Derby s legendární návštěvou | SK Slavia Praha
Více

Derby s legendární návštěvou

Psalo se datum 4. září 1965. Sparta hostila Slavii a jako domácí stadion si vybrala Strahov. Střetnutí lákalo hned z několika důvodů. Slavia se zrovna vrátila zpět do první ligy a poprvé po sedmnácti letech se zápas jmenoval klasicky Slavia – Sparta, v předchozích sezonách totiž měly týmy jiná oficiální jména.

Derby vždy táhlo. Hranici deseti tisíc diváků překročilo jako první 8. derby 2. června 1912, kdy vidělo souboj pražských S dvanáct tisíc diváků. 26. derby poprvé navštívilo více než dvacet tisíc diváků, přesně dvacet tři, a to 23. října 1921. Hranice třiceti tisíc byla překonána v 64. derby 1. května 1931. 21. srpna 1945 na 111. derby bylo v hledišti 40 tisíc příznivců, největší návštěva byla na 163. derby, na Strahově se sešlo více než padesát tisíc diváků a tento rekord nebyl dosud v Česku překonán.

Přesně jich na Strahově fandilo rekordních 50 105. O vstupenky byl zájem ještě větší, ale bylo vyprodáno. Mezi fanoušky nebyl zaznamenán jediný incident. Derby řídil rozhodčí Karol Galba z Bratislavy. Slavia, kterou vedl František Ipser, hrála svoji klasickou technickou hru s větším důrazem než jindy. Sparta měla převahu v poli, protože její hru tvořili reprezentanti. Zápas se pro sešívané vyvíjel slibně a po brankách Píši a Veselého vedli 2:1. Odvěký rival však dokázal deset minut před koncem srovnat na konečných 2:2. Za soupeře skórovali Mráz a Pospíchal. 

V první sezoně po návratu do první ligy nakonec slávisté skončili na třetí příčce, ligu vyhrála Dukla.

Největší atrakcí před derby byla sázka, kdy se fanoušek Sparty Pavlíček zavázal, že pokud se Slavia vrátí zpátky do ligy, poveze svého kolegu slávistu Pacáka z domova ze Smržovky v Jizerských horách až na strahovský stadion. Cesta trvala celý týden a po čtyři dny byla sledována Československou televizí. Trakař měl speciální kovovou konstrukci a byl vybaven do silničního provozu klaksonem, lékárničkou a směrovkami. 

Toto derby bylo takovou událostí, že odborný týdeník Stadion mu věnoval celou dvoustranu.

Bylo to také první derby v historii, ze kterého se vysílala přímá reportáž v rozhlase a přímý přenos v televizi. 

Sparta – Slavia 2:2 (1:1)
Branky: Mráz, Pospíchal – Píša, F. Veselý
Sestava Sparty: Kramerius – Hudcovský, Tichý, Táborský – Vojta, Kos – Pospíchal, Mráz, Kvašňák, Mašek, Vrána
Sestava Slavie: Ledecký – Lála, Hildebrandt, Smolík – Beran, Nepomucký – F. Veselý, Kadraba, Šindelář, Píša, F. Uldrych
Datum: 4. 9. 1965
Diváků: 50 105

Pomozte nám legendární návštěvu překonat v rámci projektu Derby pomáhá!

Aktuálně

DOUBLE! Slávistky ovládly i finále poháru

8. 5. 2024
Fotbalistky Slavie po titulových oslavách zvítězily 2:0 ve finále poháru proti Slovácku a získaly třetí double v řadě. Utkání ve Velkém Meziříčí sledovalo 1375 diváků.

MATCHDAY Baník. To jsme je hnali

7. 5. 2024
Pětigólová výhra, čisté konto, 18 028 diváků v ochozech, tři choreografie Tribuny Sever. Kamery MATCHDAY pro vás sobotní vydařené úvodní kolo nadstavby proti Baníku Ostrava (5:0) tradičně sledovaly.

Online: Od 12:45 finále poháru proti Slovácku

7. 5. 2024
Fotbalistky Slavie bojují o double ve finále domácího poháru proti Slovácku. Utkání se odehraje od 12:45 ve Velkém Meziříčí před kamerami ČT sport.

Další články