#DOUBLEHRDINOVE | SK Slavia Praha
Více

#DOUBLEHRDINOVE

Každý velký týmový úspěch rodí přirozeně i unikátní individuální výkony. Výjimkou z tohoto pravidla nebyli ani sešívaní.

O tom, že byl ročník 2018/19 extrémně plodný na týmové úspěchy, už bylo napsáno mnoho. Slávistická pouť Evropskou ligou se zastavila až ve čtvrtfinále a v domácím prostředí českého fotbalu dokázala Slavia opanovat jak ligovou soutěž, tak i MOL Cup. Získala tak historický double, což je něco, co se sešívaným povedlo po dlouhých 77 letech. Tato sezona ale nabídla i spoustu unikátních osobních příběhů a výjimečných individuálních výkonů, které jsou též hodny pozornosti. 

Sešívaní v letošní sezoně nastoupili k úctyhodným 54 soutěžním zápasům a nejvytěžovanějším hráčem byl kromě brankářské jedničky Ondřeje Koláře, který si na své konto připsal 4 440 minut, Tomáš Souček, který posbíral o pouhých šest minut méně. Pomyslnou bronzovou příčku pak obsadil Michael Ngadeu s necelými čtyřmi tisíci minutami. 

Důvěru v podobě porce zápasových minut, kterou do Tomáše Součka trenéři vložili, splatil vytáhlý středopolař více než dost. Z pozice defenzivního záložníka totiž dokázal nevídané věci i před brankou soupeře. Ve všech soutěžích vstřelil 18 gólů a na dalších 9 nahrál svým spoluhráčům a stal se tak v uplynulém ročníku nejlepším střelcem červenobílých. Za svoje výkony byl také odměněn cenou za nejlepšího hráče ligy na galavečeru LFA. 

V závěru ligy svými důležitými góly Tomáš Souček předběhl v pořadí střelců Miňo Stocha, který vstřelil o 4 góly méně. Mrzet ho to ovšem nemuselo, slovenský křídelník totiž opanoval jinou statistiku. Díky svým 11 ligovým asistencím se podělil s Josefem Hušbauerem o prvenství v tabulce ligových asistencí. Slávistická desítka k těmto 11přihrávkám přidala další 4 asistence v jiných soutěžích. To Josefu Hušbauerovi stačilo k tomu, aby se stal na konci ročníku nejlepším slávistickým nahrávačem

Ačkoliv v této sezoně přenechal kapitán Milan Škoda vrchol střelecké tabulky jiným, jednoho důležité milníku se mu podařilo dosáhnout. Neoddiskutovatelný status slávistické legendy si zajistil, když dosáhl 200. zápasu v sešívaném dresu, čímž v historických tabulkách překonal Davida Hubáčka a osamostatnil se tak na prvním místě. 

Průměrný bodový zisk za zápasy ve všech soutěžích se zastavil na čísle 2,17 bodů/zápas. Ligový slávistický průměr bodového zisku pak činil 2,37 bodů/zápas. Z hráčů, kteří naskočili do více než pěti zápasů vynikal Jaroslav Zelený, který se na trávníku objevil v 17 případech. Jeho průměrný bodový zisk ve všech soutěžích činil 2,65 bodů/zápas.

Michal Frydrych sice nenastupoval vždy v základní sestavě, ale jeho univerzálnost umožnila to, že byl nejčastěji využívaným střídajícím hráčem. Z lavičky náhradníků do zápasu naskočil celkově 19×. V této statistice mu dále sekundují Peter Olayinka a Alexandru Baluta s Milanem Škodou.

Za zmínku také stojí unikátní disciplinovanost slávistických hráčů. Během 54 soutěžních utkání totiž neobdrželi jedinou červenou kartu. Téměř anomálií je pak Simon Deli, který z pozice stopera neobdržel v ligovém ročníku ani jedno žluté napomenutí. Nejvíce žlutých karet ve všech soutěžích obdržel na druhou stranu Jan Bořil, který viděl rozhodčího se žlutým kartónkem v ruce celkově 14×.

Všichni hráči, kteří letos ovšem nastoupili v červenobílých barvách, mají rozhodující zásluhu na tom, že se sešívaní mohli na konci sezony radovat z historického týmového úspěchu. Statistické medailonky o každém hráči si můžete prohlédnout na našem Twitteru pod hashtagem #DOUBLEHRDINOVE, nebo ve sbírce momentů.

Aktuálně

Prodej lístků na FORTUNA:LIGA FINÁLE od 29. dubna

26. 4. 2024
Prodej vstupenek na tři domácí zápasy v rámci FORTUNA:LIGA FINÁLE začne v první polovině týdne po odehrání posledního zápasu základní části. Lístky se budou prodávat zvlášť na každý zápas a budou ve volném prodeji.

PREVIEW: Bořil a Trpišovský před zápasem v Hradci

26. 4. 2024
Základní část FORTUNA:LIGY zakončí slávisti v Hradci Králové. O nedělním zápase promluvil hlavní trenér Jindřich Trpišovský, na dotazy fanoušků odpovídal kapitán Jan Bořil.

Preview: Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Další články