​Čeká nás těžká sezona. Posily dorazily za skvělých podmínek | SK Slavia Praha
Více

​Čeká nás těžká sezona. Posily dorazily za skvělých podmínek

Na středeční tiskové konferenci hlavní trenér Jindřich Trpišovský hovořil před novináři o náročné přípravě, návratu reprezentantů, důležitosti Tomáše Holeše, nových posilách i ambicích obhájit v domácí soutěži mistrovský titul.

„Těšíme se na sezonu. Po dlouhé době jsme měli určitou pauzu, pokud tedy nebudu mluvit o klucích, kteří plnili reprezentační povinnosti. To si za dobu, co jsem ve Slavii, moc nepamatuji. Byla delší možnost si odpočinout, měli jsme pak nějakou dobu na přípravu. Doba od posledního zápasu je oproti minulým sezonám dlouhá. Příprava pro nás ale byla náročná, zátěž na kondiční trenéry byla velká. Máme různé skupiny hráčů, které se zapojily od začátku. Pak skupinu nových hráčů, dále se zapojili hráči z afrických reprezentací a kluci ze Slovenska. Poslední skupina pak byla z českého nároďáku. Když jsme překonali první potíže, tak nám do toho přišla situace s covidem. Místo odjezdu na soustředění jsme se vrátili do karantény. Na soustředění jsme místo 13 dnů měli 5 dní. Odpadly nám plánované zápasy. Máme ale už s těmito situacemi dost zkušeností,“ popsal obtížnou přípravu Jindřich Trpišovský.

„Jsem za sebe rád za spoustu věcí. Jsem rád, že v klubu zůstal Tomáš Holeš, který je pro nás vůdčí osobnost. Mám radost z Davida Hovorky a Lukáše Provoda, kterým se daří podle plánu a dělají vše proto, aby mohli zase navléct slávistický dres a pomoci nám ve výzvách, které nás čekají,“ doplnil hlavní trenér Slavie.

Sešívaní na tiskové konferenci v paláci bývalé Živnostenské banky představili i švédského obránce Aihama Ousoua a přišla řeč i na reprezentačního útočníka Michaela Krmenčíka. 28letý forvard naposledy působil v řeckém klubu PAOK Soluň, do Edenu by mohl zamířit na roční hostování s povinnou opcí v případě postupu do základní skupiny Ligy mistrů.

Krmenčík? Má možnost dotknout se stropu

„Michael je v podobném režimu jako kluci z nároďáku. Pořád je hráč Brugg, takže jede podle jejich programu. Má volno a připravuje se individuálně. Ve své kariéře si prošel různými věcmi. V době největší sportovní výkonnosti ho postihlo velké zranění. Pak odešel do zahraničí, kde se jeho první angažmá z nějakých důvodů nevyvíjelo podle jeho představ. Myslím si, že by se mohl v případě pozitivního přístupu dostat ještě na větší výkonnost a větší kondiční připravenost. Byl v jednom prostředí v Česku, pak ochutnal zahraničí. Dostává se do nejlepšího věku, také v osobní rovině má vše v pořádku. Má před sebou nejlepší roky kariéry. Útočníci a ofenzivní hráči je většinou prožívají v době nad 27 let, to vidíme třeba u Roberta Lewandowskiho. Střelci jsou většinou na vrcholu svého potenciálu kolem třiceti let. My věříme, že je v nejlepší věku a že ještě nenaplnil celkový potenciál, kam by se mohl dostat. Vždy ho něco zastavilo. Má ideální rozpoložení, zkušenosti se zahraničím a s Českem. Má děti a rodinu. Věřím, že je fotbalu schopný dát všechno. Má možnost se dotknout stropu. Bude otázka, jestli se už stropu dotkl, nebo ho to v kariéře ještě čeká, bude záležet na okolnostech a také na něm, jak k nám do týmu zapadne,“ myslí kouč sešívaných.

Čeká nás hodně výzev. Obhajovat titul je strašně náročné

Slavia v neděli vstoupí do FORTUNA:LIGY utkáním ve Zlíně. V sezoně bude obhajovat mistrovský titul a zkusí zaútočit na čtvrtý triumf v řadě.

