Zemřel nejstarší ligový hráč Slavie František Fiktus | SK Slavia Praha
Více

Zemřel nejstarší ligový hráč Slavie František Fiktus

V úterý 16. srpna zemřel nejstarší žijící ligový fotbalista Slavie František Fiktus. Bylo mu úctyhodných 93 let.

František Fiktus žil dlouhá léta na českém venkově, kde měl také své životní a rodinné kořeny. Je jedním z hrdinů slavné fotbalové jedenáctky Slavie (Dynama), která na mezinárodním Velikonočním turnaji 1956 oblékla po letech „zakázané“ tradiční červenobílé dresy. Nejprve proti IFK Göteborg a následující den proti Hajduku Split.


Podle dřívějších líčení tehdejších hvězd Aloise Jonáka a Jiřího Peška měli právě „největší tvrďáci“ Stanislav Kocourek, Jiří Hildebrandt a František Fiktus oči plné slz, když Josef Laufer s Karlem Sehnoutkou nažehlené dresy přinesli do hráčské kabiny. Na trávníku je přivítal ohromující potlesk. Nemohli nevyhrát. S IFK Göteborg i s Hajdukem Split to byla výhra 3:1 a Slavii patřila velikonoční cena.


František Fiktus (v podřepu první zleva) a dalších deset hrdinů na Velikonočním turnaji 1956.

František Fiktus byl nadaným fotbalistou i hokejistou. V hokeji dokonce dvakrát oblékl reprezentační dres A-mužstva v oficiálních zápasech a spolu se Stanislavem Hlaváčkem hráli za první mužstvo ve Slavii (tehdy Dynamu) fotbal i hokej. Kariéru měl klikatou. Neměl „správný dělnický původ“ a ani povahou nemohl vyhovovat tehdejším „socialistickým funkcionářům sjednocené tělovýchovy“.


Podle pamětníků prý nejlepší derby Františka Fiktuse. 1. dubna 1951 Sparta ČKD Sokolovo – Dynamo Slavia 0:3. Fiktus v tom zápase vedl útok, kdy vpravo hráli Hlaváček a Hemele, vlevo pak Kareš a Vlk. Na fotografii před brankářem soupeře Ročkem. Góly Slavie: 2 x Kareš, 1 x Vlk. Sudí Běták. Návštěva 30 000 diváků.

Hrál v Teplicích, odkud ho František Hampejs přivedl do Slavie. Vojnu strávil u „černých baronů“ PTP (jako Ladislav Hlaváček).

Byl i na slavném turné po Jižní Africe na podzim 1956. Pak se ve Slavii omlazovalo a on společně s bývalými spoluhráči Ipserem, Hubálkem, Houškou a Fišerem posílili v roce 1958 sousední Bohemians a navrátili jim prvoligovou příslušnost.

Skupinové foto výpravy Slavie v Johannesburgu pod Stolovou Horou. V řadě stojících zprava jsou Kocourek, Lála, Nepomucký, trenér Bican, František Fiktus a předseda Holeček.

František Fiktus představoval vždy nadaného jedince použitelného v záložní řadě pro tvrdost a odolnost, stejně tak v útoku pro přesnou přihrávkou. Často „putoval sestavou“, ve Slavii i v reprezentačních výběrech.

Čest jeho památce a upřímnou soustrast rodině a všem pozůstalým.


František Fiktus v březnu 2022 během návštěvy Slavia Museum.

Aktuálně

Výhra se Slováckem a oslavy titulu

5. 5. 2024
Fotbalistky Slavie zvítězily na hřišti Slovácka 3:0 a po 3.kole nadstavby mohou slavit zisk mistrovského titulu tři zápasy před koncem soutěže s nedostižným desetibodovým náskokem před Spartou.

O derby, Chytilovi se Schranzem a mentalitě týmu

4. 5. 2024
Jindřich Trpišovský odpovídal na dotazy novinářů po domácí výhře 5:0 nad Baníkem Ostrava. Vyzdvihl výkony jednotlivců, mentalitu týmu i skvělou diváckou kulisu.

Za body vděčnost, důležitá výhra. O Holeše měl strach

4. 5. 2024
Promluvit o své brance, akrobatické asistenci patičkou i cenné výhře nad Baníkem Ostrava na úvod nadstavby (5:0) dorazil mezi novináře Ivan Schranz.

Další články