Velká škola! Výsledek je zasloužený | SK Slavia Praha
Více

Velká škola! Výsledek je zasloužený

​„Soupeř byl jasně lepší. Výkon je pro mě zklamání," hodnotí porážku 0:4 v Leverkusenu Jindřich Trpišovský.

„První poločas byl soupeř mnohem lepší. Ve všem, rozdíl mezi týmy byl obrovský. Zvláště po zranění Petra Ševčíka jsme tahali za kratší konec, Leverkusen byl dynamičtější, rychlejší, vytvářel si šance. My jsme pod tlakem ztráceli spoustu míčů a nebyli jsme ani schopní napadat jejich rozehrávku. Ve druhé půli jsme se trochu zlepšili, což ale bylo i tím, že vystřídali. Neproměnili jsme dvě slibné příležitosti, z brejku jsme dostali na 3:0 a zápas pro nás už byl hodně těžký. Ondra Kolář a David Zima nás drželi, soupeř byl ale rychlejší a kvalitnější než my, pro nás to byla velká škola setkání s top týmem v plné formě. Nedokázali jsme nahradit některé absence, výsledek je jednoznačný a zasloužený. Bayer byl mnohem lepší než my,“  uznává trenér Jindřich Trpišovský.

Rozdíl ve výkonech obou celků kouče Slavie nemile překvapil. „Jsem zklamaný, myslel jsem si, že se předvedeme, ale musíme si přiznat, že soupeř byl lepší, i když nastoupil bez spousty důležitých hráčů. Výkon je pro mě zklamání, myslel jsem si, že budeme více konkurenceschopní. V zápase nebyla jediná věc, ve které bychom soupeře nejen předčili, ale ani se mu vyrovnali. Nečekal jsem, že budeme takhle pasivní,“ mrzí trenéra sešívaných.

Projevily se absence zejména ve středu hřiště

„Zápas pro nás byl hodně důležitý ohledně prestiže, financí, i možného prvního místa. Chtěli jsme se se soupeřem porovnat, projevily se ale trochu absence ve středu hřiště, zranil se Petr Ševčík, obrana byla přetížená. Byli jsme ale mdlí i ohledně mentality a běžeckého výkonu. Příčin je více, hlavní ale je, že jsme strašně zaostávali v pohybu. Motivace byla velká, z nějakého důvodu jsme to ale nedokázali přenést na hřiště,“ dodává Trpišovský.

Trenéři nemohli v zápase počítat se zraněným Tomášem Holešem ani odpočívajícím Ondřejem Kúdelou, hned na začátku navíc kvůli zranění musel hřiště opustit Ševčík. „Nejvíc chyběla osa hřiště, zápas byl náročný na organizaci defenzivy. Jedna změna byla, že nehrál Ondra Kúdela, vypadl Tomáš Holeš a Petr Ševčík, to je velký zásah do kostry týmu. Pokud nepočítám mladé kluky, měli jsme proti Leverkusenu do pole dvanáct hráčů. Nebyli jsme pod tlakem soupeře schopní udržet se na míči a dělali jsme chyby, zejména v zachytávání náběhů domácích za obranu, které normálně neděláme.“

Přál bych si Glasgow Rangers

Pokud se přeci jen sešívaným povedlo prokombinovat k bráně soupeře, ztroskotala často jejich snaha na nepřesném finálním řešení. „Udělali jsme hodně technických chyb, velkou část zápasu jsme strávili v defenzivě. A když už jsme se k vápnu soupeře dostali, bylo to po dlouhých nábězích. K tomu jsme navíc zkazili spoustu míčů a běželi jsme v plné rychlosti padesát šedesát metrů zpátky. Tím jsme se sami unavovali. Měli jsme nadějné pozice, často jsme ale dávali nepřesné přihrávky. Byli jsme přetížení směrem dozadu, v zakončení nám chyběla kvalita,“ má jasno kouč sešívaných.

V pondělí se jeho svěřenci dozví soupeře pro první jarní kolo soutěže. „Přesně neznám, kdo připadá v úvahu. Je to hodně ošidné, někdy vypadá daný tým jako zvučné jméno, ale není ve formě, někdy je to naopak. Přál bych si za soupeře tým, který by nám typologicky vyhovoval, někoho z Holandska například. Je tam například Ajax nebo PSV. Ideální by byl mix klubu s velkým jménem a zároveň šancí přes něj postoupit. Kdybych měl říct jeden konkrétní tým, bylo by to asi Glasgow Rangers,“ říká trenér Slavie, který už se soustředí na nedělní utkání proti Liberci.

Řada hráčů je hodně přetížená

„Bude to hodně náročné, rozhodovat bude zdravotní stav týmu. V neděli hrajeme s Libercem, pak ve středu jedeme do Zlína. Klíčové bude, které hráče budeme mít k dispozici. Někteří jsou hodně přetížení. David Zima je nachlazený, rozlámaný, dobře na tom není ani Lukáš Masopust a Peter Olayinka. Sled zápasů nyní bude rychlý, rozhodovat bude to, abychom z cca. devíti kluků, kteří jsou mimo, měli alespoň dva nebo tři zpět k dispozici. Uvidíme. Liberec má velkou kvalitu, široký kádr, jsou typologicky dobře složení na velké soupeře. Je tam řada našich hráčů, kteří se budou chtít ukázat."

Specifické utkání odehrál proti Leverkusenu kapitán Jan Bořil, který nastoupil na pro něj netradičním postu stopera. „Je to složité. Honza vypadl na delší dobu kvůli covidu, v neděli nastoupil v derby proti Spartě, teď na pozici stopera v Leverkusenu. Pro něj je to obrovská změna, nic jednoduchého, chvilku se na hřišti hledal. Ve druhé půli se to ale zlepšilo, rozehrál se. Nebylo nic jednoduchého ukočírovat hráče kolem sebe. Nejvíce ze všech ale teď lituji Lukáše Masopusta, který na lajně strávil jeden poločas s Baileym a druhý s Diabym. Celkově byla obrovsky vidět absence defenzivního záložníka, od Honzy to určitě nebylo dokonalé, ale jinou volbu jsme neměli a jsme rádi, že to zvládl alespoň takhle,“ uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

ONLINE: Od 15:00 derby žen ve Fortuna Areně

27. 4. 2024
Slávisté přivítají ve 2. kole 1. ligy žen na stadionu ve Fortuna Areně rivala ze Sparty. Do základní sestavy se vrací Kateřina Svitková. Utkání můžete sledovat na 02 TV Sport.

B-tým v neděli proti Motorletu

26. 4. 2024
Slávistický B-tým v neděli vyzve ve 24. kole ČFL na Xaverově Motorlet. Utkání je na programu od 10:15.

Prodej lístků na FORTUNA:LIGA FINÁLE od 29. dubna

26. 4. 2024
Prodej vstupenek na tři domácí zápasy v rámci FORTUNA:LIGA FINÁLE začne v první polovině týdne po odehrání posledního zápasu základní části. Lístky se budou prodávat zvlášť na každý zápas a budou ve volném prodeji.

Další články