Charitativní galavečer. 3,6 milionu korun pro dobrou věc | SK Slavia Praha
Více

Charitativní galavečer. 3,6 milionu korun pro dobrou věc

V prostorách Živnobanky se v pondělí večer odehrál možná největší charitativní večer v historii českého fotbalu. Slavia se, ve spojení se svým letos vzniklým Nadačním fondem, rozhodla podpořit ty, kteří to nejvíce potřebují. Opět vstoupila #ZaHraniceHřiště.

Výsledná částka aukce obrazů mapujících sešívanou historii překročila 3,6 milionu korun. Částka poputuje na adresnou pomoc potřebným. DĚKUJEME VŠEM, kteří společně s námi pomohli, pomáhají.

14 příběhů, 14 obrazů, 14 možností pomoci lidem v nouzi. Taková byla startovní čára pondělního večera. Obrazy, mezi kterými nechybělo vyobrazení slavného vítězství nad Sevillou nebo titul v roce 1996, výtvarně ztvárnil grafik a designér Michael Červenka. Jeho autorský rukopis mohli slávističtí fanoušci vidět už na letošních permanentních vstupenkách. Na nich jsou stadiony, na obrazech v dražbě klubová historie.

Mezi hosty z řad významných partnerů Slavie vyčnívala jedna skupina. Zástupci A-týmu v čele s Ondřejem Kolářem a Zdeňkem Houšteckým. Ti zaujali zbylé osazenstvo nejen jako jejich oblíbené osobnosti, ale také z důvodu toho, že byli nejvyššími dražiteli jednotlivého obrazu celého večera. Obraz „Zrození rivality“, který odkazuje na vůbec první derby pražských S na Císařské louce, vydražily hvězdy Slavie za rekordních 600 tisíc korun a věnovaly ho do Slavia Museum. Zároveň dodaly, že pokud zvítězí nad Servette Ženeva, zaokrouhlí částku ze zápasových bonusů na rovný milion.

Ve veřejné dražbě se „bojovalo“ ještě o dvě díla. „Příběh začíná“ a „Kapitán na střeše“. Zejména druhý z obrazů poukazuje na příběh, který možná slávisté ani neznají.

„Vysoko nad hlavami Pražanů se s mrštností opice pohyboval bývalý hráč Slavie, v té době Dynama, pokrývač Jiří Hildebrandt. Psal se rok 1963 a pro Slavii byl doslova apokalyptický. ČSTV naplánoval ukončení ligového červenobílého fotbalu, na stadionu v Edenu měla údajně hrát Bohemka, tehdy ČKD Praha. Kluboví výboři utekli jako krysy z potápějící se lodi. Ještě stihli doporučit mladým hráčům, ať si hledají jiné angažmá a starým harcovníkům, jako byl právě Hildebrandt, aby se o sebe postarali sami. Namísto soudného dne ale přišla slávistická renesance.

Fandové nenechali klub padnout. Založili Odbor přátel a vybírali mezi sebou peníze na zajištění existence jak jejich pradědové na zlatou kapličku. Nastal čas zajistit za vybrané peníze posily a vrátit Slavii z chvostu druhé ligy do té první. A tak si noví členové výboru fotbalového oddílu z řad přátel Slavie „došli“ pro Jirku Hildebrandta na jeho pracoviště. Námluvy na střeše dopadly dle očekávání. Hildebrandt slezl ze střechy, oblékl sešívaný dres, přivedl Slavii do první ligy a ještě s ní málem vyhrál i mistrovský titul. Než pověsil kopačky definitivně na hřebík, podnikl se Slavií cestu kolem světa. Pak si zase pokorně oblékl montérky, vystoupal na střechu a pustil se znovu do díla.“

Právě soudržnost, láska ke Slavii a touha pomoci dobré věci se včera nesla celým večerem. Peníze totiž nevyjdou na zmar, ale pomohou adresně těm, kteří pomoc reálně potřebují. A to skrze Nadační fond Slavie, který vznikl společně se CSR strategií klubu Za hranice hřiště. Fond sešívaných jen během půl roku fungování rozdělil potřebným přes milion korun a dělat radost bude moci i v příštím roce. Rekordní a v českém fotbale nevídanou. Celkově se totiž v dražbě vybralo přes 3,6 milionu korun.

Aktuálně

ONLINE: Od 15:00 derby žen ve Fortuna Areně

27. 4. 2024
Slávisté přivítají ve 2. kole 1. ligy žen na stadionu ve Fortuna Areně rivala ze Sparty. Do základní sestavy se vrací Kateřina Svitková. Utkání můžete sledovat na 02 TV Sport.

B-tým v neděli proti Motorletu

26. 4. 2024
Slávistický B-tým v neděli vyzve ve 24. kole ČFL na Xaverově Motorlet. Utkání je na programu od 10:15.

Prodej lístků na FORTUNA:LIGA FINÁLE od 29. dubna

26. 4. 2024
Prodej vstupenek na tři domácí zápasy v rámci FORTUNA:LIGA FINÁLE začne v první polovině týdne po odehrání posledního zápasu základní části. Lístky se budou prodávat zvlášť na každý zápas a budou ve volném prodeji.

Další články