O rychlých gólech, šancích, šíři kádru i semifinále | SK Slavia Praha
Více

O rychlých gólech, šancích, šíři kádru i semifinále

Asistent trenéra Jaroslav Köstl hovořil po výhře nad Vyškovem a postupu do semifinále poháru o třech rychlých gólech, talentu Antonína Kinského, šíři kádru i přínosu afrických hráčů.

„Jsme moc rádi, že jsme to zvládli, pohár pro nás, tak, jako v každé sezoně, znamená hodně. O tom, že jsme postoupili, rozhodl přístup na začátku utkání. Tam se lámal celý pohárový chleba. Vyškov přijel s větším respektem, protože ten tým velmi dobře známe, víme, co dokáží. Mají skvělé hráče, trenéra i gólmana. O jejich výkonu vypovídá až situace po tom třetím gólu do konce poločasu, tak se prezentují ve druhé lize a ostatních pohárových zápasech. Pochvala našim hráčům za přístup v začátku utkání, který rozhodl o výsledku zápasu,“ říká po výhře nad Vyškovem asistent trenéra Jaroslav Köstl.

Nemělo by podle vás utkání větší náboj, pokud by se hrálo ve Vyškově?
Asi mělo, asi by to bylo i zajímavější pro lidi tam, protože tady těch zápasů máme hodně. Na druhou stranu je to zase zážitek pro ty kluky, kteří přijedou do Edenu, na stadion, kde se hrála Liga mistrů a hraje reprezentace. Mají spoustu talentovaných hráčů, kteří se mohli ukázat. Co se týče ofenzivy, někteří z nich mají ligové parametry. Samozřejmě pro nás je to vždy na hřišti soupeře náročnější. Bylo to ale zkrátka takhle nalosované, tak jsme to i brali a jsme nakonec rádi, že jsme to mohli odehrát tady. Nám to v tom programu neuškodí, když nemusíme nikam cestovat. Dorazila slušná návštěva, hodně lidí přijelo i z Vyškova, což mě osobně překvapilo a bylo to skvělé.“

Jak se vám líbil Antonín Kinský a jaká je jeho budoucnost?
„Tonda je skvělý brankář, sledujeme ho opravdu pečlivě. Několikrát jsme se na něj byli podívat v Drnovicích i v zápasech, které hrál okolo Prahy. Máme i videa, hrozně se o něj stará Štěpán Kolář, má tady i individuální tréninky. Teď to tedy tak nebylo, protože jsme hráli proti sobě, jinak fakt každý týden sem Tonda dochází. Po každém zápase si s ním volá, probírají věci ze zápasu, říkají si, co kde mělo být. I ve Vyškově mají skvělého trenéra gólmanů, to je další plus. Pro nás je to obrovský příslib do budoucna, posunul se po sportovní i lidské stránce, změnil nastavení sebe sama a věříme, že tady jednou dokáže velké věci."

Jak jste spokojení s tou nesmírnou šíří kádru?
„Jsme za to strašně rádi. Sezona má nějaký průběh, jsme v začátku jara, přijdou ale zranění, karty a jiné věci, stejně jako se to děje ve všech týmech. Proto jsme i chtěli, aby byl v permanenci Aleš Mandous, aby byl rozchytaný, kdyby se cokoliv stalo. Změny samozřejmě byly, jsme ale rádi, jak to tým zvládl. Pro nás je to určitě jenom plus, kluci, kteří nebyli v nominaci, protože v poháru je menší lavička než v lize, měli normálně kvalitní trénink a přípravu na nedělní zápas v Budějovicích.“

Vyškov vyznává podobný přístup jako Slavia, do kádru hodně zapracovává africké hráče. Myslíte si, že by něco takového v českém fotbale mohlo být častější a prospělo by mu to?
To je dost filosofická otázka. Když to řeknu jednoduše, my jsme první v tabulce, Vyškov hraje o postup do první ligy, takže asi to nějaký přínos má. U hráčů Vyškova vidíme, že jsou do ofenzivy nadstandardní a přináší určitou zajímavost do jejich způsobu hry. Dost jsme se tomu věnovali, měli jsme video ještě v den zápasu. Neříkám, že bychom z toho měli strach, ale určitý respekt ano. Připravovali jsme se na ně trochu jako na tým v Evropě. Viděli jsme hodně zápasů Vyškova, mají skvělého gólmana, kdyby trochu vyztužili defenzivní složku hry a někdy to zatáhli, nehráli tak otevřeně, tak dopředu mají opravdu nadstandardní hráče. Bylo to vidět, měli jsme s tím také problémy, i když to bylo za stavu 3:0. Taras i Aiham jsou jedni z nejrychlejších hráčů, ale stejně se soupeřem měli určitý problém. Afričtí hráči přináší do fotbalu trochu něco jiného, mají trochu jiné dispozice.“

O víkendu vás čeká zápas v Českých Budějovicích, co od něj čekáte?
„Budou se snažit hrát fotbal. Chtějí hrát více kombinačně než v minulosti. V Plzni odehráli skvělý zápas, myslím si, že tam sahali po bodu, bude to náročný soupeř. V lize si ale nevyberete, je to obecně vždy o prvním gólu, což bylo trochu vidět i proti Vyškovu. Budeme se snažit hrát svoji hru tak, abychom vstřelili branku a pak ideálně dali další. Vždycky tam ale proti vám stojí soupeř. Budějovice se po horším začátku jara relativně zvedly, určitě tam ale pojedeme s cílem vyhrát.“

Kterého ze soupeřů byste si přáli do semifinále?
„Nám je jedno s kým, potřebujeme vyhrát dva zápasy. Se dvěma z těch tří týmů se stejně potkáme, takže nám to je jedno.“

Zápas s Vyškovem jste vyhráli o čtyři góly, ve druhém poločase jste ale minimálně čtyři další mohli vstřelit. Většina ze šancí skončila nad břevnem, uměl byste říct, čím to bylo?
„Připravovali jsme se i na Tondu, měli jsme na něj nějaká videa i na něj. Věděli jsme, že můžeme zakončovat nahoru, v těch situacích ale šlo spíše o zbrklost hráčů. Máte pravdu, že těch situací bylo hodně, jindy by nás to mohlo mrzet, takhle to ale naštěstí vyvolalo spíše úsměv na tváři.“


Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články