Vše o Besiktasi | SK Slavia Praha
Více

Vše o Besiktasi

V článků najdete vše podstatné: informace o letošním působení Besiktase v Poháru UEFA a domácí soutěži, zajímavosti z historie klubu či několik fotografií.
Zní to jako otřepaná fráze, ale v případě osmifinálového losu Poháru UEFA platí dvojnásob – Slavii nečeká nic lehkého.

Besiktas, bronzový tým minulého ročníku turecké ligy a její letošní lídr, v domácí soutěži zatím neprohrál. Na svém kontě má deset výher a pět remíz při skóre 25:9. Porážku nepoznal ani v Poháru UEFA: v duelech se Sarajevem, přemožitelem Sigmy Olomouc, Alavésem a Dynamem Kyjev vždy jednou remizoval a jednou zvítězil.

V týmu zkušeného trenéra Lucesca, který dříve vedl Inter Milán nebo Galatasaray Istanbul, působí několik reprezentantů, šikovný záložník Tayfur a útočník Ilhan jsou bronzovými medailisty z letošního MS. Ilhan rozhodl čtvrtfinále se Senegalem, dvě trefy přidal v zápase o třetí místo proti Korei. Dalšími osobnostmi na soupisce tureckého týmu jsou tvořivý středopolař Yalcin, rumunský útočník Pancu, francouzský záložník Nouma či obránce Zago, který přišel z AS Řím a může se chlubit titulem z italské Série A z roku 2000. Branku Besiktasu střeží ostřílený Kolumbijec Cordóba, který dříve nastupoval za Perugii.
Optimální sestava: Cordóba – Y. Ahmet, Guiaro, Tolga, Zago – Dobra, D. Ahmet, Tayfur, Nouma – Ilhan, Pancu.

Besiktas v Poháru UEFA
Cestu pohárovou Evropou nezačal Besiktas nejlépe. V domácím prostředí ztratil dvougólový náskok, se Sarajevem pouze remizoval 2:2. „Ukázali jsme dvě herní tváře. Kdybychom hráli efektivněji, mohli jsme dát šest branek. V koncovce jsme selhali,“ podotkl Lucescu. V odvetě ale o střelecké smůle nemohla být řeč – Turci vedli od páté minuty, přidali ještě čtyři góly a jasně postoupili.
V dalším kole Besiktas narazil na Alavés. V úvodním duelu stříleli pouze Španělé – před poločasem si dali vlastní branku, v nastaveném čase stihli pouze vyrovnat. V odvetě jistil postup útočník Ilhan. Hosté si v závěru vytvořili několik šancí, Besiktas však podržel gólman Cordóba.
Ve třetím kole se fotbalisté se země půlměsíce střetli se slavným Dynamem Kyjev. V Istanbulu prohrávali 0:1, brankami Panci, Yildirima a Noumy však skóre otočili. Čtvrteční utkání na Ukrajině skončilo 0:0, což k postupu bohatě stačilo.

Besiktas v lize
Osmnáctičlenná turecká liga se hraje klasickým systémem podzim – jaro. Besiktas má za sebou patnáct kol a s pětatřiceti body mu patří první příčka. V těsném závěsu je Galatasaray Istanbul, který ztrácí dva body. O špičku tabulky se hrálo minulou neděli – Besiktas porazil městského rivala na jeho vlastním stadiónu 1:0, navíc má zápas k dobru.
Náš soupeř se letos utká ještě se čtrnáctým Samsunsporem (15.12.) a desátým Bursasporem (21.12).

Historie
Besiktas byl založen roku 1903. Původní název zněl Beşiktaş Bereket Jimnastik Kulübü. Prvními aktivitami bylo vzpírání, gymnastika a zápasení. Fotbal byl totiž u tehdejšího sultána v nemilosti. Míč se tak v klubu objevil až o osm let později.

Za dobu své existence zaznamenal Besiktas několik pozoruhodných rekordů: šestapadesát zápasů bez porážky v řadě, jedna prohra během dvou sezón či devatenáct ocenění Fair Play. Největším úspěchem na evropském poli bylo čtvrtfinále PMEZ v roce 1987 a dvojí účast v základní skupině LM.

Domácí zápasy hraje Besiktas na stadiónu İnönü pro jednadvacet tisíc diváků. Podle UEFA a Eurosportu patří stadión mezi pět nejlepších v Evropě.

Klub se pyšní jedinečným emblémem – ve znaku má jako jediný v Turecku národní vlajku. Vyznamenání získal jako odměnu za to, že ve jménu turecké reprezentace nastoupil proti Řeckému výběru.

Fotografie převzaty z www.bjk.com.tr.

Aktuálně

Prodej lístků na FORTUNA:LIGA FINÁLE od 29. dubna

26. 4. 2024
Prodej vstupenek na tři domácí zápasy v rámci FORTUNA:LIGA FINÁLE začne v první polovině týdne po odehrání posledního zápasu základní části. Lístky se budou prodávat zvlášť na každý zápas a budou ve volném prodeji.

PREVIEW: Bořil a Trpišovský před zápasem v Hradci

26. 4. 2024
Základní část FORTUNA:LIGY zakončí slávisti v Hradci Králové. O nedělním zápase promluvil hlavní trenér Jindřich Trpišovský, na dotazy fanoušků odpovídal kapitán Jan Bořil.

Preview: Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Další články