116 nastřílených branek, v Edenu obvykle s nulou | SK Slavia Praha
Více

116 nastřílených branek, v Edenu obvykle s nulou

Stříbrná sezona 2021/22 je za námi. Jak si slávisté vedli v uplynulém ligovém ročníku pohledem statistik?

Slavia v lize z 35 utkání vyhrála 24, šestkrát remizovala a pětkrát prohrála. Celkem získali slávisté 78 bodů, což je nejméně od zavedení nadstavby. V loňské sezoně, kterou prošli bez jediné porážky, získali sešívaní 86 bodů, při 20. titulu to bylo 85 bodů, v sezoně 2018/19 pak 83. V předchozím ročníku odehrála Slavia 34 zápasů, v ostatních zmiňovaných sezonách celkem 35.

Nejvytěžovanějším hráčem ve všech soutěžích byla stálice na pravém kraji obrany Alexander Bah, který odehrál 3605 minut. Druhý nejčastěji hrající slávista byl Tomáš Holeš (3300 minut) a třetí nejvyšší počet minut (3149) odehrál Aiham Ousou, který přišel v létě ze švédského Häckenu. Do nejvyššího počtu zápasů naskočili Ibrahim Traoré a Ondřej Lingr, ve 48 utkáních ale častěji zasahovali z lavičky, takže mají odehráno méně minut.

Při podzimním 300. derby skončila historická série bez porážky v domácí soutěži. Slávisté po 54 utkáních a 582 dnech našli v domácí soutěži přemožitele. Nebyla to ale jediná dlouhá série, která v letošní sezoně skončila. Jarní prohrou s Karvinou přišli sešívaní o dlouhou šňůru domácí neporazitelnosti, slávisté v Edenu v domácí soutěži neprohráli 59 zápasů v řadě, doma padli poprvé od srpna 2018.

Stále nejlepší útok

Stejně jako v loňské sezoně sešívaní disponovali nejlepším ligovým útokem, ve 35 duelech nastříleli 80 branek, což je o pět méně než v loňské sezoně, ale o osm více než druhý letos nejlépe střílející tým. V průměru skórovali 2,29 gólu na utkání. Hned čtrnáct tref zaznamenal Ondřej Lingr, který se rval o korunu krále střelců, ale nakonec skončil na čtvrtém místě. Šest z jeho čtrnácti gólů bylo vítězných. Činili se i další jeho spoluhráči, letní posila Ivan Schranz dal deset branek, šest přesných zásahů přidali Peter Olayinka a Stanislav Tecl. Celkově si ligové góly rozdělilo hned 23 hráčů.

Za celý ligový ročník pak červenobílí vyprodukovali 492 střeleckých pokusů, z toho 208 mířilo na branku. V obou těchto kategoriích jim patřilo první místo. Slávisté dali nejvíc ligových gólů v prvních poločasech - 37. Ještě lépe se jim dařilo po přestávce, kdy vstřelili celkem 43 branek, což je v obou dějstvích nejlepší bilance v soutěži. 42 gólů dali slávisté doma v Edenu, 38 ve venkovních zápasech. 24 branek vstřelili červenobílí ze standardních situací, to stačilo na dělené třetí místo. Průměrně drželi slávisté míč na kopačkách 61 % zápasu, vydali se do 3231 útoků, zahrávali 245 standardních situací a 219 rohových kopů. Celkem zahrávali osm penalt, z nichž proměnili sedm. Z pokutového kopu se netrefil pouze Peter Olayinka proti Karviné.

Slávistická tabulka ligových střelců
Ondřej Lingr14
Ivan Schranz10
Jan Kuchta9
Stanislav Tecl6
Peter Olayinka6
Michael Krmenčík4
Ibrahim Traoré4
Ondřej Kúdela3
Nicolae Stanciu3
Lukáš Provod3
Alexander Bah3
Daniel Samek3
Tomáš Holeš2
Petr Ševčík1
Jakub Hromada1
Ubong Ekpai1
Srdjan Plavšić1
Taras Kačaraba1
Oscar1
Daniel Fila1
Yira Sor1
Aiham Ousou1
David Jurásek1

Zhoršení v defenzivě

„Řekl bych, že hlavní rozdíl oproti předchozím sezonám, kdy jsme slavili tituly, byla prostupnější defenziva. Dříve jsme těžké zápasy zvládali často třeba na 1:0, letos to tak nebylo. Když jsme vedli, soupeř vždy srovnal, Plzeň to proti nám dokázala hned dvakrát,“ řekl po ztrátě nadějí na titul Tomáš Holeš. 

Tvrzení Hráče sezony potvrzují i statistiky, které se oproti předchozím sezonám zhoršily.

V obranných statistikách patří slávistům většinou druhá místa. Defenzivě letos dominovala mistrovská Plzeň. Aleš Mandous vychytal deset čistých kont, velkou část z nich během série 724 minut bez inkasované branky, kterou se zapsal na čtvrté místo historické tabulky brankářů. Ondřej Kolář nedovolil soupeřům skórovat v šesti případech. Slavie v průměru inkasovala 0,8 branky na duel. V Edenu slávisté inkasovali jen sedm branek, bilance na hřištích soupeře je o poznání horší, sešívaní za sezonu venku inkasovali hned dvacetkrát.

