Konec v poháru. #309derby rozhodla penalta v prodloužení | SK Slavia Praha
Více

Konec v poháru. #309derby rozhodla penalta v prodloužení

2:3pr
(1:0)
čtvrtfinále, 28. 2. 2024, Fortuna Arena
čtvrtfinále, 28. 2. 2024, Fortuna Arena
SK Slavia Praha - AC Sparta Praha
Slávisti ve #309derby podlehli rivalovi z Letné 2:3 po prodloužení a loňský triumf v MOL Cupu neobhájí. Sešívaní před fantastickou kulisou 19 223 diváků vedli ve čtvrtfinále domácího poháru 2:0, o branky se postarali Ivan Schranz a Malick Diouf, soupeř ale skóre dorovnal a v prodloužení rozhodl z pokutového kopu.

Výkopu pohárového čtvrtfinále předcházel slavnostní okamžik, státní hymnu zazpívala stejně jako v 304. derby v říjnu 2022 Hana Masopustová, manželka reprezentačního záložníka Lukáše Masopusta.

První rohový kop utkání měli na svědomí sešívaní, jako první vážněji zahrozili hosté, Tuci v 7. minutě odkrytou branku netrefil. Před nabíhajícím Olatunjim ukryl míč do rukavic Aleš Mandous. Ve 23. minutě obdržel první žlutou kartu duelu Preciado za zákrok na Malicka Dioufa, Laçiho pokus prolétl vysoko nad břevnem. Zajímavá rána z pravačky Lukáše Masopusta se snesla za vzdálenější šibenici, nebezpečný centr Malicka Dioufa odvrátila obrana soupeře na roh.

Ve 37. minutě pálil z dálky Ivan Schranz, Vorel byl připraven. O dvě minuty později už se slovenský reprezentant mohl radovat, Mojmír Chytil rozběhl rychlý kontr, předložil míč Schranzovi, který přízemní střelou na vzdálenější tyč nedal brankáři šanci – 1:0. Třicetiletý univerzál se v derby trefil už počtvrté, předchozí tři branky slavil v lize.

Po faulu Lukáše Masopusta rozehrál v nastavení první půle volný přímý kop z hranice velkého vápna Birmančević, Mandous předvedl skvělý zákrok, balon vyboxoval z pravé šibenice.

Ze druhého poločasu uběhly tři minuty, když se síť za Vorlem vlnila opět. Masopustův projektil vyrazil gólman Letenských pouze k nabíhajícímu Malicku Dioufovi, který měl snadnou práci – 2:0. Brance předcházel výborný obranný zákrok Oscara, který zmařil rychlý kontr soupeře.

V 55. minutě hosté snížili, po samostatném úniku skóroval Olatunji – 2:1. Proti střele Masopusta Vorel zakročil. Dvacet minut před koncem bylo skóre srovnáno, podruhé se trefil Olatunji – 2:2. Trenérský tým Jindřicha Trpišovského zareagoval střídáním, odpracováno měli Masopust se Schranzem, na hřiště zamířili Lukáš Provod a Petr Ševčík.

Vrátit slávistům vedení mohl Conrad Wallem, Vorel proti tečované ráně zvládl zakročit. Norského záložníka pak vystřídal Muhamed Tijani. Davidu Douděrovi při jeho střeleckém pokusu scházela přesnost, minutu před koncem základní hrací doby se z rozcvičovací soupravy vysvlékl Tomáš Vlček, který v den 309. oslavil 23. narozeniny, aby nahradil Tomáše Holeše.

Rozhodčí nastavili nad rámec základní hrací doby čtyři minuty, Olatunji v záklonu hlavičkoval nad. Následovalo prodloužení, Douděra vybídl přihrávkou pod sebe Tijaniho, který s přispěním teče jednoho z obránců orazítkoval pravou tyč. Oscarovu střelu lapil Vorel. Do druhé poloviny prodloužení vyběhl Michal Tomič místo Davida Douděry.

Ve 112. minutě rozhodčí Rouček přezkoumal u videa zákrok Tomáše Vlčka a za hru rukou nařídil pokutový kop. Mandous vystihl směr, ale na Karabcovu ránu nedosáhl – 2:3. Ve 113. minutě Dioufa nahradil Jan Bořil. Kuchtův pokus z úhlu zlikvidoval Mandous. Ve 119. pálil Tomič do bloku, hradbu těl před sebou nepropálil ani Ogbu. V nastaveném času dostali sešívaní možnost volného přímého kopu na hranici velkého vápna, míč si postavil Muhamed Tijani, bohužel přestřelil. Následně byl po druhé žluté kartě vyloučen Zelený.

Slávisté z poslední standardní situace, kterou rozehrál Ševčík, vyrovnat nedokázali, padli 2:3 v prodloužení. Loňský triumf v MOL Cupu tak neobhájí, jejich pouť skončila ve čtvrtfinále. V neděli od 18:00 proběhne na Letné 310. derby.

2:3pr

Sestavy

SK Slavia Praha

Mandous – Holeš (C) (89. Vlček), Ogbu, Zima – Douděra (106. Tomič), Masopust (73. Ševčík), Oscar, Diouf (113. Bořil) – Schranz (73. Provod), Chytil, Wallem (78. Tijani)

AC Sparta Praha

Vorel – Sørensen (111. Vitík), Panák, Krejčí (103. Karabec) – Preciado (71. Sadílek), Laçi (71. Solbakken), Kairinen, Ryneš – Tuci (58. Zelený), Olatunji, Birmančević (58. Kuchta)

Detaily utkání

Branky
39. Schranz, 48. Diouf - 55. a 70. Olatunji, 113. Karabec (pen.)
Diváci
19223
Žluté karty
Holeš, Masopust, Bořil, Tomič - Preciado, Kuchta, Karabec, Vorel, Zelený
Červené karty
120. Zelený
Rozhodčí
Rouček – Paták, Caletka

Aktuálně

Prodej lístků na FORTUNA:LIGA FINÁLE od 29. dubna

26. 4. 2024
Prodej vstupenek na tři domácí zápasy v rámci FORTUNA:LIGA FINÁLE začne v první polovině týdne po odehrání posledního zápasu základní části. Lístky se budou prodávat zvlášť na každý zápas a budou ve volném prodeji.

PREVIEW: Bořil a Trpišovský před zápasem v Hradci

26. 4. 2024
Základní část FORTUNA:LIGY zakončí slávisti v Hradci Králové. O nedělním zápase promluvil hlavní trenér Jindřich Trpišovský, na dotazy fanoušků odpovídal kapitán Jan Bořil.

Preview: Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Další články