Hvězdy AC: Smrtící levý hák, Francouzi i LeBron | SK Slavia Praha
Více

Hvězdy AC: Smrtící levý hák, Francouzi i LeBron

Kádr AC Milán je plný zajímavých individualit, jako tomu bylo odjakživa. Vždyť hned šest hráčů oblékající ikonický černočervený dres AC získalo Zlatý míč. Jako poslední to byl legendární Brazilec Kaká v roce 2007, před ním Andrij Ševčenko, George Weah, Marco van Basten, Ruud Gullit a Gianni Rivera. Kdo ale na San Siru válí nyní?

Pioli is on fire

Začněme trenérem, současné hvězdy vede na lavičce Rossoneri Stefano Pioli 58letý rodák z italské Parmy, která je od Milána vzdálená něco málo přes hodinu autem. Ještě než se vydal na dráhu trenéra, zažil také úspěšnou hráčskou kariéru. V dresu Juventusu Turín vyhrál v sezoně 1985/86 ligový titul, o ročník dříve Pohár mistrů evropských zemí, Superpohár a Interkontinentální pohár.

Jako trenér se fotbalovému světu poprvé ukázal v druholigové Salernitaně, kterou pomohl zachránit od sestupu. Následovalo angažmá v Modeně a rodné Parmě, kterou dovedl i do poháru UEFA. Jeden z největších úspěchů si připsal na lavičce Lazia Řím, s nímž skončil na třetím místě Serie A a po osmi letech klubu pomohl do Ligy mistrů. Milán zná také dobře, před AC trénoval i konkurenční Inter, pro neuspokojivé výsledky byl ale rychle odvolán.

Na lavičku AC usedl v říjnu 2019, o dvě sezony později dovedl červenočerné po sedmi letech k účasti v milionářské soutěži. Stal se také prvním trenérem historie klubu, který s týmem zapsal alespoň dva góly ve třinácti po sobě jdoucích utkáních. V sezoně 2021/22 se tak mohl radovat ze zisku ligového titulu, když za sebou AC nechalo právě Inter. V tomto ročníku navíc vyhrál i dvě individuální ceny – stal se nejlepším trenérem Serie A i nejlepším koučem celé Itálie. Teď už si ale pojďme představit hvězdy, které nyní na San Siru trénuje.

Smrtící levý hák

Rafael Alexandre da Conceição Leão, zkráceně jen Rafael Leão, je bezpochyby největší hvězdou současného kádru AC Milán. Portugalský křídelník v lecčems připomíná svého idola Cristiana Ronalda. Do dospělého fotbalu nakoukl ve Sportingu CP, kde debutoval v osmnácti letech a hned při premiéře vstřelil branku. Od té chvíle jde kariéra 188 centimetrů vysokého útočníka strmě nahoru.

V létě 2018, po necelém roce mezi dospělými, přestoupil za 20 milionů euro do Lille. O rok později už pózoval s dresem AC na San Siru. V Miláně kroutí čtvrtou sezonu a stále se zlepšuje, zatím každou další měl lepší bilanci než v té předchozí. V předloňské sezoně pomohl AC k vytouženému Scudettu jedenácti góly a deseti asistencemi, loni dal ligových gólů 15 a gólem a pěti asistencemi se podílel na tažení do semifinále Ligy mistrů. Společně s Theem Hernandezem tvoří jeden z nejobávanějších krajních tandemů Evropy.

Leão je výjimečný driblér i skvělý zakončovatel, co pravidelně nastupuje za Portugalsko už od mládežnických kategorií. V prvním týmu po boku svého idolu nasbíral zatím 23 startů a radoval se ze třech gólů.

Legionáři Les Bleus

V kádru AC Milán najdeme také početnou enklávu francouzských reprezentantů, opory AC i Les Bleus. Branku od léta 2021 hájí aktuální jednička francouzské reprezentace Mike Maignan. Po dlouhém zranění se pomalu vrací talentovaný obránce Pierre Kalulu. Telanetem oplývá i třiadvacetiletý středopolař s alžírskými kořeny Yacine Adli, který se postupně vypracovává v oporu záložní řady Rossoneri.

Levou stranu má na starosti Theo Hernandez, nejvytíženější hráč odchovanec Realu Madrid a aktuálně jeden z nejlepších levých beků na světě. V tandemu s Leãem je velkou ofenzivní hrozbou, jen v prvních dvou zápasech play off Evropské ligy zapsal dvě asistence.

V útoku řádí nestárnoucí Olivier Giroud, kterého si slávisté dobře pamatují ze zápasů proti Chelsea. A sedmatřiceti letech prožívá jednu z nejlepších sezon kariéry, je nejlepším střelcem týmu a ve všech soutěžích se radoval už třináctkrát. K tomu připravil deset branek pro své spoluhráče.

Fotbalový LeBron

Christian Pulišić, v rodné Americe přezdívaný nejen „LeBron James of soccer“, obléká dres AC Milán od léta, kdy přišel z oblíbené destinace hráčů AC – z Chelsea. Po stejné trase dorazili také Fikayo Tomori, Ruben Loftus-Cheek nebo Olivier Giroud.

Fotbalově vyrůstal díky chorvatskému pasu v Borussii Dortmund, do Vestfálska díky evropskému pasu mohl přestoupit už v šestnácti letech. Standardně hráči ze zemí mimo Evropskou Unii mohou přicházet až po osmnáctých narozeninách. Jen po patnácti zápasech v mládežnických týmech s bilancí 10 gólů a 8 asistencí byl sedmnáctiletý „Captain America“ povolán do A-týmu. A po třech povedených sezonách v Signal Iduna Parku si ho vyhlédla Chelsea.

V Anglii měl nejpovedenější první sezonu, v Premier League nasázel devět gólů a přidal šest asistencí. O rok později zvedl nad hlavu pohár pro vítěze Ligy mistrů, v tu chvíli už ale v roli převážně střídajícího hráče. Vzhledem k miliardovým nákupům londýnského klubu pro něj v létě 2023 nezbylo v kádru místo a šel za novou výzvou do Milána, kde se téměř okamžitě zařadil mezi opory ofenzivních řad, napříč soutěžemi má skvělou bilanci 8+7. Je tváří národního týmu, který už dlouho vede s kapitánskou páskou a v 64 utkáních USMNT nastřílel hned 28 gólů.

28. února vyšlo nové číslo klubového magazínu HALFTIME s exkluzivní zpovědí nového majitele Slavie Pavla Tykače a největším rozhovorem, který kdy liberijská hvězda Oscar Dorley v Česku poskytla. Více na slavia.cz/halftime, předplatné můžete objednat ZDE.


Aktuálně

ONLINE: Od 15:00 derby žen ve Fortuna Areně

27. 4. 2024
Slávisté přivítají ve 2. kole 1. ligy žen na stadionu ve Fortuna Areně rivala ze Sparty. Do základní sestavy se vrací Kateřina Svitková. Utkání můžete sledovat na 02 TV Sport.

B-tým v neděli proti Motorletu

26. 4. 2024
Slávistický B-tým v neděli vyzve ve 24. kole ČFL na Xaverově Motorlet. Utkání je na programu od 10:15.

Prodej lístků na FORTUNA:LIGA FINÁLE od 29. dubna

26. 4. 2024
Prodej vstupenek na tři domácí zápasy v rámci FORTUNA:LIGA FINÁLE začne v první polovině týdne po odehrání posledního zápasu základní části. Lístky se budou prodávat zvlášť na každý zápas a budou ve volném prodeji.

Další články