Slavia v Německu: 24 let čekání na výhru | SK Slavia Praha
Více

Slavia v Německu: 24 let čekání na výhru

Sešívaní hráli od roku 1993 venku proti německému soupeři celkem pětkrát. Naposledy ale zvítězili ve Freiburgu, a to v září 1995.

Zatímco v 70. a 80. letech se slávisté se soupeři z Německa potkávali v rámci Poháru Intertoto celkem pravidelně, v samostatné české historii cestovali sešívaní do Německa jen pětkrát, naposledy před 14 lety do Hamburku. Zvítězit Slavia na německé půdě dokázala Slavia ale pouze jednou, v roce 1995 2:1 ve Freiburgu. Od té doby odjížděla od našich západních sousedů čtyřikrát bez bodu, ani v jednom utkání navíc nedokázala vstřelit branku.

Celková bilance sešívaných s německými kluby přitom není nijak tragická. Z celkem 25 zápasů (13 v Poháru Intertoto, 4 v Poháru vítězů pohárů a 8 v Poháru UEFA) od roku 1972 Slavia hned devět vyhrála, šestkrát pak remizovala a desetkrát prohrála.

Zápasy Slavie na německé půdě od roku 1993

SC Freiburg – SK Slavia Praha 1:2
1. kolo Poháru UEFA, září 1995

V úvodním utkání prvního kola Poháru UEFA na zbrusu novém stadion ve Freiburgu dokázali sešívaní i přes vyloučení Martina Hyského z 59. minuty zvítězit 2:1 díky brankám Pavla Novotného a Martina Pěničky. Odveta v Edenu góly nepřinesla a slávisté se mohli radovat z postupu. Dalším kolem však jejich cesta rozhodně nekončila. Spanilá pohárová jízda Evropou se pro sešívané zastavila až v semifinále, kde nestačili na Girondins de Bordeaux.

VfB Stuttgart – SK Slavia Praha 2:0
Odveta čtvrtfinále PVP, březen 1998

Díky postupům přes švýcarský FC Luzern a francouzské Nice se Slavia kvalifikovala do čtvrtfinále Poháru vítězů poháru, kde na ni čekal Stuttgart. V domácím zápase se svěřenci Pavla Tobiáše dostali díky brance Karla Váchy před poločasem do vedení. Po přestávce padl jediný gól a zasloužil se o něj bohužel hostující Gerhard Poschner, a tak zůstala odveta zcela otevřená. Do ní nastoupili sešívaní s několika změnami v sestavě – do branky se místo Jana Stejskala postavil Radek Černý, do zálohy pak například Pavel Horváth. O jediné dvě branky zápasu se však postaral stuttgartský Balakov a slávistům tak zůstaly semifinálové brány zavřené.

FC Schalke 04 – SK Slavia Praha 1:0
1. kolo Poháru UEFA, září 1998

Z prvního utkání si sešívaní přivezli jednogólové manko, kdy na branku z první půle nedokázali i přes zlepšenou kombinaci ve druhém dějství, o kterou se staral zejména Pavel Horváth a Ivo Ulich, nedokázali zareagovat. Co se však Slavii nepodařilo v Německu během 90 minut, zvládli sešívaní už v 18. minutě, kdy se z voleje prosadil Richard Dostálek. Další gól už nepadl a nejinak tomu bylo v prodloužení, a tak přišly na řadu penalty. Jediným, kdo svůj pokutový kop neproměnil, byl díky zákroku Radka Černého v páté sérii van Hoogdalm a slávisté tak mohli dát v Edenu volný průběh postupovým oslavám.

1. FC Kaiserslautern – SK Slavia Praha 1:0
Osmifinále Poháru UEFA, únor 2001

V podzimním postupu přes chorvatský NK Osijek čekali na Slavii v osmifinále Poháru UEFA fotbalisté západoněmeckého Kaiserslauternu. První zápas na Strahově branky i přes mírnou převahu sešívaných nepřinesl. Šance ke skórování si ale vypracovali i hosté, v samotném závěru utkání například Radka Černého zachránila tyč. Odveta tak zůstala zcela otevřená. Ani v ni však slávisté cestu míče do sítě soupeře nezajistili. Naopak se v barvách Kaiserslauternu dokázal prosadit Vratislav Lokvenc a Slavia se tak s Evropou rozloučila.

Hamburger SV – SK Slavia Praha 2:0
Základní skupina Poháru UEFA, prosinec 2005

Zatím posledním německým týmem, se kterým se sešívaní na německé půdě střetli, byl Hamburger SV ve skupinové fázi Poháru UEFA v roce 2005. Dle tehdejšího formátu se v pětičlenné skupině týmy navzájem utkaly pouze jednou a v roce 2005 čekal sešívané výjezd do Hamburku (v roce 2008 na Slavii pro změnu vyšel domácí zápas). Domácí se dostali do brzkého vedení a zvýšit jej mohli ještě v prvním poločase po vyloučení Matúše Kozáčika a nařízené penaltě. Tu náhradník Aleksander Šeliga dokázal Mpenzovi lapit, prohře však nezabránil. Belgický útočník si chuť spravil ve druhém poločase, kdy zvýšil na konečných 0:2 z pohledu Slavie. Zajímavostí je, že proti sobě v utkání stanuli Lukáš a David Jarolímovi.

Aktuálně

ONLINE: Od 15:00 derby žen ve Fortuna Areně

27. 4. 2024
Slávisté přivítají ve 2. kole 1. ligy žen na stadionu ve Fortuna Areně rivala ze Sparty. Do základní sestavy se vrací Kateřina Svitková. Utkání můžete sledovat na 02 TV Sport.

B-tým v neděli proti Motorletu

26. 4. 2024
Slávistický B-tým v neděli vyzve ve 24. kole ČFL na Xaverově Motorlet. Utkání je na programu od 10:15.

Prodej lístků na FORTUNA:LIGA FINÁLE od 29. dubna

26. 4. 2024
Prodej vstupenek na tři domácí zápasy v rámci FORTUNA:LIGA FINÁLE začne v první polovině týdne po odehrání posledního zápasu základní části. Lístky se budou prodávat zvlášť na každý zápas a budou ve volném prodeji.

Další články