Opravdový otec českého fotbalu | SK Slavia Praha
Více

Opravdový otec českého fotbalu

PRAHA - John William Madden se neobjevil v kancelářích fotbalového klubu SK Slavia Praha v neděli 5. února roku 1905 po poledni poprvé. Byl tu před necelým rokem s výpravou Celticu (ten vyhrál nad Slavií 4:1). Znovu ho sem přivedl muž jménem Jimmy Payne. Ten se pohyboval po ose Berlín – Praha - Vídeň a povětšinou sjednával zápasy pro anglická a skotská mužstva. Měl tu neuvěřitelný přehled o sportovním dění a úrovni jednotlivých míst na fotbalové mapě. Znal potřeby pražského klubu a věděl o znalostech i dovednostech samotného Maddena. Ve čtrtek 11. června uběhlo 150 let od narození „opravdového otce českého fotbalu“.
Ještě než museli funkcionáři v kanceláři rozsvítit lampy, obě strany se dohodly. Slavia už na druhý den připravila skotskému internacionálovi smlouvu, našla mu ubytování a v úterý 14. února 1905 ho představila svým hráčům jako úplně prvního opravdového trenéra v dějinách českého fotbalu. Slavia měla tři garnitury mužstev dospělých, mládež ještě ne.

Madden zprofesionalizoval řád a fungování klubu jako nikdo před ním i po něm. Měl přes svůj nejsilnější český klub té doby velký vliv také na činnost fotbalového svazu. Dobový tisk mu tehdy přiřkl titul „opravdový otec českého fotbalu“.

Výkaz jeho činnosti v roli nejvyšší trenérské a manažerské autority je úctyhodný. Ve své roli působil v klubu celé čtvrtstoletí, a to v letech 1905 – 1930 a vedl jen první tým Slavie v 1 072 utkáních, z nichž 374 bylo mezinárodních s takovými kluby jako FC Barcelona, Juventus Turín, Arsenal Londýn, Bayern Mnichov, Feyenoord Rotterdam, Hajduk Split, Ferencváros Budapešť, Rapid Vídeň či Grasshoppers Curych.

Trofeje získané se Slavií: Mistr ligy 1925 (vůbec první ročník této soutěže v zemi), 1929 a 1930 (bez ztráty jediného bodu!), Charity cup 1908, 1910, 1911, 1912, mistrovství svazové (roky před založením ligy) 1913, mistrovství v době I. světové války 1915 a 1918. Trofeje získané s reprezentací Čech (do r. 1918 v rámci Rakousko-Uherska): 1911 amatérské mistrovství Evropy ve Francii (Francie 4:1, Anglie 2:1).

Trofeje získané s reprezentací Československa (od r. 1919 v nové republice): 1919 na tzv. Pershingových hrách, turnaj reprezentací zemí vítězů 1. světové války rovněž ve Francii (Belgie 4:1, USA 8:2, Canada 3:2, Francie 3:2). Madden měl navíc velkou zásluhu na tom, že v Praze Slavia uvítala i další skotské kluby FC Aberdeen a Hibernians Edinburgh.

Svou profesionální dráhu sportovního šéfa klubu ukončil po posledním kole ligy v červnu 1930, kdy Slavia vyhrála úplně všechno. Jeho slova dodnes kolují v legendách: „Končím. Už vám víc nemůžu dát.“ Souhlasil se zapojením do klubových struktur a stal se prvním mužem klubového skautingu. I tady položil nové základy. Věnoval se především mládeži a tam vyhledával talenty. Svůj postoj zdůvodňoval slovy: „Když chci předat něco budoucí generaci, musím mezi ni jít. Tam je dál moje místo.“

J. W. Madden se v Praze usadil na Letné, v Dobrovského ulici č. 14, jen půl kilometru od stadionu Slavie. Už v roce 1905 se oženil se slečnou Františkou Čechovou, ta vypomáhala jako pradlena a žehlířka klubové správě majetku. V roce 1906 se narodil jejich syn. Byl pokřtěn českým jménem Jindřich, ale všemi byl oslovován jako Harry. Ve Slavii hrál v dorostu a za rezervní tým mužů, nedožil se ale ani dvaceti let. Život ukončil tragicky „z nešťastné lásky“. To měl být také jeden z důvodů, proč se Madden do roku 1948, kdy zemřel, tolik věnoval klubové mládeži. 

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Hráči na hostování: Mezi střelci Icha s Filou

25. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily to týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

Další články