Deset cílů CSR na aktuální sezonu | SK Slavia Praha
Více

Deset cílů CSR na aktuální sezonu

Cíle na hřišti jsou samozřejmostí, ale důležité jsou i ty mimo něj. V oblasti společenské odpovědnosti. Slavia je víc než fotbal, víc než sportovní klub. Naše CSR „Desatero, před námi“ reprezentuje projekty, které budeme rozvíjet v sezoně 2023/2024. V tomto článku vám je chceme lehce přiblížit.

„Slavia byla, je a vždy bude víc než fotbal. Víc než sportovní klub. Náš přístup není novinkou, protože navazujeme na odkaz našich otců zakladatelů, kteří se od prvopočátků snažili pomáhat a dělat svět kolem lepší. Finančně podporovali chudé studenty, měli vlastní nadační fond a sami se angažovali například v boji s tuberkulózou. Naše cíle jsou vlastně moderním pojetím principů, na kterých byl náš klub před 131 lety založen,“ uvádí desatero Jaroslav Tvrdík, předseda představenstva SK Slavia Praha.

1.Plně nekuřácký stadion

Od zápasu proti Baníku připravíme alternativu pro fanoušky, kteří bez cigarety nemohou vydržet. Vzniknou tzv. výběhové zóny, kdy bude po začátku zápasu u vstupů postaven speciální prostor, kde si budou moci slávisté cigaretu dopřát. Zcela mimo stadion a s možností se vrátit, protože nikdy neopustí perimetr Fortuna Areny. Včetně dostupnosti občerstvení v této speciální venkovní zóně.

2.Inkluzivní Eden

Společně s našimi partnery z řad neziskových organizací zlepšíme služby a zázemí Edenu pro fanoušky se speciálními potřebami tak, aby si mohl zápas naplno užít opravdu každý. Bez rozdílu.

Co nového se chystá pro slávisty pohybující se na vozíčku najdete v článku „Eden bez bariér“.

3.První „mírové hřiště“ v ČR

Eden se stane jedním z 67 „mírových hřišť“ světa a vůbec prvním svého druhu v České republice. Idea navazuje na události roku 1914, kdy se na západní frontě první světové války Němci a Britové dohodli na tzv. vánočním příměří a během něj proti sobě sehráli i několik fotbalových zápasů. Přestože se poté vrátili do boje, je tento akt lidskosti v těžké chvíli symbolem a inspirací nejen do dnešních dní.

Garantem projektu v ČR je platforma Fotbal pro rozvoj.

4.Šetrného hospodaření s dešťovou vodou

Vznikne studie proveditelnosti instalace retenčních nádrží, které umožní využívat dešťovou vodu pro všechny naše aktivity v rámci každodenního provozu stadionu.

5.SKS+

Spustili jsme několik sociálních, vzdělávacích, kulturních i sportovních projektů. Jedná se o výchovu (nejen) našich mládežníků v programu „S pokorou vítězů“. Zapojení školek a škol v rámci aktivit a besed „Slavia vzdělává a rozvíjí“. Založení týmu sešívaných v kategorii „Walking Football“ a zapojení seniorů. Nebo spolupráce a pomoc dětským domovům v projektu „Slávistický domov“.

6.Začátek komplexní revitalizace okolí Edenu

Okolí stadionu se postupně promění dle nejnovějších trendů udržitelnosti a městského urbanismu. Součástí tohoto projektu bude bude také výsadba nové zeleně a osvěžení prostoru před Edenem tak, aby mohl sloužit jako místo k odpočinku. V zadní části směrem k železniční trati pak proběhne i instalace včelích úlů pro lepší biodiverzitu našeho okolí.

7.Jezdíme-e

Klubová flotila automobilů se přemění na nízkoemisní vozový park a v rámci parkovacích kapacit kolem stadionu bude vybudována také dostatečná nabíjecí infrastruktura.

8.Svítíme úsporně

Současné osvětlení nahradíme úsporným LED. Již nyní jsme v tomto projektu na 50 %.

9.„Kapitánská páska“

Spustili jsme nový charitativní projekt, jehož symbolem je kapitánská páska. Její design symbolicky navrhne osobnost úzce spjatá s daným tématem. Hráči v ní ceremoniálně nastoupí a poté bude využita pro získaní dalších prostředků na CSR aktivity nebo do Nadačního fondu Slavie. Na konci sezony vznikne exkluzivní série nesoucí v sobě konkrétní příběhy a vyjadřující jasný postoj klubu k dané problematice.

10. Kampaň #NoHate

Představíme kampaň, která nemá za cíl vychovávat, ale bude poukazovat na problémy dnešního světa. Jakožto mezinárodní a multikulturní fotbalový klub ctíme lidská práva a základní svobody, odmítáme a netolerujeme žádné druhy nenávisti či diskriminace založené např. na příslušnosti k rase, etniku, pohlaví, sexuální orientaci, státu nebo náboženství. Chováme se s respektem ke všem. Bez rozdílu.

Aktuálně

Zápas s Plzní bez bariér

14. 5. 2024
Druhý domácí zápas FORTUNA:LIGA FINÁLE proti Plzni se ponese ve znamení květnového tématu klubové společenské zodpovědnosti, a to "bez bariér".

Dorostenci porazili Boleslav, 11 vítězství v řadě pro U17

14. 5. 2024
Starší dorostenci zvládli těžké utkání s Mladou Boleslaví a vyhráli 4:3. Také U17 porazila stejného soupeře a má 11 vítězství v řadě. Kluci z U11 získali na turnajích zlaté a bronzové medaile. Připomeňte si výsledky mládeže v souhrnném článku.

MATCHDAY pohár žen: Oops! We did it again!

13. 5. 2024
Slávistky triumfovaly v domácím poháru potřetí v řadě a potvrdily zisk double! Ve Velkém Meziříčí zvítězily nad Slováckem po brankách Michaely Khýrové a Diany Bartovičové 2:0. Nechte se vtáhnout do pohárové atmosféry zápasu i pozápasových oslav s novým MATCHDAY.

Další články