Jaroslav Köstl míří k národnímu týmu | SK Slavia Praha
Více

Jaroslav Köstl míří k národnímu týmu

Jaroslav Köstl vyslyšel volání národního týmu a stane se asistentem nového reprezentačního kouče Ivana Haška. Jardo, děkujeme za všechno, co jsi pro Slavii udělal! Budeme ti v novém angažmá držet pěsti.

Spolu před šesti lety do Edenu přišli, včetně Česko-slovenského Superpoháru získali osm trofejí, Slavii dovedli do tří evropských čtvrtfinále. Zavedli „totální fotbal“, Eden plnili po okraj. V prosinci pak poprvé v klubové historii ovládli skupinu evropského poháru. Jindřich Trpišovský, Jaroslav Köstl, Zdeněk Houštecký, Štěpán Kolář. Další výhru ve stejném složení veleúspěšný trenérský čtyřlístek nepřidá.

„Po dlouhých šesti letech nadešel čas loučení. Rozhodl jsem se přijmout novou výzvu v podobě angažmá u národního týmu. Odchází se mi s těžkým srdcem, ale se skvělým pocitem. Nejen díky trofejím, které jsme společně mohli oslavit, ale zejména s vědomím, že jsme si společně dokázali zařídit jedny z nejpamátnějších dní v našich životech, na které budeme už navždy s radostí a hrdostí vzpomínat,“ říká loučící se Jaroslav Köstl.

A v první reakci na přesun na novou pozici děkuje, vzdává hold. Fanouškům, svěřencům, kolegům z realizačního týmu.

„Chtěl bych fanouškům poděkovat za podporu, kterou jste nám vyjadřovali od prvního dne v tomto skvělém klubu a popřát vám další krásné okamžiky s věčnou Slavií. Děkuji všem úžasným hráčům, které jsem mohl každý den potkávat v kabině. A v neposlední řadě patří obrovský dík mým spolupracovníkům, od kterých jsem se mohl každou vteřinu svého působení ve Slavii učit a růst společně s nimi. Věřím, že se neloučím navždy,“ dodává nový reprezentační asistent.

Trofeje, rekord, slavné skalpy i záskoky za hlavního kouče

22. prosince 2017 dostala červenobílá rodina dárek, který nadepsal pozlacenou kapitolu novodobých dějin klubu. Do funkce trenérů byla jmenována čtveřice mužů, která nyní ztrácí jedno ze jmen. Dříve hráč Motorletu nebo Řeporyjí, později člen trenérského štábu mládeže Bohemians 1905, Sparty či sportovní ředitel MFK Ružomberok. Na lavičku seniorského fotbalu poprvé nakoukl po boku Jindřicha Trpišovského ve Viktorii Žižkov a následně ve Slovanu Liberec, kde odkoučoval své premiérové minuty v nejvyšší soutěži.

To vše zosobňuje Jaroslav Köstl. Ze Slavie odchází s bilancí tří mistrovských titulů, čtyř vítězství v domácím poháru a vzpomínkami na nezapomenutelné cesty evropskými poháry. Byla to právě Konferenční liga a zápas na horké půdě Fenerbahçe Istanbul, kde sešívané vedl do boje o postup vůbec poprvé z pozice hlavního trenéra.

Vraťme se ale na začátek – do předvánočního období, kdy byl Slavii prozrazen a později vtělen koncept „totálního fotbalu“. Po prvním jarním kole leckdo pochyboval, červenobílí obhájci titulu padli na hřišti poslední Jihlavy nejtěsnějším rozdílem. O šest let a více než 200 ligových duelů později však víme, že byl trefen jackpot.

206 utkání v nejvyšší soutěži a 482 bodů s úspěšností přes 77 procent. Taková čísla za sebou Jaroslav Köstl nechává a s nimi i vizitku více než tří stovek soutěžních utkání, na které slávisty spolu se zbytkem realizačního týmu připravoval. Do této statistiky náleží tři evropská čtvrtfinále, vítězství ve skupině Evropské ligy i rekordní série 54 ligových utkání bez prohry, která nemá v historii československého fotbalu obdoby. Na přemožitele ve FORTUNA:LIZE čekali sešívaní 582 dní a mistrovský titul oslavili bez jediné porážky.

Přesuňme se zpět na evropské jeviště, skalpy Leverkusenu, Nice, Sevilly, Leicesteru či AS Řím dotváří veleúspěšné CV, mezi jehož řádky slávisté přehráli zástupce z TOP pěti evropských lig. Do toho připočítejme remízu na Camp Nou, San Siru a další sveřepé bitvy, které udělaly červenobílému národu světovou reklamu.

Byl to právě jeden z posledních duelů v Evropě, kterým Jaroslav Köstl symbolicky uzavřel svou slávistickou kapitolu. Vlivem zdravotních indispozicí šéfa střídačky vedl sešívané do zápasu v Tiraspolu jako hlavní trenér, otočka ze závěrečných minut znamenala postup a následná výhra nad římskými vlky dokonce skok přímo do osmifinále Evropské ligy.

Něco končí, něco nového začíná. Odkaz, který Jaroslav Köstl ve Slavii zanechal, v klubu dozajista zůstane.

Děkujeme za vše a do působení v národním týmu přejeme jen to nejlepší!

Aktuálně

PREVIEW: Douděra a Trpišovský před 311. derby

9. 5. 2024
Nejdůležitější derby letošní sezony se blíží, hrát se bude v sobotu od 17:30 na Letné. O střetnutí pražských rivalů s pořadovým číslem 311 promluvili Jindřich Trpišovský a David Douděra, autor vítězné rány z finále MOL Cupu v roce 2023.

DOUBLE! Slávistky ovládly i finále poháru

8. 5. 2024
Fotbalistky Slavie po titulových oslavách zvítězily 2:0 ve finále poháru proti Slovácku a získaly třetí double v řadě. Utkání ve Velkém Meziříčí sledovalo 1375 diváků.

MATCHDAY Baník. To jsme je hnali

7. 5. 2024
Pětigólová výhra, čisté konto, 18 028 diváků v ochozech, tři choreografie Tribuny Sever. Kamery MATCHDAY pro vás sobotní vydařené úvodní kolo nadstavby proti Baníku Ostrava (5:0) tradičně sledovaly.

Další články