„Bude to náročné. Samo o sobě je náročné získat titul. Obhajoby jsou strašně těžké, hlavně když se bavíme o třetí. Týmy, které v sezoně neuspějí, mají o to větší touhu a motivaci na titul dosáhnout. My si naopak musíme srovnat v hlavě to, že jsme něčeho dosáhli, ale že je to také minulost. Je to vše v historii. Bude rozhodovat, co je letos. Máme v Česku silné konkurenty. Sparta doplňuje tým. Má trenéra, který dosáhl několika úspěchů a byl také u národního týmu. Přišel v průběhu sezony, teď má za sebou přípravné období. Má tam také hráče, které si chtěl přivést, navíc nikdo neodešel, naopak tým doplňují. Musíme počítat s tím, že máme silné konkurenty. Je to dlouhodobá soutěž, ne jako kvalifikace na Ligu mistrů, která je krátkodobá. Je to běh na dlouhou trať. Vrací se opět model s nadstavbou, která přináší jiné věci než v uplynulé sezoně. Nástrah bude hodně, bude to těžké a náročné. Děláme věci, které tu byly představeny a ukázány. Jak bylo řečeno. Čeká nás určitě odchod z kádru, ať už to bude v létě, nebo v průběhu sezony. Vím, že přijdou další odchody. Věřím, že tým bude hrát tak, že o hráče bude v Evropě zájem. Slavia je klub, který musí jednou za čas hráče pustit a získat tak nejen finanční prostředky, ale také umožnit hráči sportovní rozvoj. Hráči musí ale odejít za adekvátní náhradu. Vše to jde ruku v ruce. Čeká nás hodně výzev. Sezona bude stejně náročná jako ta minulá,“ ví Jindřich Trpišovský.

Na případný odchod Ondřeje Koláře musíme být připraveni

Kromě zmíněných Ousoua s Krmenčíkem vítal hlavní trenér v kabině i další nové tváře, třeba brankářskou posilu z Olomouce Aleše Mandouse.

„Přišli hodně kvalitní hráči. Na to, kolik hráčů a v jaké kvalitě přišlo, se to lidem, kteří přestupy dělali, povedlo za skvělých podmínek. Když do toho budu počítat i Krmenčíka, tak je to sedm hráčů, kteří přišli do klubu. Celková částka možná odpovídá jednomu přestupu, který se v minulosti do Slavie dělal, což je vzhledem ke kvalitě hráčů skvělé. Uvidíme, jestli budou všichni k dispozici na kvalifikaci o Ligu mistrů. Hodně jsme limitováni soupiskou pro evropské poháry, kde jsme limitování odchovanci. Další hráči se připojují a neumím odhadnout, kdo na soupisce bude. U Aleše Mandouse byl zájem dlouhodobý. Máme ve Slavii jedničku, na které klub sportovně a osobnostně stojí, na druhou stranu je o něj permanentní zájem ze zahraničí. Měli jsme k němu k dispozici mladé brankáře, u kterých potřebujeme, aby pravidelně chytali a přesvědčili náš, že mají sportovní budoucnost pro Slavii. Aleš je hotový brankář, který splňuje všechny parametry, které potřebujeme. Není to jen o zápase, ale také o přípravě a o tréninku. Sami víme, co se Ondrovi Kolářovi stalo na Rangers. S Janem Stejskalem do budoucna počítáme. Moc ostrých zápasů neodchytal, ale objevila se možnost, že bude jako jednička v ligovém klubu, což je pro nás také dobře. Musíme se připravit na případný odchod Ondry Koláře,“ říká šéf střídačky Slavie a promluvil také o Ivanu Schranzovi, Srdjanu Plavšićovi nebo Ubongu Ekpaiovi.