Úspěšnosti obranných soubojů vládl mezi slávisty stejně jako loni Taras Kačaraba, který vyhrál 73,9 % svých obranných soubojů, což je pátá nejvyšší úspěšnost v celé FORTUNA:LIZE. Úspěšnosti soubojů celé soutěže vládl slávista na hostování Mohamed Tijani s 78,4 %. Nejvyšší úspěšnost ve vzdušných soubojích měl ze slávistů Tomáš Holeš - 70,5 %.

Mezi nahrávači vládl Bah

Nejvíc ligových gólů připravil pro svoje spoluhráče dánský expres Alexander Bah s devíti asistencemi následovaný Lukášem Masopustem se sedmi gólovými přihrávkami. Gólové přihrávky zaznamenalo dohromady 21 hráčů. Za celý ročník FORTUNA:LIGY zkompletovali slávisté celkem 18 198 přihrávek s úspěšností 81,4 %, 345 přihrávek mířilo do gólové šance a 232 do pokutového území. Všechny tyto ukazatele přibližně odpovídají statistikám z loňské sezony kromě přihrávek do pokutového území, kterých bylo o 34 méně.

Slávistická tabulka ligových nahrávačů
Alexander Bah9
Lukáš Masopust7
Nicolae Stanciu6
Michael Krmenčík4
Ivan Schranz4
Peter Olayinka4
Oscar4
Srdjan Plavšić3
Daniel Samek3
Stanislav Tecl2
Petr Ševčík2
Jan Kuchta2
Mads Emil Madsen2
Jan Bořil1
Tomáš Holeš1
David Hovorka1
Ubong Ekpai1
Ibrahim Traoré1
Maksym Talovjerov1
Daniel Fila1
David Jurásek1

(Ne)disciplinovanost

Slávisté viděli za celou ligovou sezonu hned pět červených karet, obdrželi je Aiham Ousou v derby, Oscar a Jan Kuchta v zápase v Ostravě, Maksym Talovjerov proti Českým Budějovicím a Srdjan Plavšić v posledním zápase sezony. Jedno vyloučení přišlo i v MOL Cupu, kde v závěru čtvrtfinálového derby viděl červenou kartu Taras Kačaraba. To dělá ze slávistů dělený třetí nejčastěji vylučovaný tým v lize. Žlutých karet viděli slávisté 71, což řadí sešívané na sedmé místo v soutěži. Nejvíc žlutých karet, celkem šest, nasbíral Ibrahim Traoré. Celkem slávisté v sezoně faulovali méně než v předešlé sezoně, počet faulů se snížil z 526 na 463, což sešívané pasuje na osmý nejméně faulující tým ligy.

Gólové hody v Konferenční lize

Společně s norským Bodø/Glimt nasázeli slávisté třetí nejvyšší počet branek v soutěži - 25. Víc branek dali jen finalisté z Říma a Feyenoordu. Slávisté zároveň inkasovali nejvíc gólů v celé soutěži – 22. Góly v Evropské konferenční lize si mezi sebe rozdělilo devět slávistů. Největší kometou byl bezpochyby nigerijský rychlík Yira Sor, který se v šesti zápasech šestkrát trefil a přidal i tři asistence. Jednadvacetiletému Nigerijci stačilo na bod v Evropě necelých 57 minut. Zimní posila z Baníku se za pouhých šest zápasů dostala až na dělenou třetí příčku mezi nejlepšími střelci soutěže a jasně dominovala všem slávistickým ofenzivním ukazatelům. 

Yira Sor byl s dvaceti střelami nejaktivnějším střelcem, nejčastěji byl nachytán v ofsajdu (6). Z dvaceti střel Yiry Sora bylo 11 na branku a šest skončilo v síti. To dává dohromady úspěšnost střelby 30 %.

Čtyři góly dali v UECL tradiční evropský střelec Peter Olayinka a nestárnoucí Ibrahim Traoré. Třiatřicetiletý záložník z Pobřeží slonoviny vstřelil všechny branky na jaře ve vyřazovacích soubojích proti Fenerbahce, LASKu a v obou zápasech čtvrtfinále proti Feyenoordu. Nejlepší nahrávači byli Alexander Bah a Yira Sor se třemi asistencemi.

Sešívaní byli v Konferenční lize nejtrestanějším týmem soutěže, dohromady za 12 zápasů viděli 35 žlutých karet a tři červené karty. Za dvanáct zápasů faulovali slávisté celkem 136krát, což z nich dělá pátý nejčastěji faulující tým UECL, nejvíce faulů zavinili hráči Feyenoordu (179). Zároveň byli hráči Slavie druzí nejčastěji faulovaní, soupeři hráli proti pravidlům celkem 150krát.

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Hráči na hostování: Mezi střelci Icha s Filou

25. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily to týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

Další články