze Plzně v Olomouci. Ve 3. minutě si šikovně míč s Ivanem Schranzem na pravé straně vyměnil Alexander Bah, následně prudkým centrem hledal své spoluhráče před brankou a pardubický Letáček měl plné ruce práce s tím, aby míč nevyrazil před dorážející slávisty.

Další velké příležitosti se slávisté dočkali ve 12. minutě, kdy se na středu hřiště uvolnil Daniel Fila a vybídl k úprku na branku Ivana Schranze. Letáček byl v tomto souboji tím úspěšnějším, změnu skóre nedovolil ani o chvíli později při prudké střele Lukáše Provoda zpoza vápna.

Na nevyužité příležitosti Slavie mohli odpovědět hosté, konkrétně Vacek. Jeho nebezpečnou ránu levačkou pohotovým zákrokem vyrazil Aleš Mandous na roh. V podání Pardubic se ale jednalo o ojedinělý pokus, první půle byla jinak kompletně v režii sešívaných a stvrdit gólem to mohli ve 33. minutě, kdy našel David Jurásek nadýchaným centrem z levé strany ve vápně Lukáše Provoda, který ale z první jen těsně minul.

Bezbrankový stav ale už příliš dlouho netrval. Aiham Ousou nehledě na svoji pozici středního obránce pronikl do vápna, pokryl si chytře míč a nechal se zfaulovat Hančem. Rozhodčí neváhal a ukázal na značku pokutového kopu. Jeho exekuce se ujal Lukáš Provod a střelou k levé tyči nedal Letáčkovi šanci – 1:0 pro Slavii! Po vážných zdravotních potížích a dlouhé rekonvalescenci se tak mohl Lukáš Provod konečně radovat z branky v sešívaném dresu, první od osmifinále Evropské ligy na hřišti Leicesteru z února 2021.

Po změně stran mohli odpovědět hosté, Solil se dostal ve vápně k nebezpečné hlavičce, Aleš Mandous byl ale připraven a nepřipustil vyrovnání. A tak zaúřadovali opět slávisté. V 54. minutě naservíroval David Jurásek míč do vápna Danielu Filovi, ten si ukázkově zpracoval, patičkou vyšachoval celou obranu a narýsoval míč ke střele Lukáši Provodovi. Pravačka slávistické sedmnáctky nezaváhala a poslala míč k tyči – 2:0!

O osm minut později poslal precizní centr z levé strany Srdjan Plavšić, a ačkoliv k němu měl Ivan Schranz daleko, dokázal se akrobaticky dostat před bránícího hráče a zakončit do pravého horního rohu – 3:0.

Následně Jindřich Trpišovský a jeho kolegové sáhli hned ke čtyřnásobnému střídání. Do hry šli Ondřej Kúdela, Stanislav Tecl, Petr Ševčík a debutant Daniel Šmiga. O malou chvíli je doplnil Ibrahim Traoré, střelec vyrovnávací branky z Feyenoordu. A v 84. minutě všem ukázal, že si střelecký prach v Nizozemsku nezapomněl. Stanislav Tecl sice v samostatném úprku nedokázal překonat Letáčka, ten ale míč neudržel, a tak jej Tecl přihrál osamocenému Traorému, který se nemýlil – 4:0 pro sešívané!

Slávisté zaváhání plzeňského rivala využili ve velkém stylu a zaslouženě se díky vítězství 4:0 vyhoupli zpět na první místo v tabulce FORTUNA:LIGY. Další kolo čeká Slavii 17. dubna v Jablonci, základní část pak zakončí doma 20. dubna proti Zlínu. Nejprve je ale čeká odveta čtvrtfinále Konferenční ligy proti Feyenoordu, kterou odehrají ve čtvrtek 14. dubna.

Do Edenu přivezli z Rotterdamu remízu 3:3. 

4:0

Sestavy

SK Slavia Praha

Mandous – Bah (74. Kúdela), Ousou, Hovorka, Jurásek – Hromada, Provod – Schranz (74. Šmiga), Plavšić (74. Ševčík), Lingr (74. Tecl) – Fila (81. Traoré)

FK Pardubice

Letáček – Kostka (82. Halász), Toml, Hanč, Cadu – Jeřábek – Mareš (60. Rezek), Vacek (82. Lupač), Solil, Patrák (71. Sychra) – Huf (60. Matějka)

Detaily utkání

Branky
41. (pen.) a 54. Provod, 62. Schranz, 84. Traoré
Diváci
10386
Žluté karty
Provod, Ousou – Patrák
Rozhodčí
Černý – Nádvorník, Antoníček

Aktuálně

ONLINE: Od 15:00 derby žen ve Fortuna Areně

27. 4. 2024
Slávisté přivítají ve 2. kole 1. ligy žen na stadionu ve Fortuna Areně rivala ze Sparty. Do základní sestavy se vrací Kateřina Svitková. Utkání můžete sledovat na 02 TV Sport.

B-tým v neděli proti Motorletu

26. 4. 2024
Slávistický B-tým v neděli vyzve ve 24. kole ČFL na Xaverově Motorlet. Utkání je na programu od 10:15.

Prodej lístků na FORTUNA:LIGA FINÁLE od 29. dubna

26. 4. 2024
Prodej vstupenek na tři domácí zápasy v rámci FORTUNA:LIGA FINÁLE začne v první polovině týdne po odehrání posledního zápasu základní části. Lístky se budou prodávat zvlášť na každý zápas a budou ve volném prodeji.

Další články