U Simy a Olayinky může dojít k odchodu

„Ivan Schranz dlouhodobě ukazoval, že se hodí do našeho stylu hry. Je to hráč, který umí dát gól jak nohou, tak hlavou, z brejku i zpoza vápna. Objevila se možnost ho z Jablonce získat. Byl to výhodný transfer jak pro kluby, tak pro hráče. Tím, že Jardovi Zelenému končila za rok smlouva, tak jsme byli nuceni s touto situací něco dělat. V podobě Ivana jsme získali ofenzivního hráče, který dokáže v našem systému zahrát čtyři posty. Musíme koukat, že u Simy a Olayinky může dojít k odchodu, takže se musíme chystat na změny, to se týká hlavně příchodu Srdjana a Ubonga. U Ekpaie byla přidaná hodnota, že to byl volný hráč. Do Liberce jsme ho přiváděli před třemi lety. Rok jsme s ním pracovali, prošel si zraněními a dalšími věcmi, ale věříme, že ho dokážeme zrestartovat. Co se týče středu zálohy, tak víme, že Lukáš Provod celý podzim nebude. Petr Ševčík a Tomáš Holeš se skvěle ukázali na Euru, takže jsme nevěděli, jak to dopadne kolem jejich setrvání. U Emila Madsena se objevila možnost ho získat za výhodných podmínek, už před rokem jsme ho skautovali, ještě když hrál v Dánsku. Brzy nám z toho vypadl, protože přestoupil do Lince. Je to mladý perspektivní hráč, ve kterém vidíme schopnosti,“ těší Jindřicha Trpišovského.

Aiham na nás udělal velký dojem

Švédská posila Aiham Ousou podepsala se Slavií smlouvu do roku 2026. A hlavní trenér věří, že kapitán švédského národního týmu do 21 let ukáže v Edenu své kvality.

„Vzhledem k situaci na stoperech jsme se rozhlédli do Evropy. Bohužel nám volba číslo jedna a dva nevyšla. Synian nám nevyšel a druhá volba nám odešla do Belgie. Při pátrání jsme narazili na Aihama, který hrál sice jen druhou ligu ve Švédsku, kde byl na hostování, ale měli jsme doporučení od spousty lidí. Udělal na nás velký dojem osobnostně a lidsky, proto jsme se rozhodli do něj jít. Jeho příchod je za velice výhodných podmínek na to, v jaké je věkové kategorii a jakou má výkonnost. Uvidíme, jak rychle se bude aklimatizovat. Absolvoval s námi tři tréninky, ve středu měl tréninkové utkání. Jsme domluveni s ligovým klubem, kam by zamířil do ligy na hostování, aby si zvykl jak na ligu, tak na jazyk. To vše posoudíme během krátkého časového horizontu. Je ve skvělém věku a je to mladý hráč. Registrovali jsme nabídku na Davida Zimu. Všichni víme, jaká je situace na stoperech. Pro nás to je zajímavý hráč, ve kterém vidíme potenciál. Honza Kuchta měl také nabídku. Jestli zopakuje loňskou sezonu, tak je možné, že na něj přijde další nabídka. Je mladý a má velice zajímavé parametry. Pak už je těžké útočníky nahrazovat. Celkově si myslím, že se udělalo strašně moc práce. Všechno to jsou skvělí hráči. Byla to skvělá práce od lidí, kteří se na tom podíleli.“

Nikdo není víc, než klub!

Řada dotazů novinářů samozřejmě mířila na Michaela Krmenčíka a Jindřich Trpišovský se k jeho příchodu v průběhu tiskové konference ještě jednou vrátil.

„Objevila se možnost získat útočníka v nejlepším věku. Je to český reprezentant, který dal přes 60 gólů v české lize. Kdyby ta možnost nebyla, tak bychom o tom ani nediskutovali. Sám hráč projevil zájem hrát ve Slavii. Cílem trenérů je jeho sportovní růst a přínos pro Slavii. Máme spolu dohodu, jakým cílem je reprezentovat klub. Máme cíle, jakým směrem chceme jít. Michael chce dát fotbalu absolutně všechno. Chce se dostat do formy, ve které byl před zraněním. Debata byla jasná a krátká. Uvědomuje si, že musí jít příkladem, na hřišti, tak v soukromí. On ví, jaké principy vyznáváme. Je to stejné, jako u každého hráče. Nikdo není víc než klub. Forma jeho příchodu a hostování s opcí je taková, aby nás všechny přesvědčil, že se může stát klíčovým hráčem. Znám ho od 17 let, naše cesty se měly dvakrát protnout, nikdy se to ale nepovedlo. Když jsem viděl jeho potenciál v devatenácti letech, tak jsem si myslel, že v tuhle dobu bude úplně někde jinde. Máme nějaké dohody, já ale koukám na sportovní stránku. Je pro mě atyp mezi útočníky. Není jednoduché najít útočníka, který umí hrát zády k bráně, dát gól a zároveň je strašně silný k bráně. Ve vzájemných zápasech to byl hráč, ze kterého máme vzájemný respekt. Rozhodl můj osobní rozhovor s ním. Není žádná pochybnost, že nám bude schopný pomoci a že se přizpůsobí věcem, které ve Slavii od každého požadujeme,“ říká kouč Slavie.

