Peter Herda dnes slaví 55. narozeniny | SK Slavia Praha
Více

Peter Herda dnes slaví 55. narozeniny

Bývalý hráč Slavie Peter Herda dnes slaví 55. narozeniny. Legendárnímu slávistickému středopolaři a tvůrci hry přejeme všechno nejlepší. Peter Herda spolu se svým bratrem...

SYNOT TIP ARENA/EDEN - Bývalý hráč Slavie Peter Herda dnes slaví 55. narozeniny. Legendárnímu slávistickému středopolaři a tvůrci hry přejeme všechno nejlepší. Peter Herda spolu se svým bratrem Dušanem tvořili na hřišti nezapomenutelnou dvojici. Starší z bratrů Dušan přišel do Slavie v roce 1968, mladší Peter debutoval v roce 1974, jeho místo bylo ve středu zálohy a nebo v útoku. V sešívaném dresu spolu hrávali do roku 1980.

Peter Herda se narodil 25. listopadu 1956. do Slavie přišel v necelých osmnácti letech ze slovenských Topoľčan. Vynikající střelec, exekutor pokutových i přímých kopů. V ročníku 1981 až 1982 se stal s patnácti brankami nejlepším ligovým kanonýrem. V lize odehrál za Slavii 223 zápasů, celkově si v sešívaném dresu připsal 495 zápasů a vstřelil v nich 297 branek. Ve Slavii působil v letech 1974 až 1983.

Peter Herda je členem Klubu ligových kanonýrů, spolu se svým bratrem Dušanem hrál také kvalifikaci pro OH 1980, kde získala ČSSR zlato pod vedením někdejšího trenéra Slavie Františka Havránka.

Spisovatel Vítězslav Houška ve své knize 50 slavných slávistů charakterizuje Petera Herdu těmito slovy: „...Peter Herda hrál to, co před ním hrávali například koncertní mistři Masopust a Kvašňák, tedy záložníka, jemuž je osudem určeno být organizátorem hry. Kolem něho se srocovali starší a slavnější kolegové, ale všichni pociťovali, že tento mladíček je jejich vojevůdcem. Působil spíše ve středu pole, ale vždy uměl, když na to přišlo, zápas rozhodnout - neomylnou pumou zdálky, zblízka, ze standardní situace, z penalty. Jiní se trápili a prožívali muka trémy, kdežto tento nespěšný, pomalý, ležérní a lhostejný Peter Herda jen tak lehce ťukal do balónu, uklidňoval své starší spoluhráče a sázel nečekané góly...“

Peter Herda je pravidelným návštěvníkem domácích utkání Slavie v Synot Tip Areně v Edenu. Stejně jako řada dalších slávistických legend je Peter Herda držitelem čestné permanentky s místem na hlavní tribuně.

Aktuálně

Prodej lístků na FORTUNA:LIGA FINÁLE od 29. dubna

26. 4. 2024
Prodej vstupenek na tři domácí zápasy v rámci FORTUNA:LIGA FINÁLE začne v první polovině týdne po odehrání posledního zápasu základní části. Lístky se budou prodávat zvlášť na každý zápas a budou ve volném prodeji.

PREVIEW: Bořil a Trpišovský před zápasem v Hradci

26. 4. 2024
Základní část FORTUNA:LIGY zakončí slávisti v Hradci Králové. O nedělním zápase promluvil hlavní trenér Jindřich Trpišovský, na dotazy fanoušků odpovídal kapitán Jan Bořil.

Preview: Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Další články