Na začátku srpna čeká svěřence Jindřicha Trpišovského úvodní souboj 3. kola kvalifikace o Ligu mistrů. Soupeřem může být maďarský mistr Ferencváros, nebo litevský šampion Žalgiris Vilnius. A klíčovému dvojutkání bude uzpůsobena i příprava.

Někteří reprezentanti do Zlína nepojedou

„Naším cílem je, aby hráči byli v co největší možné míře připraveni na předkolo. Měli volno, které za nás bylo nutné, aby měli. Připravují se podle zkráceného plánu od pondělí. Každý to měl jinak, David Zima se k nám připojil již dříve, protože na Euru nehrál, on je navíc hyperaktivní, nemá děti, takže se doma nudil. Pokud nedojde k ničemu zvláštnímu, tak s námi kluci do Zlína ještě nepojedou tak, aby v tomto týdnu byli schopní trénovat a během příštího týdne se plně připojili k týmu a absolvovali nějakou část zápasu v Teplicích. Bude to také individuální. My je na hřišti potřebujeme, my ale chceme předejít přetížení nebo zranění. U nich to bohužel bude kočkopes. Chtěli jsme raději zvolit variantu, že budou 100 % odpočinutí a budou se do formy dostávat během sezony, než abychom je měli unavené a přetažené. Vsadili jsme na variantu odpočinku, že máme širší kádr a že sice nebudou připraveni na všechny zápasy, ale že budou maximálně připraveni. Nebylo to úplně jednoduché rozhodnutí jet bez nich na první zápas do Zlína. Okolnosti jsou takové, ale nemá to ideální řešení." 

„Někteří v přípravě chyběli kvůli karanténě. Někteří neměli dvě očkování, takže měli karanténu. Sima a Olayinka dotrénovávají resty z konce sezony. Jak je pustíte domů, tak se vrátí ve stavu, v jakém se vrátí, nemáte je pod kontrolou. Vrátili se v horším stavu, než jsme si mysleli. Mají přiděleného osobního trenéra, který je s nimi každý den tak, abychom byli schopni je dát dohromady v co nejkratší době. U Petera je to trochu o disbalanci, kterou má. Ve středu dopoledne jsme hráli tréninkový zápas a zapojili se všichni, kromě hráčů, kteří mají individuální program. Není žádné zranění. Ale je to trochu alchymie, konkrétně u levého obránce, který se dostal do úplně jiného režimu, vrátil se z dovolené pozdě a nemá takovou přípravu, ale do Zlína ho potřebujeme, jelikož nemáme ze třech variant na pozici levého obránce ani jednu. Je to u každého jiné. Každý den se scházíme jak s kondičními trenéry, tak realizačním týmem. Spousta tréninků probíhá individuálně mimo týmové tréninky. V neděli hrajeme těžký zápas ve Zlíně a nikdo se nás nebude ptát, zda byl někdo na dovolené, s dětmi, na reprezentaci, jak kdo hrál s Holandskem nebo s Polskem. Jediné, co nás bude zajímat, jak dopadne vstup do soutěže. Na první kolo nemohou být žádné alibi. Makáme na 100%, abychom smazali deficity, které nás během přípravy postihly,“ uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

Prodej lístků na FORTUNA:LIGA FINÁLE od 29. dubna

26. 4. 2024
Prodej vstupenek na tři domácí zápasy v rámci FORTUNA:LIGA FINÁLE začne v první polovině týdne po odehrání posledního zápasu základní části. Lístky se budou prodávat zvlášť na každý zápas a budou ve volném prodeji.

PREVIEW: Bořil a Trpišovský před zápasem v Hradci

26. 4. 2024
Základní část FORTUNA:LIGY zakončí slávisti v Hradci Králové. O nedělním zápase promluvil hlavní trenér Jindřich Trpišovský, na dotazy fanoušků odpovídal kapitán Jan Bořil.

Preview: Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Další články